Avustralya Genel Valisi Bryce, Başbakan Erdoğan ile görüştü

Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıl dönümü anma törenlerine katılmak ve temaslarda bulunmak için Türkiye'de bulunan Avustralya Genel Valisi Quentin B

Çanakkale Kara Savaşları'nın 95. yıl dönümü anma törenlerine katılmak ve temaslarda bulunmak için Türkiye'de bulunan Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir araya geldi. Erdoğan ile Bryce görüşmesinde Türkiye'deki anayasa değişikliği görüşmeleri de gündeme geldi. Bryce ülkesinde anayasa değişikliğinin zor olduğunu söyledi. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan ise Türkiye'de anayasa değiştirilmesi konusunda ortak bir anlayışın olduğunu kaydetti.

"İŞİMİZ HEM ZOR HEM KOLAY"

Kabulde Erdoğan ile Bryce gündemdeki anayasa değişiklikleri konusu üzerinde sohbet ettiler. Konuk Vali, anayasa değişiklerinin her zaman zor olduğunu, kamuoyunu ikna etmenin kolay olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan ise Türkiye'de ise herkesin anayasanın değiştirilmesi gerektiği konusunda ortak bir bir anlayışı olduğunu ifade etti. Erdoğan, anayasa değişikliği konusunda sadece farklı düşüncelerin olduğunu aktardı. Genel Vali Bryce, yargıyla ilgili konuları özellikle merak ettiğini belirtmesi üzerine Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki yargı organları hakkında bilgi verdi. Bryce'nin "Parlamentoda çok avukat var mı?" yönündeki sorusuna ise Erdoğan, "Evet epey var. O yüzden işimiz hem zor hem kolay." dedi.

ÇANAKKALE SAVAŞI'NIN 100. YILDÖNÜMÜNE ÖZEL ETKİNLİK

Bryce, Çanakkale Savaşları'nın 100.yıldönümü iyi programla kutlamak istediklerini belirterek, Başbakan Erdoğan'dan bu konuda yardım talebinde bulundu. Başbakan Erdoğan da Yeni Zelanda Başbakanı John Key ile de bu konuyu görüştüklerini belirterek, İstanbul'daki "Panorama 1453" benzeri bir müzenin kurulmasını tasarladıklarını, müzeyi gezenlerin kendilerini savaş atmosferinde hissedeceklerini söyledi. Bryce, 2015 yılında binlerce Avustralyalı gencin Çanakkale'ye geleceğini anlattı. Başbakan Erdoğan da, Atatürk'ün "Evlatlarınız bizim evlatlarımız" sözünü hatırlatması üzerine Vali Bryce, bu sözün ülkesinde çok olumlu karşılandığını belirtti.

Bryce, Türkiye'nin Afganistan'daki önemli bir tecrübesinin olduğunu belirterek, deneyimlerini dinlemek istediğini söyledi. Erdoğan da Türkiye'nin Afganistan'la çok eskilere giden tarihi bir ilişkisi olduğunu ve Afgan halkının da bu çalışmalara katkı sağladığını kaydetti. Bryce "Afganistan'da kızların eğitim konusunda umutlu musunuz?" yönündeki sorusuna ise Erdoğan, çok umutlu olduklarını ve kızların yanında kadınları da eğittiklerine işaret etti.

Bryce, Türkiye'nin Afganistan'daki faaliyetlerini yerinde gördüğünü ve etkilendiğini söyledi. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, başkaları tarafından Afganistan'da çok para harcandığını, Türkiye'nin ise Afganlılarla olan kültürel ortaklığı sonucunda daha az para harcadığını söyledi. Bryce, Başbakan Erdoğan'a Türkiye'nin Afganistan ile Pakistan arasında oynadığı rolü de sordu.

Genel Vali Bryce, Başbakan Erdoğan'ın Avustralya'ya davet ederek, Türk kültürünü tanıtıcı bir eserlerden oluşan bir sergi açmayı, bu konuda kendilerine yardımcı olmalarını istedi. Bryce, ülkesinde gençlerin futbol maçından çok sergileri, sanat etkinliklerini ziyaret ettiklerini vurguladı.