Afganistan'da zafer kutlamaları

Afganistan'ın Başkenti Kabil'de stadyumda askeri geçit ve üst düzey yetkililerin katılımıyla dağılan Sovyetler Birliği'nin güdümündeki rejimin yıkılışının 18. yıl dönümü kutlanıyor.

Başkent Kabil'de stadyumda askeri geçit ve üst düzey yetkililerin katılımıyla yapılan kutlama töreninde konuşan Devlet Başkan Yardımcısı Muhammed Kasım Fehim, "Cihadın kurbanlarını anmak, o kanlı yılları, ulusun nasıl ayakta kaldığını ve süper bir güç karşısında, gelişmiş dünyanın güçlü silahları olmaksızın nasıl bu zaferin kazanıldığını hatırlamak için buradayız" dedi.

Afgan polisiyle silahlı kuvvetlerini desteklemek ve yolsuzlukla mücadele için gösterilen çabalardan söz eden Fehim, ulusal birliğin önemine değindi ve "Mevcut durumdan kurtulmanın tek yolu, inanmak ve içine sızılamayan bir birlik ve herkesin aynı tondan konuştuğu bir siyasi durum yaratmaktır" diye konuştu.

Afganistan Devlet Başkan Yardımcısı ayrıca, gelecek ay sonunda yapılacak barış konferansında, Taliban ile barış için ulusal uzlaşıya varılmasını umduğunu kaydetti.

Törende konuşma yapan eski Dışişleri Bakanı ve son devlet başkanı seçiminin adaylarından Abdullah Abdullah da Afgan güçlerini yeni üniformaları içinde geçit töreni yaparken görmekten yüreklendiğini belirterek, yurt dışında olduğu için törene katılmayan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve mücahit liderlerinin bu tutumunun, cihat için ölenlere saygısızlık olduğunu öne sürdü.

Tören sırasında stadyum çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alınırken, ondan fazla Afgan helikopteri ve uçağı stadyumun üzerinde alçaktan uçtu.

Afganistan'da 2008 yılında yapılan tören sırasında militanlar roket ve otomatik silahlarla Karzai ve diğer üst düzey yetkilileri hedef alan saldırı düzenlemiş, olayda 3 kişi ölmüş, 8 kişi yaralanmıştı.

Sovyetler Birliği, 1979 yılı aralık ayında Afganistan'ı işgal etmiş, Afgan lideri devirmiş, Sovyetlerin desteklediği hükümet içindeki çatışmalara son verme çabası çerçevesinde yeni bir yönetim kurmuştu. Sovyet güçleri, bundan 10 yıl sonra 1989 yılında Afganistan'dan çekilmişti. Kurdukları hükümet de mücahitlerin Kabil'i ele geçirmesi üzerine 1992 yılı nisan ayında devrilmişti.

Bu arada Afganistan'da bugün meydana gelen şiddet olaylarında 12 kişi yaşamını yitirdi.

Yetkililer, ülkenin güneyinde Kandahar'a bağlı Arghandab bölgesinde bir aşiret liderinin öldürüldüğünü, doğusundaki Host vilayetinde de bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 2'si çocuk 6 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Yine Host'a bağlı Sabari yöresinde direnişçilerin bir polis devriyesine düzenlediği saldırı sonucu çıkan çatışmada biri polis, 4'ü militan 5 kişinin öldüğü belirtildi.

USAK Stratejik Gündem