Modanın geleceği Bursa'da konuşuldu

Uluslararası trend araştırma firması Carlin International'a göre 2011-2012 sonbahar kış sezonunda sadelik ve lüksü bir araya getiren tasarımlar ön pla

Uluslararası trend araştırma firması Carlin International'a göre 2011-2012 sonbahar kış sezonunda sadelik ve lüksü bir araya getiren tasarımlar ön plana çıkacak.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD), Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Concordia işbirliği ile düzenlenen seminerde 2011-2012 yılının giyim ve ev tekstili trendleri anlatıldı. DOSAB Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen seminere Carlin International Fransa İhracat Müdürü Marie Bazin, Concordia Trend ve Tasarım Danışmanlık Firması Koordinatörü Alev Ozgan, DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yarımcısı Selim Yedikardeş ve Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mesrur Ertürk katıldı.

Modanın temeli olan tekstilde Bursa'nın geldiği noktayı değerlendiren DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Yedikardeş, son dönem moda yaratıcılığında renk cümbüşünün ön plana çıktığını söyledi. Yedikardeş, "Bursa hem ihracatta hem de ortaya koyduğu ürünlerle dikkate alınırsa modayı yaratan şehirlerarasında yer alıyor. Bursa modayı yakından takip ediyor. İpek böcekçiliği ile başlayan yolculuk bugün Türkiye'nin sanayi devi olma yolunda devam ediyor. Tekstil sektöründe ise bugün Türkiye'nin parlayan yıldızıyız. Üretilen tasarımlar ve kalitemiz ile bana göre Bursa, modanın başkenti konumuna gelmiştir" dedi.

Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olan tekstilin, ülkenin ihracat rakamlarında da büyük bir girdi payına sahip olduğunu söyleyen Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mesrur Ertürk, sektörün her geçen gün ciddi ilerlemeler kaydettiğini vurguladı. Ertürk, sanayici ve işadamlarından tekstil sektörüne yaptıkları yatırımlara devam etmeleri konusunda istekte bulundu.

YENİ YILIN TRENDİ SADELİK VE ŞIKLIK OLACAK

Giyim ve ev tekstilinde 2011-2012 sonbahar kış trendleri hakkında bilgi veren Carlin International İhracat Müdürü Marie Bazin de, gelecek sezonda kavram ve objelerde bugüne kadar ön plana çıkarılan lükslüğün aksine lüks ve sadeliğin bir arada görüleceğini söyledi. Son dönem tasarımlarda ekoloji ve geri dönüşümünde değer kazandığını ifade eden Bazin, "Bugüne kadar geri dönüşüm ve ekoloji uğruna yapılan tasarımlar daha belirgin ve nötr renklerde ve biraz daha can sıkıcı boyuttaydı. Günümüzde ise, günlük yaşantımızı zenginleştirecek bu kavramlara baktığımızda son derece yapısal anlamda sadelik ön plana çıkıyor. Son dönemde karşımıza çıkan akıllı kumaş ve malzemeleri de değerlendirmeye alırsak tüm bunlarla kavramların şekil değiştirdiğini görebiliyoruz. Yani artık geri dönüşüm dediğimiz zaman somurtuk suratlı objeler değil, daha renkli, içinde mizah duygusu olabilecek ürünlere yaklaşabiliyoruz" şeklinde konuştu.

LÜKS ENTELEKTÜEL BOYUTA TAŞINACAK

Lüks kavramına da yeni bir boyut geleceğini ifade eden Bazin, "2011-2012 sonbahar kış trendinde lüks, eskiden olduğu gibi göze batıcı parlaklıklarla değil; daha kavramsal bir şekilde ifade ediliyor. Bir de kendini olabildiğince sergilemek değer kazanıyor. Bunun bu sezonda teknolojinin de getirdiği hızla sezonda biraz daha entelektüel bir boyuta taşındığını söyleyebiliriz" dedi.

Carlin International İhracat Müdürü Marie Bazin de geri dönüşümle tasarımı bir araya getirerek tüm sektörlerdeki tasarımlara yeni bir boyutun kazandırılacağını söyledi. Bazin, "Yeniden yapılandırma teması altında değerlendirdiğimiz geri dönüşüm ile eskiyi değerlendirebilme ve buna bağlı gelişen bir tasarım boyutunu ele alıyoruz. Bunu geçmişteki temel kavramlara dönüş, el işlerinin yeniden değer kazanması ve rengin bir iletişim aracı haline gelmesi olarak ifade edebiliriz" diye konuştu.