Aksaray'da sinekle mücadele paneli düzenlendi

Aksaray Belediyesi ve Aksaray Üniversitesi işbirliği ile 'zararlı böceklerle mücadele' konulu eğitim paneli düzenledi.

Ağaçlı Melendiz Otel

Aksaray'da sinekle mücadele paneli düzenlendi
Aksaray Belediyesi ve Aksaray Üniversitesi işbirliği ile 'zararlı böceklerle mücadele' konulu eğitim paneli düzenledi.

Ağaçlı Melendiz Otel'de gerçekleştirilen panele Vali Orhan Alimoğlu, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam, İl Genel Meclisi Başkanı Şaban Bostan ile diğer ilgililer katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Sağlam, "Aksaray Üniversitesi olarak bölgemiz ve ülkemiz yararına çalışıyoruz. Belediye ve üniversite işbirliğiyle düzenlenen bu panelde, zararlı böceklerle nasıl mücadele edileceğini uzman arkadaşlarımız tarafından anlatılacak." dedi.

Bilimsel çalışmalara önem verdiklerini vurgulayan Belediye Başkanı Nevzat Palta ise "Bu şehirde yaşayan her bireyin sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlamak belediyemizin asli görevlerinin başındadır. Bu mücadelelerde bilim adamlarıyla çalışmanın çok daha yararlı olacağını düşünüyor ve bu doğrultuda hareket ediyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çetin ve Dr. Öner Koçak, konuşmaların ardından sineklerin üremesi, taşıyabilecekleri hastalıklar ve karasineklerle mücadele konusunda bilgi verdi. Karasineklerin ayaklarında yüzlerce mikrobu taşıyabileceğini ifade eden Dr. Öner Koçak, "Karasinekler tifo, dizanteri gibi birçok bakteriyle bulaşan hastalığın yayılmasına neden olabilir. Bunun için çok iyi karasinek mücadelesi yapılmalıdır." dedi.

Sivrisineklerin üremesi ve mücadele konusunda bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çetin, "Sivrisineklerin 150'den fazla hastalığı taşıyabildikleri bilinmektedir. Sivrisinekler durgun su birikintilerinin hepsinde yaşayıp üreyebilir. Sinekle kimyasal ya da biyolojik mücadele yapılabiliyor. " şeklinde konuştu.

Toplantının son bölümünde panelistler katılımcılardan gelen soruları cevapladı.