Fransa anayasasına bile 'Evet' deriz

CHP'lilere seslenen Adalet Bakanı Sadullah Ergin “Fransız anayasasının yeni modelini önerirseniz biz ona da 'Evet' demeye hazırız” diye konuştu.

Fransa anayasasına bile 'Evet' deriz
Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde muhalefetin sert eleştirilerine hedef olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören 23. maddenin görüşmeleri de TBMM Genel Kurulu’nda yaşanan tartışmaların sonunda 336 oyla kabul edildi.

12 EYLÜL’E YARGI YOLU

TBMM’de dün Anayasa değişiklik teklifinde 23. maddenin yanı sıra, Ekonomik ve Sosyal Konseyi Anayasa kapsamına alan 24. ve 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını öngören Anayasa’nın geçici 15. maddesini yürürlükten kaldıran 25. maddeleri görüşüldü. Saat 18.30’da başlayan görüşmeler geç saatlere kadar sürdü.

‘OSMAN’I ORAYA ATAR’

Teklifin 23. maddesinin görüşmelerinde ilk sözü CHP’li İsa Gök aldı. Gök, düzenleme ile yargı bağımsızlığının ortadan kalkacağını ve yargı mensubu olmayan kişilerin yargılama sisteminde yer alacağını ileri sürdü ve YARSAV Başkanı Osman Can’ı kastederek, “Sayın Cumhurbaşkanı Osman’ı oraya atar” dedi. Konuşmasında, Avrupa’dan örnekler veren Gök, Fransa’nın yeni anayasasındaki yargıya ilişkin düzenlemeleri anlattı.

AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ ise “Yapılan düzenleme yargı bağımsızlığı konusunda çok önemli bir adımdır. Adalet Bakanı Müsteşarı, HSYK toplantısına katılmadığı zaman kurul toplanamıyor. Bugünkü siyasal iktidarın kurulu tıkama imkanı var mı? Var. Artık yeni düzenleme ile siyasal iktidar kurulu engelleyemeyecek” diye konuştu.

BAKAN: YARGI BAĞIMSIZDIR

Eleştirileri yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, düzenleme için yargı çevrelerinden görüş ve öneriler aldıklarını belirterek “Önerilerden sadece kurulda bakan ve müsteşarın bulunmaması talebi dikkate alınmadı. Çünkü, yargı ile parlamenter sistem arasında bir muhataplık mekanizmasının olması gerekiyor” dedi.

FRANSIZ ANAYASASI ÖNERİSİ

Ergin, CHP’li Gök’ün, Fransa’nın yeni yürürlüğe giren Anayasası’ndaki yargıya ilişkin düzenlemelere vurgu yaptığını anımsatarak, kendilerinin öngördüğü formülün yürürlükte olduğunu ifade etti. Ergin, hakim ve savcılar kurullarının ayrıldığını ancak senato, devlet ve meclis başkanlarının seçeceği üyelerin iki katına çıkarıldığını belirtti. Ergin, “Madem Fransız anayasasının yeni getirdiği modele iltifat ettiniz, Türkiye için Fransız anayasasının yeni getirdiği modeli önerirseniz, ona da biz ’evet’ demeye hazırız” diye konuştu.

23. MADDE: HSYK


Oy veren: 409

Kabul: 336

Ret: 72

Boş: 1

Maddeyle, Anayasa’nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını düzenleyen 159. Maddesi değişiyor. Buna göre, HSYK’nın

7 olan üye sayısı 22’ye çıkarılıyor. HSYK’nın Başkanı yine Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı da eskisi gibi kurulda yer alacak.

24. MADDE: EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY

Oy veren: 409

Kabul: 340

Ret: 69

Teklİfİn 24. maddesiyle, Anayasa’nın 166. maddesinde değişiklik yapılıyor ve “Ekonomik ve Sosyal Konsey” Anayasa kapsamına alınıyor.