Köyde su olmayınca gençler bekâr kaldı (Özel)
Ardahan merkeze bağlı Hoçvan Hasköy'de ödenmeyen elektrik borcu, en çok köyün gençlerini zor durumda bıraktı. Elektrik borcu nedeniyle köylüler su iht
Alınan bilgiye göre, zamanın köy muhtarı köyün biriken su faturalarını bazı vatandaşlardan topladı, bazılarından ise toplayamadı. Toplanamayan paralara zamanla faiz binince Tedaş, içme suyunun trafosunun şartellerini, elektrik borcunun ödenmemesi üzerine yaklaşık 4 yıl önce indirdi. 4 yıldan beri evlerinden su akmayan 180 haneli ve yaklaşık bin kişinin yaşadığı Hasköy'de, yaşanan bu sorun zamanla kendisiyle beraber başka bir sorunu getirdi. Evlenmek isteyen köyün gençlerine, bölgedeki köylerde yaşayan aileler, su sorunu yüzünden kızlarını vermek istemedi.
Kız istemeye giden Hasköylülere, kızlarının köye 1 kilometre uzaklıkta bulunan çeşmeye her gün su taşımak zorunda kalacağını söyleyen aileler, böyle bir köye gelin vermek istemediklerini bildirdi, üstelik kızların da artık eşekle ve omuzlarıyla su taşımak istemediklerini belirtti. Yaklaşık 60 gencin bekâr olarak yaşadığı Hasköy'de, şu an köylüler su sorunuyla uğraşmaya çalışırken, bu sorundan doğan 'gençleri evlendirememe' sorunuyla da baş başa kalmış durumda.
"ÖNCE KÖYDEKİ SU SORUNUNU HALLEDİN, SONRA KIZ İSTEMEYE GELİN"
Ailesinin defalarca kız istemesine karşın kendisine kız verilmediğini söyleyen Galip Yılmaz isimli genç, "Kız istemeye gittiğimizde aileler bize 'sizin köyde su bile yok. Kızlarımız bu zamandan sonra gelip her gün 1 kilometre yürüyüp akşama kadar size omuzlarıyla su taşıyacak. Biz kızlarımızı daha rahat edeceği bir yere vermek istiyoruz. Siz köylerinizde yaşanan su sorununu halledin. Ondan sonra kapımıza gelin." cevabıyla karşılaştıklarını dile getirdi.
Köyde şu an çok sayıda gencin aynı durumla karşı karşıya olduğunu kaydeden Yılmaz, yetkililerden sadece 12 bin TL olan elektrik borcunun ödenmesi için yardım beklediklerini ifade etti. 4 bekâr oğlu bulunduğunu söyleyen Hayrettin Yılmaz (52) isimli köylü ise civar köylere kız istemeye gittiğini ama köyde yaşanan bu sorun yüzünden kapıların bir bir yüzüne kapandığını kaydetti.
"SU İHTİYACI TULUMBA VASITASIYLA KÖY İÇİNDEN KARŞILANIYOR"
Yılmaz, her gün 1 kilometre uzaklıkta bulunan kuyudan tulumba vasıtasıyla su çıkararak ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek, "Banyo sorunumuz başta olmak üzere, bin türlü sıkıntıyla karşı karşıya kalıyoruz. Zamanın köy muhtarı köyde bazılarından para topladığını, bazılarından ise para toplayamadığı için bu sorunla karşıya karşıya olduğumuzu söyledi. Öte yandan, para toplanmadığı ileri sürülen köylüler de elektrik faturasını ödediklerini belirtiyorlar. Yaşanan bu sorun dolayısıyla köy ikiye bölünmüş durumda. Ne yapacağımızı şaşırdık." diye konuştu.
Su olmadığı için köyün gençlerine kız verilmediğini söyleyen Muhammed Güleç isimli genç ise şunları ifgade etti: "Kızlar bu köye gelin gelmek istemiyor. Çünkü gelseler ne ile karşılaşacaklarını iyi biliyorlar. Onları da kendilerince haklı olarak görüyorum. Çünkü biz her gün su ihtiyacını karşılamak için metrelerce yol yürüyoruz. Bu bölgede bulunan 21 köy içinde su çilesi çeken tek köy biziz. 4 yıldır bu çileyi çekiyoruz. Üstelik köylerin içinde merkez köy konumundayız. Kışın ise işimiz çok daha zor. Köyün içinde çeşme evimize uzak olduğu için bize biraz yakın olan sondaj kuyusundan su çıkarıyoruz. Suyun donmaması için her gün dua ediyoruz."
"OĞLUNA KIZ İSTEMEK İÇİN GİTTİĞİ EVLERDEN 'HAYIR' CEVABIYLA KARŞILAŞTI"
Evlendiremediği 2 çocuğunun köyden çıkıp kente çalışmak için gittiğini söyleyen Cengiz Yılmaz (47) isimli köylü de aynı sorunla karşılaştığını, oğluna kız istemek için gittiği evlerde 'hayır' cevabıyla karşılaştığını, nedenini sorduğunda, kendilerine en başta su sorununun gösterildiğini ifade etti. 65 yaşındaki Nakifet Güleç de köylerinde bekâr gençlerin evlenemediğinden yakınarak, bu durumun gençlerin üzerine olumsuz etki yaptığına dikkat çekti.
"KÖYLÜLER İLE ESKİ MUHTAR MAHKEMELİK"
Son yapılan yerel seçimlerinde köy muhtarı seçilen Adnan Yılmaz ise ortaya çıkan durumun eski köy muhtarı zamanında yaşandığını, köy muhtarının bazı ailelerden para aldığını, bazılarından alamadığını söylediğini, şu anda köylüler ile eski muhtarın mahkemelik olduğunu hatırlattı.
Alınan para karşılığında köy eski muhtarının köylülere fatura vermediğini ileri süren Yılmaz, "Köyde yaşanan bu durumdan sonra köy ikiye bölünmüş durumda. Bu iş biraz da inada bindi artık. Su faturasını ödediğini söyleyen vatandaşlar ödemeyen vatandaşları suçlarken, bazıları da bu işten köyün eski muhtarını sorumlu tutuyor." açıklamasında bulundu.
Şimdi Hasköylü gençler, yetkilerden gelecek yardımla su sorununun çözüleceğini umut ederek bekleyişlerini sürdürüyor.