'Ayrılık' Filistinli kadınları kızdırdı

"Ayrılık" dizisine bir tepki de İsrail cezaevlerindeki Filistinli kadın mahkumlardan geldi.

Filistinli haber ajanslarından Ma'an'ın bildirdiğine göre, Filistinli kadın mahkumlar, dizinin kendileriyle ilgili gerçekleri ve onların direniş mücadelesini çarpıttığı gerekçesiyle, Arapça yayın yapan MBC televizyonundan dizinin yayından kaldırılmasını istedi.

Filistinli Mahkumlar Derneği'ne başvuran Filistinli bir kadın mahkum, dizide adı geçen Meryem adlı kadın mahkumun israil askerleri tarafından tecavüze uğradığı sahne dolayısıyla, dizinin yönetmeninin, Filistin halkından özür dilemesini istedi.

Diğer tüm mahkum kadınlar adına başvuran Filistinli kadın, Filistinlilerin mücadelesinde kadınların yıllardır etkin bir şekilde katıldıklarını belirtip, "televizyon dizininin temelinin yanlış ve gerçeklerle hiçbir şekilde ilgisinin bulunmadığını" ifade etti.

"Serbest bırakılışını müteakip bir kadın mahkumun öldürüldüğünü gösteren sahnede olduğu gibi, dizi bir çok yanlışlıklarla dolu" diyen Filistinli kadın mahkum, Filistinli ailelerin, serbest bırakılan yakınlarını kucaklayıp bağırlarına bastıklarının altını çizdi.

Kadın mahkum, "Filistinli bir kadın mahkuma tecavüz edildiğini göstermek, kadın mahkumların imajını bozma ve onların direnişteki kahramanca rollerini zayıflatma teşebbüsüdür" derken, şimdiye kadar hiç böyle bir olay yaşanmadığını ve hiçbir Filistinli ailenin de kızlarını bu nedenle öldürdüğünün işitilmediğini belirtti. Kadın mahkum, bu sahnelerin tüm Filistin halkını aşağılayıp, sadece işgal gücüne hizmet ettiğini de öne sürdü.

Filistinli kadın mahkum başvurusunda televizyon dizisinin, Filistin mücadelesine hayatlarını vermiş başta Filistinliler'in lideri Yaser Arafat, Filistin Halk Kurtuluş Cepnhesi'nin Genel Sekreteri Ebu Ali Mustafa, Hamas kurucu ve liderlerinden Ahmed Yasin ile islami Cihad lideri Fethi Şukaki gibi birçok büyük lideri de yok saydığını vurguladı.

Başvuruda MBC televizyon kanalı televizyon dizisini derhal durdurmaya da çağrıldı.

Haberde, mahkumların başvurusunun Türkiye'nin israil'e yeni bir büyükelçi ataması yaptığı sırada geldiğine de dikkat çekildi.

Ayrılık dizisi, TRT'de ilk yayımlandığı günlerde Filistinliler arasında benzer bir tepkiye neden olmuş, Gazze merkezindeki Kuşatmaya Karşı Halk Komitesi, TRT'ye mektupla başvurarak, dizinin Filistin direnişine hakaret ve ihanet ettiğini öne sürmüştü. Komite de dizideki, israil askerlerinin tecavüzüne uğrayan Filistinli kızların Filistinli silahlı kişiler tarafından öldürüldüğü sahnelere tepki göstererek, Filistinli direnişçilerin kökten dinci fanatikler ve infaz tugayları gibi gösterildiği iddiasında bulunmuştu.