Yarışma için geri sayım başladı

Dünya çocukları arasında köprüler kuran Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 8. yılında 120 ülkeye ulaştı. Her yıl Türkiye'ye 'Birleşmiş Milletler' havası yaşatan yarışma için geri sayım başladı.

  26 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında dü ; zenlenecek olimpiyatlara katılan ö ; ğrenciler , bu sene ' Aynı dili konuşuyoruz ' sloganı etrafında birleşecek .

Heyecanla beklenen ' Tü ; rkç ; e bayramı ' na sayılı gü ; nler kaldı . Dü ; nyanın dö ; rt bir yanından gelen ö ; ğrencileri buluşturan Uluslararası Tü ; rkç ; e Olimpiyatları ' nın 8 . si 26 Mayıs ile 10 Haziran tarihleri arasında yapılacak . Ü ; lke elemeleri tamamlanırken bu yıl 120 ü ; lkeden 650 ö ; ğrencinin katılacağı yarışmanın son hazırlıkları sü ; rü ; yor . Geç ; en yıl 115 ü ; lkenin iştirak ettiği olimpiyatlara bu yıl Galler , Danimarka-Grö ; nland , İspanya , Lü ; ksemburg ve Venezuela ' dan ilk kez katılım olacak . Son ü ; ç ; olimpiyatlarda ' Sevgi dili ile buluşuyor , yarışıyoruz ' sloganını kullanan Tü ; rkç ; e Olimpiyatları ' nın bu seneki sloganı ise ' Aynı dili konuşuyoruz ' .

Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Prof . Dr . Mehmet Sağlam ' ın başkanlığını yaptığı Olimpiyat Tertip Komitesi hazırlıkları son aşamaya getirirken yarışmaların takvimi de netleşti . Olimpiyatların aç ; ılış ve kapanış programları İstanbul ' da gerç ; ekleştirilecek . Tü ; m ü ; lkelerin kü ; ltü ; rlerini tanıttığı ' Kü ; ltü ; r Şö ; leni ' geç ; tiğimiz yıllarda olduğu gibi yine Ankara Altınpark ' ta 29-30 Mayıs tarihlerinde yapılacak .

Olimpiyatlarla ilgili hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirten Uluslararası Tü ; rkç ; e Olimpiyatları Genel Sekreteri Tuncay Ö ; ztü ; rk , aç ; ılış , kapanış ve ö ; dü ; l tö ; renleri iç ; in daha bü ; yü ; k mekanlar ü ; zerinde ç ; alıştıklarını sö ; yledi . Her yıl Anadolu ' da yaptıkları il etkinliklerini bu yıl 14 şehre ç ; ıkardıklarını , ç ; ok sayıda ilden yoğun talep gelmesine rağmen bunları karşılayamadıklarını anlatan Ö ; ztü ; rk , ' Bu yıl da ç ; ok sayıda sü ; rprizimiz olacak . Tü ; rkiye 15 gü ; n boyunca adeta Birleşmiş Milletler ' i yaşayacak . Dü ; nyanın 120 ü ; lkesinden gelecek genç ; ler aynı dili konuşacak , Tü ; rkiye ' ye Tü ; rkç ; e bayramı yaşatacak . ' dedi . Ö ; ztü ; rk , dü ; nya genelinde her yıl 10 binlerce ö ; ğrencinin olimpiyatlara başvurduğunu hatırlatırken , Tü ; rkiye ' ye gelmek iç ; in oluşan yoğun talebi ö ; nlemek iç ; in bu yıl ö ; n eleme sistemine geç ; tiklerini ve finalist sayısını 650 ö ; ğrenci ile sınırladıklarını kaydetti .

Bursa ' da halkoyunları , Konya ' da şiir rü ; zgâ ; rı

Olimpiyatlarda bu yıl bazı yenilikler var . Şarkı , şiir ve halkoyunları kategorilerinin bü ; yü ; k ilgi gö ; rdü ; ğü ; maratona ' Halk Oyunları ' , ' Okuma ' ve ' Deneme ' yarışmaları eklendi . Halkoyunlarının finali 31 Mayıs ' ta Bursa ' da , şiir yarışmasının finali 3 Haziran ' da Konya ' da gerç ; ekleştirilecek . Geç ; tiğimiz yıllarda olduğu gibi şarkı finali yine İstanbul ' da dü ; zenlenecek . Ö ; dü ; l tö ; renine 5 Haziran ' da Ankara Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri ev sahipliği yapacak . Bu bü ; yü ; k programlara ilaveten halka yö ; nelik İstanbul ' da iki , Ankara ' da bir program daha organize edilecek .

Olimpiyat sü ; resince dü ; nya genç ; leri toplam 14 ilde etkinliklerde bulunacak . İstanbul , Ankara , Bursa ve Konya ' nın dışında Antalya , Erzurum , Gaziantep , İzmir , Trabzon , Kayseri , Kahramanmaraş , Malatya , Manisa ve Samsun ' da da ç ; eşitli gö ; steriler sunulacak . Olimpiyatların tanıtımı iç ; in tü ; m Tü ; rkiye reklam afişleri ile donatılacak . Otobü ; s durakları , kö ; prü ; alınlıkları ve billboardlara afişler asılacak . 10 binlerce el ilanı dağıtılacak . Ayrıca televizyon , gazete ve internet sitelerine reklam verilecek .