Kuzey Irak ile gelişen olumlu ilişkiler basına da yansıyor (Özel)
Türkiye ile Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi arasında olumlu yönde gelişen ekonomik ve siyasi ilişkiler basına da yansıdı. Bölgede yayın yap
Türkiye'de TRT6 Kürtçe televizyonu yayın hayatına geçirmesinin ardından, Iraklı Kürtler de Türkçe gazeteden sonra Türkçe ve Kürtçe Dergi çıkarmaya başladı. Ankara ile Erbil arasındaki ilişkilerin olumlu gelişmelerinin yansıması ekonomiden sonra şimdide basına yansıdı. Bölge yönetimi, Türkiye ile ilişkileri basın üzerinden gelişmesini sağlamak amacıyla önemli bir adımlar atılıyor.
Merkezi Erbil'de bulunan Diyalog (Türknasi) Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Şıwan Taveng, derginin son zamanlarda Kürt bölgesi ile Türkiye arasında gelişmekte olan siyasi ve ekonomik ilişkileri sonucu kurulduğunu ifade ediyor. Kürt bölgesinde yazılı anlamda Türkçe ve Kürtçe olarak şimdiye kadar çıkan en kapsamlı dergi olduklarına dikkat çeken Taveng, aylık olan derginin 4'üncü sayısının çıktığını ve Türkiye'de de dağıtıldığını belirtiyor.
Derginin, Kürt bölgesi ile Türkiye arasında gelişmekte olan ilişkilerin önemli bir kültürel çalışma ayağı olmayı hedeflediğini kaydeden Taveng, "Bütün çalışmalarımızı bu yönde geliştirmeye çalışıyoruz. Dergimiz eski Kültür Bakanı Felekeddin Kakeyi'nin başkanlığında kurulan Kürt-Türk Dostluk Derneği'nin bünyesinde çalışmalarını sürdüren aylık bir dergidir. Dergi şuna kadar 4 sayı çıktı ve iki dilde yayın yapmakta ve de aynı zamanda Türkiye'de de dağıtılmaktadır. Derginin en önemli özelliği ise Kürt Bölgesinde hem Türk yazar ve entelektüellerinin Kürtçe sesi hem de Kürt yazar ve entelektüellerinin Türkçe sesi olma yönünde önemli bir konumda yer almasıdır." ifadelerini kullanıyor.
Kürt Bölgesi eski Kültür Bakanı ve Kürt-Türk Dostluk Derneği Başkanı Felekeddin Kakeyi ise ikili ilişkilere yapıcı olabilecek her türlü aktiviteye destek verdiklerini vurguluyor. Kakeyi, "Bizler Diyalog Dergisi olarak, Kürt Bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerek diplomatik gerek siyasi gerek ekonomik ve gerekse de kültürel anlamda gelişmesine ve geliştirilmesine büyük bir önem veriyoruz. Bu anlamda yapıcı olabilecek her türlü aktiviteye destek vererek, her iki taraf için teşvik edici bir rol ve görev üstlenmekten kaçınmıyoruz." şeklinde konuşuyor.
Kakeyi, Türkiye'nin gerek Ortadoğu'da, gerek Kafkaslarda ve özel olarak da Irak'ta olumlu ve barışçıl bir görev üstlenme gayretlerini gördüklerini kaydederek, "Biz de bu gayretleri bir nebze de olsa en yapıcı olabilecek şekilde kültürel boyutuyla renklendirmeye çalışıyoruz ve geleceğe dair ümit var olduğumuzu dile getiriyoruz. Bizler, sorunların ne olursa olsun diyalog, yumuşak ve hoşgörü kültürüyle çözüleceği inancıyla hareket ederek öte tarafta bulunan ama kendimize yakın gördüğümüz kardeşlerimize selamlarımızı sunuyoruz." ifadelerini kullanıyor.
Aylık siyasi ve kültürel içerilikli Diyalog Dergisi, 168 sayfadan oluşuyor. Bunun yaklaşık 75 sayfasını Türkçe haberler oluşturuyor. Dergi Türkiye'de basılıp, Türkiye ile Kuzey Irak bölgesinde dağıtılıyor.
Halen Kürt Bölgesinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği, uydu kanalı 'Kurd Sat' ile haftada 1 saat süreyle Türkçe televizyon yayını yaparak haftalık gelişmeleri aktarırken, kültürel programları da ekrana getiriyor. Mesut Barzani yönetimine bağlı Kürdistan TV ise Türkçe internet sitesi ile gelişmeleri Türkçe duyururken, Kürt hükümetine bağlı Peyamner internet sitesi haberlerini Türkçe olarak da aktarıyor. Bölgede yeni kurulan Kürdistan Haber Ajansı Ak News, Türkçe dahil 8 dilde haberleri aktarıyor. Hewler Post isimli ilk internet gazetesi de Türkçe olarak yayınına devam ediyor.