Ziraat Mühendisleri Odası: Et ithalatı fiyatı geçici olarak düşürür

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın et ithalatının piyasada geçici olarak fiyat düşüreceğini ileri sürerek, bu fiyat geriliğinin Türkiye

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın et ithalatının piyasada geçici olarak fiyat düşüreceğini ileri sürerek, bu fiyat geriliğinin Türkiye'nin üretim yapısını bozacağını savundu.

Günaydın soğuk ve dondurulmuş et ithalatının piyasa fiyatları üzerinde geriletici etki yapacağını belirterek, "Türkiye'deki reyon et fiyatları 10 liraya da gerileyebilir, bu sürpriz olmaz. Bu köpük piyasa metropol tedarikçilerinin yarattığı bir köpüktür ve bu köpük geri alınabilir." diye konuştu. Et ithalatının piyasada geçici olarak fiyat düşüreceğini ve bu fiyat geriliğinin Türkiye'nin üretim yapısını bozacağını savunan Günaydın şöyle devam etti:

"Eğer reyon fiyatları 20 liranın altına gerilerse, üretici fiyatlara 10-11lira seviyesine gerilerse tüketicinin daha ucuza et alabilmesinin hoşnutluğunu bir tarafa bıraktığımızda, üreticinin maliyetinin altında bir fiyata et kesmesi söz konusu olacaktır. Bugün üretici maliyeti 14-15 liradır. Siz onu 10-11 liraya et kesmeye zorlarsanız ahırlar Türkiye'de bir kez daha boşalacaktır."

Günaydın, et fiyatlarının Türkiye'de spekülasyon sonucu arttığını belirterek bu spekülasyonun kaynağının üretici fiyatlarında aranması gerektiğini söyledi. Günaydın şöyle devam etti: "Eğer bugün Türkiye'de üretici 15 liraya et kesiyorsa bugün Türkiye'deki et fiyatları yüzde 25-30'un üzerinde zamlanarak çok yüksek fiyatlara satılıyorsa, et 30 liraya satılıyorsa bu spekülasyonun kaynağını metropol kentlerdeki tedarikçilerde aramak gerekir. Et ithalatıyla Türkiye'nin bol ve zengin hayvan hastalığı çeşitliliğine biz de olmayan Avrupa'da olan hastalıklarda eklenecektir. Örneğin deli dana hastalığı. Et ithalatıyla birlikte Türkiye'de deli dana süreci başlarsa bunun siyasal sorumluluğu kim üstlenecek."