TURÇEV'den CİHAN'a çevre ödülü

Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği (TURÇEV) tarafından verilen geleneksel ''Yeşil Küre'' ödülleri sahiplerini buldu. Rixos Otel'de düzenlen öd

Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği (TURÇEV) tarafından verilen geleneksel ''Yeşil Küre'' ödülleri sahiplerini buldu. Rixos Otel'de düzenlen ödül töreninde, Cihan Haber Ajansı, 'Ajans' kategorisinde ödüle layık görüldü. Cihan Haber Ajansı adına ödülü Operasyon Uzmanı Akif Karadeniz, Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali'nin elinden aldı. Gecenin en ilginç görüntüsü ise Ankara'nın MHP'li Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel'in İşçi Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Bilim ve Ütopya Dergisi'ne ödülü vermesi oldu.

Gecede Anadolu Ajansı Muğla Büro Müdürü Kenan Gürbüz, ''Armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun Denizkondusu'' haberiyle ''Özel Haber'' dalındaki ödülünü Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. Hilmi Bengi'nin elinden aldı. Çevre konusunda yayımladığı haberler nedeniyle ''televizyon'' kategorisinde ödüle layık görülen TRT-1'in ödülünü ise TRT–1 Kanal Koordinatörü Kürşat Özkök alırken ''gazete'' kategorisinde ödüle değer görülen Haber Türk gazetesinin ödülünü, muhabir Refika Karabacak'a Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki verdi.''İnternet Haber Sitesi'' kategorisinde www.haber7.com, ''Radyo'' kategorisinde Radyo ODTÜ 103.1, ''Çevre Sayfası'' kategorisinde Türkiye Gazetesi-Ediz Hun, ''Köşe Yazarı'' kategorisinde Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, ''Özel Haber'' kategorisinde Birgün gazetesi-Halil Özen, Show TV-Hüseyin Çözen ve Barış Kaya, ''Yerel Medya'' kategorisinde Kanal K (Nevşehir), ''Dergi'' kategorisinde Bilim ve Ütopya Dergisi, ödül aldı. ''Donkişot Jüri Özel Ödülü'' ise Avrupa Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Küresel Isınmaya Karşı Akülü Bisiklet Tribix'in Mucidi Hamit Keleş ve İzmir Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven'e verildi. ''Çevre Odaklı Belediye Özendirme Ödülü'' ise Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'a CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş tarafından verildi. ''Yeşil Küre Çevreye Katkı Ödülü''nü ise Ankara Büyükşehir Belediyesi aldı.

Ayrıca TURÇEV tarafından düzenlenen ''1. Ulusal Kentsel Çevre Konferansı'' başkentte gerçekleştirildi. Rixos Otel'deki konferansının açılış sunumunu yapan Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Uzmanı Selin Ergin, dünyada küresel çevre sorunlarının arttığını belirterek, iklim değişikliği ile enerji ve su kaynaklarının azalmasının bu sorunlar arasında yer aldığını söyledi.

Açılış sunumunun ardından Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın başkanlığını yaptığı ''Kentsel Çevrenin Dönüşümü ve Korunmasında Yerel Yönetimler'' konulu oturuma geçildi.

Bülent Tanık, yaptığı konuşmada, dünyanın olağanüstü bir dönem yaşadığını ifade ederek, bu dönemin özellikle gelişmekte olan ve yoksul ülkeler açısından büyük riskler taşıdığını dile getirdi.

ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Ersoy da Türkiye'deki İmar Kanunu ve mevzuattaki eksiklikler hakkında bilgi verdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tayfun Çınar da dünyada ve Türkiye'de kentsel dönüşümün tarihi hakkındaki bilgilerini paylaştı.

ODTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Tarık Şengül de kentlerin artık insanlar için yapılmış alanlar değil, insanların taşıyıcılığını yaptığı rant ekonomisinin bir parçası olduğunu söyledi.