Satso Ulusal Ve Yerel Basın Temsilcileriyle Bir Araya Geldi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Türkiye'nin tek çıkış yolunun üretim ve ürettiğini dünyaya satmak olduğunu belirterek, ancak aynı şartlarda rekabet etmediklerini söyledi

Satso Ulusal Ve Yerel Basın Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Türkiye'nin tek çıkış yolunun üretim ve ürettiğini dünyaya satmak olduğunu belirterek, ancak aynı şartlarda rekabet etmediklerini söyledi.
SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Meclis Başkanı Engin Özkoç ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Limapark Otel'de yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi. Başkan Altuğ, Sakarya'nın ihracata açık bir şehir olduğunu ifade ederek, "Ancak bir çok firmanın ihracat yapmaya cesareti yok. Bu amaçla Sakarya İhracatı Geliştirme projesini hayata geçirdik. Projeye başvuran 20 firmaya uzmanlar tarafından ihracatın ne olduğu A'dan Z'ye öğretiliyor. Daha sonra bu firmalar ihracat yapan firmalarda pratik öğrenecekler. 2008 yılında 2 milyar dolar olan ihracatımız 2009 yılında 1 milyar 714 milyon dolara geriledi. Dünyada yaşanan krizden otomotiv sektörünün etkilenmesi sonucu ihracat rakamlarımız düştü. Otomotivin dışında farklı sektörlerde ihracat rakamlarımızı artırmalıyız. İhracatımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. İhracat yapan sektör sayısını artırmalıyız" dedi.
Türkiye'nin tek çıkış yolunun üretim ve ürettiğini dünyaya satmak olduğunu belirten Altuğ, "Üretim için rakiplerimizle aynı şartlarda olmalıyız. Dünyada rekabet ettiğimiz firmalarla aynı şartlarda olduğumuzu düşünmüyorum. Bizde rakiplerimizle aynı şartlarda ticaret ve üretim yapmak istiyoruz" diye konuştu.
SATSO olarak girişimciliğine çok önem verdiklerini ifade eden Altuğ, ekonominin motorunun üretim, üretimin motorunun ise girişimcilik olduğunu bu yüzden girişimciliği artırmak gerektiğini kaydetti.
Altuğ, 2010 yılında Dış Mekan Süs Bitkiciliğinden 10 milyon dolar ihracat hedeflediklerini vurgulayarak, "2009 yılında Türkiye'de Dış Mekan Süs Bitkiciliği yüzde 36 azalırken Sakarya'da ise yüzde 280 artmış. 2009 yılında 770 bin dolar ihracat yapılmış. 2010 yılının ilk 4 ayında ise yüzde 280 artarak 3 milyon dolar ihracat yapıldı. Yıl sonuna kadar 10 milyon dolar ihracat hedefi var. Bu hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum" dedi.
Sakarya Makine İmalatçıları Derneğini kurduklarını ve Sakarya Müteahhitler Birliği oluşturmaya çalıştıklarını belirten Altuğ, " Geyve Bayat köyünde Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurucağız. Geyve ve Pamukova'da üretilen ürünleri orada değerlendireceğiz. Sinanoğlu Beldesi'nde Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacağız. Ayrıca Sakarya'da Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmayı planlıyoruz. Yer arıyoruz. 1800 dönümlük bir yer bulduk. Görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.
Sakarya'da işsizlik sayısının 2010 Mart ayı sonu itibarıyla 26 bin 384 olduğunu ifade eden Altuğ, işsizlik sorununu çözmek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Altuğ, Makine İmalat sektörüne büyük önem verdiklerini belirterek, "Sakarya'da inanılmaz şeyler yapılıyor. Makine İmalatçılar Derneği'ni bu amaçla kurduk. Bu sektörü ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. 1. OSB'de Makine imalatçılarının ürettiği ürünleri sergilemeleri için fuar kuracağız. Ciddi fuar hazırlıklarımız var. Her sene bir fuar yapacağız" dedi.
SATSO olarak Sakarya'nın kültürel ve sosyal hayatına da katkı sağladıklarını ifade eden Altuğ, Taraklı ilçesinde satın aldıkları tarihi evi restore ederek, Sakarya tarihine katkı sağlayacaklarını söyledi.
Sakarya'ya ikinci bir üniversite kurulması için ciddi çalışmaları olduğunu belirten Altuğ şunları söyledi; "Sakarya'ya ikinci bir üniversite kurmak için el ele vermeliyiz. Ortak akılı oluşturmalıyız. Başka illerde eşraf çalışıyor. Örneğin Kayseri'de ikinci üniversite kurulması için bütün herkes seferber oldu. Şehrin her kesimini Sakarya için yapılacak her çalışmanın içine sokmalıyız. Sakarya'nın en önemli eksiği bu. Şehrin bütün birimleri işin içinde olması lazım. Sakarya'da biz bunu sağlayamıyoruz. Ortak akılla hareket etmeliyiz."