Demirci'nin Köylerinde Tarihi Araştırmalar

Manisa'nın Demirci ilçenin tarihsel ve kültürel mirasını araştırmayı, öğrenmeyi, kaydetmeyi, paylaşmayı ve aktarmayı hedefleyen sivil girişim grubu Demirci Yerel Tarih Grubu (YTG) çalışmalarına köy araştırmaları ile devam etti

Demirci'nin Köylerinde Tarihi Araştırmalar
Manisa'nın Demirci ilçenin tarihsel ve kültürel mirasını araştırmayı, öğrenmeyi, kaydetmeyi, paylaşmayı ve aktarmayı hedefleyen sivil girişim grubu Demirci Yerel Tarih Grubu (YTG) çalışmalarına köy araştırmaları ile devam etti.
Demirci ilçe merkezi ile köylerinde bu güne kadar gün yüzüne çıkmamış bir çok bilgiyi araştırma ve inceleme yaparak gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan Demirci YTG üyeleri, yaptıkları her çalışmayı kayıt altına alıyor. Hiç bir kurum ve kuruluşun maddi bir desteğini almadan gönüllü olarak çalışmalara katılan kişilere bu heyecanı 3 yıl önce ilçede görev yapan ilçe kaymakamı Kamil Kıcıroğlu tavsiye etmiş hatta bazı araştırmalara da kendileri de katılmıştı. YTG şuana kadar ilçe merkezine bağlı bir çok köyde araştırmalar yaptı. En az bin sayfadan oluşan bu tarihi bilgileri bir kitapla taçlandırmak istiyor.
Hava, ulaşım koşulları ve maddi imkansızlıklardan da öte, yılmadan yapılan tüm araştırmaların gelecek kuşaklara aktarılması ve bilgilendirilmesi amacıyla yollarına devam eden grup üyeleri, her fırsatta ilçe merkezinde ve köylerde yaşayan köyün en yaşlıları ile röportajlar gerçekleştirip o bölgenin bilgilerini kayıt altına alıyor. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi İsmail Oğuz'un başkanlığında yürütülen çalışmalara fakülte öğrencilerinin yanı sıra fotoğraf sanatçısı Ali Özkahraman ile Kamil Akyol da fotoğraf ve kamera çekimleri ile destek veriyor.
Haftanın son iki günü yaşantılarını araştırmaya ayıran grup bu hafta Durhasan beldesinde gün boyu tarihsel çalışmalar yaptı. Bölgede ki eski mezar taşlarında ve mağaralarda incelemelere ağırlık veren YTG üyeleri, eski yazıların bulunduğu mezar taşlarını okunarak kayıt altına aldı. Durhasan Belediye Başkanı, Mustafa Akın, "Beldemizin tarihi çok eski. Bu sebeple elimizden geldiğince tarihimize sahip çıkmaya çalışıyoruz"dedi.
Demirci ve köylerinin Halk Kültürü Derlemesi projesi kapsamında ilçeye bağlı köylerin tarihi, coğrafyası, ulaşımı, eğitimi ve öğretim geçmişi, halk kültürü ve maddi kültür özellikleri yönünden araştırmaları yapıldığını belirten CBÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi İsmail Oğuz, "Demirci YTG, ilçe merkezine yönelik çalışmalarının yanında Demirci'nin köylerinde araştırmalara devam ediyor. Köylerde halk kültürü araştırmalarının bugüne kadar yayınlanmış bir eser olarak araştırılmaması bizleri bu konuda çalışmaya itmiştir." dedi.