Min Dit ödüllere doymuyor

Türkiye'de ilk kez çekilen Türkçe altyazılı Kürtçe Film Min Dit ( Ben gördüm ) filminin galası 2 Nisan'da Ankara Kızılay Büyülü Fener Sinemasında gerçekleştirildi. Yönetmeni Mızar Bezar, sinema filminin konusu gerçek bir kesittir dedi.

Dünyanın uluslararası festivallerinde 8 ödül toplayan  ve Türkiye'de çekilen ilk uzun metrajlı Türkçe altyazılı Kürtçe film "Min Dît"in (Ben Gördüm) Ankara galası 2 Nisan'da Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda gerçekleşti. Galaya filmin yönetmeni Mıraz Bezar, BDP milletvekilleri Pervin Buldan, Hamit Geylani, AK Parti milletvekili Mutallip Özbek, HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, eski milletvekili Haşim Haşimi, tarihçi Naci Kutlay, Canip Yıldırım ve çok sayıda davetli katıldı. Filmin ortak yapımcılığını ödüllü yönetmen Fatih Akın üstleniyor.

ÖDÜLLERİ TOPLADI

Uzun metrajlı ilk filmi olan Min Dit'i 5 yılda ailesinin tüm olanaklarını seferber ederek, büyük emeklerle çektiğini belirten yönetmen Miraz Bezar, sinema eleştirmenlerinden olumlu tepki aldığını söyledi. Ancak asıl olarak izleyicinin tepkisini merak ettiğini vurgulayan Bezar, filmin son olarak Prag Film Festivali'nde "Seyirci Jüri Ödülü" aldığını, toplam 8 ödül kazandıklarını kaydetti. Bezar, filmdeki hikayenin gerçek bir olaydan alındığını vurgularken, "Bazıları 2 çocuğun sokağa düşmesini inandırıcı bulmadı. Aslında yaşanılan hikaye çok daha sertti, ben yumuşattım" diye konuştu. Film JİTEM tarafından anne ve babası öldürülen iki küçük çocuğun hikayesini anlatıyor.

Bezar, filmi neden Kürtçe çektiğini, "Doğru olması gereken buydu. Diyarbakır'daki insanı anlatıyorsan, filmi de onların konuştuğu dilden çekmelisin" sözleriyle açıkladı. Bağımsız sinema yaptığını anlatan Bezar, "Burada gişeden çok bir kapı aralamayı amaçladık. Kürtler kendi dillerinde bir film izleyebilecek" diye konuştu.

NE DEDiLER!

Mutallip Özbek (AK Parti milletvekili):

Çok harikaydı, hem ülkenin hem de bölgenin gerçeğini yansıtıyordu. Bunlar bir dönem yaşandı maalesef. Ama bugün yaşanmıyor olması bizi, hepimizi umutlandırıyor. İnşallah bunları artık çocuklarımız ve bizler de görmeyiz. Ülkem adına çok umutlandım. Bunların bugün başkentte sergilenmesi, vizyona alınması seyredilmesi büyük bir gelişme.

Pervin Buldan (BDP milletvekili):

Hem filmin Kürtçe oluşu hem de bir dönemin gerçeklerini anlatması dolayısıyla çok önemli bir film. Türkiye'yi yönetenlerin bu filmi izlemesi gerektiğini düşünüyorum. İstanbul'da, metropollerde mendil satan çocukların bir zamanlar neyi yaşadığını ve bu mendil satmaya o insanları iten nedenlerin aslında çok açıkça dile getirildiği bir film. Bir polise bir askere taş atan çocukların, yıllarca cezalandırılmasının altındaki sebepler de burada anlatılıyor.

DÜNYA SEYİRCİSİYLE BULUŞACAK

Filim Ankara dışında Diyarbakır, Van, Batman, Urfa, Mersin, Viranşehir ve Tatvan'da da 10 kopyayla gösterime girdi. 30 Nisan'da ise İstanbul'da vizyona girecek. Ayrıca film 22 Nisan'da Almanya, İngiltere, İspanya ve Çek Cumhuriyeti'nde gösterime girmesi planlanıyor.