Mersin'deki 'Sokak Çocukları' Sorunu

Mersin Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin'de sokak çocuğu kalmadığı yönündeki açıklamaların insafsızlık olduğu vurgulayarak, kentin birkaç işlek caddesinde çalışmalarına izin verilmeyen çocukların, bu kez işlerini değiştirerek ara sokaklarda ağırlıklı olarak çöp toplayıcılığı yaptığını söyledi

Mersin'deki 'Sokak Çocukları' Sorunu
Mersin Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin'de sokak çocuğu kalmadığı yönündeki açıklamaların insafsızlık olduğu vurgulayarak, kentin birkaç işlek caddesinde çalışmalarına izin verilmeyen çocukların, bu kez işlerini değiştirerek ara sokaklarda ağırlıklı olarak çöp toplayıcılığı yaptığını söyledi.
Sokak çalışan ve sokakta yaşayan çocuk sorununun en önemli nedeninin; işsizlik ve yoksulluk olduğuna dikkat çeken Sabahat Aslan, Türkiye'de özellikle son yıllarda uygulanan yanlış ekonomik ve sosyal politikalar nedeniyle işsizlik ve yoksulluğun çok ciddi bir artış gösterdiğini öne sürdü. Mersin'de Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ortaya konulan çalışmaların bir sonucu olarak sokak çocukları sorununun çözümü yolunda çok ciddi adımlar atıldığını ve önemli sonuçlar alındığını kaydeden Aslan, ancak tüm bunların tek başına yeterli olmadığını savundu.
Her ne kadar yapılan çalışmaların sokakta çalışan çocuk sayısını azaltsa da sorunun tamamen ortadan kaldırılamadığını ifade eden Aslan, "Sosyal Hizmetler İl Müdürü Azmi Gülşen'in; 'sokakta çalışan çocuk kalmadı sorunu çözdük' şeklindeki açıklamalarınınsa söz konusu çocukları mağdur etmiştir. Neden? Çünkü bu çocuklar için yapılması gereken yatırımlar, dile getirilen söylemler nedeniyle yapılamamıştır. Bu nedenle Sosyal Hizmetler İl Müdürü'nü biz vicdanlı olmaya çağırıyoruz. Kentteki işsizlik ve yoksulluk sorunu mu çözüldü? Birkaç aileye kömür veya birkaç paket makarna götürmekle sokak çocukları sorunu çözülmez. Sorun ancak ve ancak o ülkenin gelişmişlik düzeyiyle çözülebilir" dedi.
Eğer bir ülkede yoksulluk ve işsizlik sorunu yoksa o ülkede sokak çocukları sorununun da olmayacağının altını çizen Sabahat Aslan, ancak bu durumun Türkiye için geçerli olmadığını ve özellikle Mersin'deki işsizlik oranının ülke ortalamasının da üzerine çıktığını hatırlattı. Tüm bu şartlar altında; "Sokakta çalışan çocuk yok" şeklindeki açıklamalarınsa insafsızlık olduğu yorumunda bulunan Aslan, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Azmi Gülşen'e de çağrıda bulunup, sorunu gerçekçi bir yaklaşımla ele almasını istedi. Mersin'de sokakta çalışan veya sokakta yaşayan çocukların, kentin yoğun göç alan bölgelerinde daha çok öne çıktığı bilgisini de veren Aslan, okulların tatile girmesiyle birlikte söz konusu çocukların tespitine yönelik önemli bir çalışma ortaya koyacaklarını anlattı.
Aslan, özellikle çöp toplayan çocuk sayısında çok ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, "Kentin birkaç işlek caddesinde çalışmalarına Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından izin verilmeyen çocuklar, bu kez işlerini değiştirerek ara sokaklarda yine çalışmaya başlamıştır. Söz konusu çocukların da ağırlıklı olarak çöp toplayıcılığı yaptığını tespit ettik. Okulların kapanmasıyla birlikte bu çocukları tespit edip, onları kapsamlı bir sağlık taramasından geçireceğiz. İşte o zaman sokakta çalışan çocukların sayısını da hep birlikte görmüş olacağız" diye konuştu.