Avusturya'da Aksaray rüzgarı esti

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Ali Öztürk, Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kozan ile Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Avusturya'da Ak

Avusturya'da Aksaray rüzgarı esti
Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Ali Öztürk, Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kozan ile Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Avusturya'da Aksaraylılar Günü'ne katıldı.

Gezi dönüşü değerlendirmede bulunan Palta, Türkiye'yi bir adım daha ileri götürmek adına gurbetçilerden faydalanmak istediklerini söyledi.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerine işçi olarak giden Türklerin, ekonomide önemli bir paya sahip olduklarına dikkat çeken Palta, "Aksaray insanı yıllar önce ekmeğini taştan çıkarmak için yurt içine ve yurt dışına göç edip Avrupa'nın her bölgesine geldi ve de buralarda her koşulda başarılı oldu." dedi.

Viyana Aksaraylılar Derneği Başkanı Hadi Bozkurt'un davetlisi olarak Avusturya'da düzenlenen programa iştirak eden Aksaray heyeti bu ülkede yaşayan gurbetçi Aksaraylılarla karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı programda Aksaraylı gurbetçilere hitap eden Belediye Başkanı Nevzat Palta, "Sevgili hemşerilerim, Aksaray'ımızdan sizlere kucak dolusu sevgi ve selam getirdim. Sizlerle buluşmaktan, görüşmekten son derece mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu tür etkinliklerin amacı; uzaktakileri birleştirmek, yakındakileri ise özünde benimsemektir. Öncelikle misafirperverliğiniz beni çok duygulandırdı. Sizler bizleri yurt dışında yani Viyana'da, Paris'te, Amsterdam'da başarıyla temsil etmektesiniz. Memleket havası tadında bir gün düzenleyerek, hasretinizi gidermeye çalışıyorsunuz. Aksaraylılar Derneği temsilcileri bu şenlik vasıtasıyla Viyana'da yaşayan hemşehrilerimizi bir araya getirdiler, onların birlik ve beraberlik içerisinde kaynaşmalarına vesile oldular kendilerine ve siz değerli hemşehrilerime teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Konuşmasında Necip Fazıl Kısakürek'in Gurbet adlı şiirine de seslendiren Palta, "Bir zamanlar Avrupa'nın çeşitli ülkelerine işçi olarak giden Türklerin torunlarının şu anda Avrupa ekonomisinde önemli bir paya sahip. Aksaray insanı yıllar önce ekmeğini taştan çıkarmak için yurt içine ve yurt dışına göç edip Avrupa'nın her bölgesine geldi ve de buralarda her koşulda başarılı oldu. O zamanlar işçi oldukları fabrikaları bile satın alan sizler, sadece iş yaşamında değil, eğitimden hukuka, hatta idari yönetime kadar yüzlerce alanda görev sahibi oldunuz. Sizlerden, ülkemizi bir adım daha ileri götürmek adına faydalanmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Gurbette yaşamanın zorluğuna işaret eden Aksaray belediye Başkanı Palta sözlerine şu şekilde devam etti. Gurbette yaşamak zordur. Hüzünlü gurbet diye boşuna şiirler söylenmemiş, boşuna türküler yakılmamıştır. Sıla nerede biter, gurbet nerede başlar? Savaş mı barıştan sonra gelir, barış mı savaştan sonra? Avusturya, birçok dedikodulara rağmen Türkiye'nin dostudur, müttefikidir. En güçlü ilişkilere sahip olduğu ülkelerden biridir. Şunu bilmenizi istiyorum: Türkiye ve Aksaray sevdanız, Türkiye ve Aksaray özleminiz hep var olacaktır. Memnuniyetle görüyorum ki Avusturya sizleri gurbette değil, kendi evinizde hissettiriyor. Avusturya yönetimine sizlere olan sıcak ilgisi sebebiyle özellikle teşekkür ediyorum. Aynı şekilde sizler güçlü bir ülkenin, itibarlı bir ülkenin, tarihiyle, kültürüyle, medeniyetiyle zengin bir ülkenin, Türkiye'nin vatandaşlarısınız." şeklinde konuştu.

Başkan Nevzat Palta, Ali Öztürk, iş adamı Ahmet Kozan, Avusturya Aksaraylılar Derneği Başkanı Hadi Bozkurt ile Başkent Viyana'da Avusturya Parlamentosu'nu, bir zamanlar Osmanlılar döneminde Merzifonlu Kara Mustafa'nın kuşattığı Viyana Kalesi'ni ve camileri gezdi.