Emek Sineması kapandı

Eski görkemli sinemaların İstanbul'daki son kalesi Emek, sekiz aydır kapalı.


Kamuya (Emek A.Ş.) ait olan Emek’in de dahil olduğu tarihi bina, söylenen o ki, dev alışveriş merkezleri kuran bir şirket tarafından dış cephesi korunarak yıkılıp yeniden yapılacak ve üst katlarda bir yere Emek benzeri bir sinema yapılacak.

86 yıllık Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı çıkan bir grup sinemasever, önceki gece Emek’in bulunduğu Yeşilçam Sokağı’nda protesto amaçlı, alternatif bir İstanbul Film Festivali açılışı için toplandı. Yaklaşık sekiz aydır karanlığa gömülen sokak, şenlendi. Bir dükkandan elektirik hattı çekildi, anfiler kuruldu, dans edildi, çay-kahve, hatta içki servisi yapıldı, ‘Emek’i yıktırmayız, Emek bizim İstanbul bizim’ diye sloganlar atıldı, bildiri okundu ve son söz olarak İstanbul Kültür Sanat Vakfı’na çağrıda bulunuldu: “Gelin, İstanbul Film Festivali’nin kapanışını Emek’te yapın. Bunun için bizler üzerime düşeni yapmaya hazırız.”

Alternatif açılışa İKSV’nin genel müdürü Görgün Taner ve Film Festivali direktörü Azize Tan da katılarak Emek’in yıkılmasına karşı olduklarını gösterdi. Emek’siz bir festival yapmanın hüznünü yaşayan Azize Tan, “İnanmayacağınız kadar çok sayıda insan Emek Sineması’nın kapalı olduğunu bilmiyor. Düşünün, seyirciler bize mail atıp Emek’in neden festivale dahil edilmediğini soruyor. Ben de her çıktığım televizyon programında Emek’in önemini anlatıyorum” diyor.

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner de, Emek’in kapatılmasında sanki İKSV’nin bir dahli varmış gibi gösterilmesinin kendilerini üzdüğünü belirterek “İKSV’nin en yetkili ismi olan başkan Bülent Eczacıbaşı, canlı yayınlanan festival açılışında, Emek Sineması’nın aynı şeklinde ve yerinde, bir an önce yenilenerek İstanbul’un kültür hayatına katılmasını umduğunu, bunun takipçisi olacaklarını söyledi. Daha ne desin?” diye konuştu.

Başta SİYAD Başkanı Murat Özer olmak üzere birçok sinema yazarı, belgeselci ve sinemaseverin katılarak omuz verdiği Emek eyleminde yönetmen ve oyuncular cephesinden pek kimsenin gözükmemesi de manidardı.