İspanya'nın da kredi notu düşürüldü

AB ve IMF, Yunanistan'da mali yardım konusunda çözüm yolu ararken, Standard & Poor's'un (S&P), Yunanistan ve Portekiz'den sonra İspanya'nın da kredi notunu düşürmesi Euro Bölgesi'nde şok etkisi yaptı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Yunanistan ve Portekiz’in ardından İspanya'nın da kredi notunu düşürdü. Kuruluşun İspanya’nın notunu AA+’dan AA’ya indirmesi, İspanyol borsasında olumsuz etkisini hemen gösterdi.

Standard & Poor's'un peş peşe euro para biriminin kullanıldığı ülkelerin kredi notunu düşürmesi, Yunanistan’a mali destek için karar vermeye çalışan Avrupa Birliği ülkelerini de endişelendirdi. Krizin domino etkisi yapıp Euro Bölgesi’nde ekonomisi zayıf olan ülkelere yayılmasından korkuluyor.

AB ve IMF ise mali krizin yayılmasını önlemek için Yunanistan’a yardım kararını hızlandırmaya çalışıyor.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Almanya’nın Euro Bölgesi’nin istikrarı için gereken yükümlülükleri yerine getireceğini belirten Almanya Başbakanı Angela Merkel, Atina için hazırlanan yardım paketi konusunda görüşmelerin hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Ancak Yunanistan’ın öngörülen 45 milyar euroluk yardımdan daha fazlasına ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor. Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, Yunanistan’ın 2012 yılına kadar toplam 135 milyar euro mali desteği gereksinim duyacağını dile getirdi. Bu Almanya'nın yılda 8 milyar 400 milyon euro transfer etmesi anlamına geliyor.

Yunanistan için üzerinde müzakerelerin devam ettiği acil yardım paketinde ise 45 milyar euro bulunuyor. Bu paketin 15 milyarlık bölümünün IMF, 30 milyarlık kısmının da Avrupa Birliği tarafından karşılanması öngörülüyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve IMF Başkanı Dominique Strauss-KahnBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn

Ancak özellikle Yunanistan için AB’nin öngördüğü yardımın büyük bir bölümünü karşılayacak olan Berlin, paketin onaylanmasını aceleye getirmiyor. Alman Ekonomi Bakanı Brüderle de Brezilya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Miktarın daha da büyümesini göz ardı edemem” diye konuştu.

ATİNA ÜZERİNDE BASKI

IMF ve Avrupa Merkez Bankası da Yunanistan için yardım paketine onay vermeden önce Atina’dan üç yıllık tasarruf planını tamamlamasını bekliyor.

Almanya’da IMF Başkanı Dominique Strauss – Khan’la birlikte temaslarda bulunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean – Claude Trichet, bunun Atina ile görüşmelerin önümüzdeki altı gün içinde tamamlanması açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Yunanistan'daki kriz, Euro Bölgesi'nin tümünü tehdit ediyorBildunterschrift: Yunanistan'daki kriz, Euro Bölgesi'nin tümünü tehdit ediyor

Atina ile görüşmeler tamamlanıncaya kadar herhangi bir rakamın dile getirilmeyeceğini belirten IMF Başkanı Strauss – Khan ise öncelikle paket üzerinde anlaşma sağlanması gerektiğini ifade etti.

Almanya hükümeti de Yunanistan'a yardım yolunu açacak yasa tasarısının kabulü için süreci hızlandırdı. Üzerinde son incelemelerin yapıldığı tasarının pazartesi günü bakanlar kurulunda onaylanması bekleniyor.

Yunanistan için ise zaman daralıyor. Atina'nın 9 milyar euroluk ilk borç dilimini en geç 19 Mayıs'a kadar ödemesi gerekiyor. Japonya'da temaslarda bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy borç krizini görüşmek üzere 10 Mayıs'ta Euro Bölgesi Zirvesi yapılacağını açıkladı.

Kaynak: Almanya'nın sesi