Sanayicilere süt satmama eylemi

Süt Üreticileri Merkez Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre süt üreticileri sanayicilere süt boykotu uygulayacak.

Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Osman Yasun, "Bugünden itibaren örgütlü bulunduğumuz 155 il ve ilçede süt grevimiz başlamış bulunmaktadır. Ülke genelinde 10 bin ton süt sanayicilere verilmeyecek" diye konuştu.

Yasun, yaptığı açıklamada, sanayicileriyle yaptıkları görüşmelerde çiğ süt fiyatlarında anlaşma sağlanamaması üzerine ülke genelinde greve gittiklerini belirtti.

Yapılan son ihalede sütün litresini 85 kuruştan almayı taahhüt eden sanayicilerin, değişik sebepleri gerekçe göstererek fiyatları, üreticileri mağdur edecek noktalara indirdiğini belirten Yasun, şöyle konuştu: "Mart-Nisan ve Mayıs aylarını kapsayan 3 aylık dönem içinde sanayiciler tarafından önerilen süt fiyatı 68 kuruştur. Girdi maliyetlerini bile karşılamaktan çok uzak olan bu fiyat karşısında süt üreticileri olarak bunu kabul edebilmemiz mümkün değildir. Bugünden itibaren örgütlü bulunduğumuz 155 il ve ilçede süt grevimiz başlamış bulunmaktadır. Ülke genelinde 10 bin ton süt sanayicilere verilmeyecek." Süt grevinin üreticilerin hakları verilene kadar devam edeceğini vurgulayan Yasun, ülke genelinde toplama merkezlerindeki süt sanayicilerine ait soğutma tanklarının ise en kısa sürede sökülerek yerlerine birliklerin tanklarının konulacağını söyledi.

Yasun, süt grevinin en büyük sorumlusunun sanayiciler olduğunu dile getirerek, "Süt sanayicilerinin çiğ süt fiyatlarını üreticiyi mağdur edecek fiyatlara çekmesi ve bu fiyatlar üzerinde dayatmacı olması grevi kaçınılmaz kılmıştır" dedi.

Bandırma ve Manyas bölgesindeki bazı üreticiler ise tepki amacıyla sütlerini boş alanlara döktü. Üreticiler de sanayicilerden, toplama merkezlerindeki tanklarını sökmelerini istedi.