İlk kez kurultaya rakipsiz gidiyor

CHP lideri Deniz Baykal, partisinin 22 Mayıs'ta yapılacak 33. olağan kurultayı öncesinde rahat.

1992 yılından bu yana girdiği 12 kurultayda Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, Altan Öymen, Ertuğrul Günay, Zülfü Livaneli, Mustafa Sarıgül ve Haluk Koç gibi isimleri saf dışı bırakan Deniz Baykal, ilk kez kurultaya rakipsiz gidiyor.

CHP, 22 Mayıs'ta 33. Olağan Kurultay'ını toplayacak. 1992 yılından bu yana yapılan 14 kurultayın 12'sinde aday olan ve parti içi muhalefetle yarışan CHP lideri Deniz Baykal, bu kez çok rahat. Önceki kurultaylarda Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, Altan Öymen, Hasan Fehmi Güneş, Ertuğrul Günay, Zülfü Livaneli, Mustafa Sarıgül ve Haluk Koç gibi isimleri saf dışı bırakan Baykal, ilk kez bu kurultaya rakipsiz girecek. Baykal'ın kurultayda bir de sürprizi olacak; önceki kurultayda kendisine rakip olan Umut Oran'ı Parti Meclisi'ne (PM) alacak.

Ana muhalefet partisi CHP, mayıstaki kurultayda partiyi 2011 genel seçimlerine hazırlayacak kadroyu belirleyecek. Deniz Baykal, her kurultay öncesinde olduğu gibi 'değişim' vaat ediyor. 1992'de yeniden kurulmasından bu yana 9 kez olağan, 5 kez de olağanüstü kurultay toplayan CHP'de genel başkanlık ve yönetici kadrosunda ciddi bir değişim olmadı. Baykal sadece 1995'teki SHP ile birleşme kurultayı ve 1999'da baraj altında kaldıktan sonra yapılan kurultayda aday olmadı. Diğer bütün kongrelerde güçlü rakipleriyle yarıştı ama her seferinde kazanmayı başardı. Bu kez rakipsiz olmasında, muhaliflerini tasfiye etmesinin önemli bir etken olduğu belirtiliyor. Baykal'a daha önce rakip olan isimlerin büyük çoğunluğu CHP'den ihraç edildi. Mustafa Sarıgül yeni Türkiye Değişim Hareketi'ni kurarken, Ertuğrul Günay 2007 seçimlerinde AK Parti'den aday oldu. Halen Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıyor. Hikmet Çetin ise partileşme çalışmalarında Sarıgül'le birlikte hareket ediyor.

Baykal'ın eski rakiplerinden Murat Karayalçın, Haluk Koç ve Umut Oran'ın ise parti üyeliği devam ediyor. Karayalçın, Baykal'la yaşadığı sert tartışmaların ardından 2009 yılında CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuştu. Halen Baykal'ın başdanışmanlığını yapıyor. Haluk Koç milletvekilliği görevini sürdürürken, genel merkeze yönelik eleştirilerine ara verdi. Umut Oran ise Baykal'la yaptığı görüşmeler sonrasında ilişkilerini yeniden düzeltti. 32. Olağan Kurultay'da Baykal'a rakip olan Oran'ın yeni dönemde Parti Meclisi (PM) üyeliğine getirileceği belirtiliyor.

CHP'de halen genel başkan adayı olabilmek için delegenin yüzde 20'sinin imzasıyla başvuru yapılması gerekiyor. Kurultay öncesindeki süreçte yüzde 20 delege desteği alarak Baykal'a rakip çıkacak kimsenin olmadığı belirtiliyor.

CHP'den Başbakan'a 'dikili ağaç' cevabı: İlk yerli ampulü biz ürettik

Başbakan Erdoğan'ın sık sık 'dikili ağacınız yok' eleştirisine maruz kalan CHP, 27 yıllık tek parti döneminde yapılan icraatların listesini çıkardı. Listeye göre bu dönemde 116 önemli icraat yapılmış. Bunların arasında ilk yerli ampulün üretilmesi, demiryolu inşaatları ve çeşitli fabrikaların kurulması da var. Erdoğan, en son MÜSİAD Genel Kurulu'nda CHP'ye hitaben "Bunlar ülkemize zaman kaybettirmekten başka bir şeye yanaşmadılar. Dikili ağaçlarını saysınlar, gidip ziyaret edeceğim." demişti. CHP Merkez Yönetim Kurulu tarafından iki ayda bir hazırlanan faaliyet raporunun son sayısında ise ilk kez tek parti döneminde CHP'nin yaptıkları sıralandı. Raporda, Başbakan'ın CHP dönemlerini sürekli karalayarak 'CHP'ye soruyorum; yahu senin bu memlekette dikili bir ağacın mı var?', 'CHP'nin hiçbir eserleri, emekleri yoktur bu ülkede.' ifadelerini kullandığına değinildi. Ardından, 'CHP'nin 27 yılda yaptıkları' başlığıyla 116 icraat sıralandı. Bazı faaliyetler şöyle: Türkiye ilk defa yerli ampul üretimine başladı. Ankara Mamak'ta gaz maskesi fabrikası açıldı. Ziraat Bankası kuruldu. Ankara'da ilk bira fabrikası kuruldu. İstanbul'da İETT kuruldu. Sivas-Erzurum demiryolu açıldı.

ZAMAN