'Afet yönetim' semineri ile ilgili birimler afete hazırlanıyor
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Bursa Valiliği işbirliğiyle düzenlenen 'Afet Yönetim' seminerinde ilgili birim ve kurumların afe
Toplantının açılışında konuşan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Başkanı Mehmet Ersoy, başkanlığın 17 Aralık 2009'da faaliyete geçtiğini hatırlattı. Ersoy, başkanlığın görevlerini şu sözlerle özetledi: "Başkanlığımız Türkiye'nin afetlere hazırlanması, afet zararlarının azaltılması, afetlere en iyi şekilde müdahale edilmesini hedefliyor. Ayrıca afet sonrasında yapılacak iyileştirme faaliyetlerinin uygulayıcıları arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlıyor. Bunun yanında ülke kaynaklarının en verimli şekilde kullanımını ve afetlerin en az zararla atlatılmasını sağlamak için faaliyet gösteriyor."
Türkiye'nin 1999'da yaşadıklarına rağmen afet tecrübesinin yeterli düzeyde olmadığını bildiren Ersoy, bu yöndeki çalışmaları illerdeki valiler, mülki idare amirleri, kaymakamlar, il ve ilçe kriz merkezleri aracılığı ile yapacaklarına vurgu yaptı.
Vali Şahabettin Harput ise afetlere karşı ilgili birimlerin tam hazırlıklı olması gerektiğini kaydetti. Harput, "Ülkemizin öncelikli sorunlarından birisi olan afetlerle ilgili bu toplantının Bursa'da yapılmasını önemsiyorum. Bursa ve Balıkesir olarak biliyoruz ki bölgemiz birinci derecede afet bölgesi. Afetlerle ilgili yaşadığımız tecrübeler kendimizi yeniden gözden geçirmemizi bize anlatmakta ve henüz istediğimiz yerde olmadığımızı biliyoruz." dedi.
Toplantıda başta deprem olmak üzere her türlü afete karşı yetkili, sorumlu ve görevli konumundaki birimlerin bulunduğunu anlatan Vali Harput, afetlere karşı her birimin üzerine büyük görev düştüğünü aktardı. Toplantının herhangi bir afet karşısında görevli ve sorumlu kurum ve kuruluşların kendi görev ve sorumluluklarını bilip yerine getirme noktasında nerede olduğunu görüp, durumunu gözden geçirmesine zemin hazırlayacağına işaret eden Harput, sözlerini şöyle tamamladı: "Birimlere gerekli eğitimi vermediğinizde afet sırasında büyük kargaşalıklara yol açıyor. Bu toplantı ile her birim ve kurum kendi görevini yeniden tanıyacak ve diğer birimlerle afet sırasında nasıl koordinasyon içinde olması gerektiğini öğrenecek."
Konuşmaların ardından İstanbul teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu Bütünleşik (Entegre) Afet Yönetimi Sistemi ve İlkeleri konulu sunum yaptı.