MHP'li vekillerden karara sert tepki

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, konuşması sırasında konu dışına çıktığı gerekçesiyle MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın sözünü keserek, mikrofonu kapattı. MHP'li vekillerden karara sert tepki geldi.

  TBMM Genel Kurulunda , Anayasa değişikliği teklifinin , Anayasa Mahkemesinin yapısına ilişkin dü ; zenlemeler iç ; eren 17 . maddesi ü ; zerinde MHP grubu adına konuşan Konya Milletvekili Faruk Bal , bu maddenin , ' ' kılı kırk yararak ' ' Anayasa Mahkemesine ü ; ye seç ; imini dü ; zenlediğini sö ; yledi .

Bu maddede yapılan dü ; zenleme ile yetkisinin aşırılığından şikayetç ; i olunan Cumhurbaşkanına daha fazla yetkiler verildiğini iddia eden Bal , ' ' Ucube bir dikta rejimini tarif etmekte ' ' dedi . Faruk Bal , şö ; yle konuştu :

' ' Yandaş bir yargı kurumunu yaratacak bir eğilim gö ; rmekteyiz . AK Parti , 8 yılda ü ; lkeyi AKP ' lileştirmiştir , kadrolaşmanın ö ; tesinde kendi adamlarını her kuruma yerleştirmiştir ilk aşamada . İkinci aşamada , sermaye transferi tamamlanmıştır , yani yandaş zengin yaratılmıştır . Ü ; ç ; ü ; ncü ; aşamada ise medyanın yü ; zde 60 ' ını yandaş medya haline getirdiniz .

Bu teklif , PKK terö ; r aç ; ılımında , ilk aç ; ılımı ifade etmektedir . Anayasa Mahkemesinin yapısının değişmesinden sonra , millet bü ; tü ; nlü ; ğü ; nü ; bozacak , ü ; niter yapıyı bozacak kanunlar peş peşe gelecektir . ' '

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de grubu adına yaptığı konuşmada , Anayasa Mahkemesini eleştirerek , mahkemenin verdiği son kararlarda Anayasa ' yı ç ; iğnediğini iddia etti .

Yü ; ksek mahkemenin , yeniden demokratik dü ; zenlemelere tabi tutulması gerektiğine işaret eden Geylani , AK Parti ' nin mahkemenin yapısını değiştirirken , kendi ö ; nceliklerini dikkate aldığını savundu .

BDP ' li Geylani , Cumhurbaşkanının bir ç ; ok Anayasa Mahkemesi ü ; yesini seç ; ecek olmasını eleştirerek , ' ' Cumhurbaşkanı , DTP ' nin kapatma davasında raporu hazırlayan raportö ; rü ; , jet hızıyla mahkeme ü ; yeliğine seç ; miştir . Bu anlayış , ideolojik ve yandaş bir yargı anlayışıdır ' ' iddiasında bulundu .

AK PARTİ ' Lİ İYİMAYA

AK Parti Grubu adına sö ; z alan Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da Anayasa Mahkemesinin , kö ; tü ; olan Anayasayı vesayetç ; i ve ideolojik iç ; erikten kurtaramadığını , ö ; zgü ; rlü ; k lehine yorum yoluyla anayasal dö ; nü ; şü ; mü ; sağlayamadığını ifade ederek , ' ' Bu model , bizzat tarafımızdan imal veya inşa edilmiş bir proje değildir . Barolar Birliği iki kez ç ; alışma yapmıştır , o model bu modeldir . Sivil toplum ö ; rgü ; tleri , kimi partiler ç ; alışma yapmıştır , o model bu modeldir ' ' dedi .

İyimaya , Anayasa Mahkemesinin hukukç ; u olmayan kişilerden oluşacağı ve bu dü ; zenleme ile bir parti yargısının inşa edileceği iddialarının , varit olmayan itirazlar olduğunu ifade etti .

Anayasa Mahkemesinin , saf ve pü ; r bir hukuk mahkemesi olmadığını , siyaset kurumunun yasama işlevini sonuç ; landıran mahkeme olduğunu belirten İyimaya , ' ' 1961 dö ; neminde , liberal olmamasına , muhafazakar olmamasına , sol jargonda bulunmalarına rağmen Anayasa Mahkememize Parlamentoca ü ; ye seç ; ilen hakimler , gerç ; ekten yü ; z akımızdır ' ' dedi .

İyimaya , konuşmasında , eski ABD Başkanlarından Nixon ' un kendisinin atadığı ü ; yelerin , Watergate skandalında aleyhinde karar verdiklerini de hatırlattı .

KOMİSYON BAŞKANI KUZU

Komisyon adına sö ; z alan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da bazı Avrupa ü ; lkelerinin Anayasa Mahkemelerine ü ; ye seç ; imini anlatarak , Almanya ' da Parlamentonun 16 ü ; yenin tamamını , Fransa ' da 9 ü ; yeyi , Belç ; ika ' da 12 ü ; yenin tamamını seç ; tiğini sö ; yledi .

Geç ; miş yıllarda bazı partilerin bu konuda ç ; alışma yaptığını belirten Kuzu , Tü ; rkiye Barolar Birliğinin yaptığı bir ç ; alışmada , 21 ü ; yeli bir Anayasa Mahkemesi ö ; ngö ; rdü ; ğü ; nü ; ve ü ; yelerden 7 ' sinin Parlamento tarafından seç ; ilmesini istediklerini kaydetti .

Burhan Kuzu , Anayasa Mahkemesinin ü ; yelerinin tamamının hukukç ; u olmaması gerektiğine işaret ederek , ' ' Ç ; ü ; nkü ; , bu Mahkemeye her konuda konular geliyor . O bakımdan iktisatç ; ı ya da başka meslekten ü ; yelerin mahkemede bulunması gerekiyor ' ' dedi .

Kişisel gö ; rü ; şlerini aç ; ıklamak ü ; zere tekrar sö ; z alan MHP ' li Bal , Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l ' ü ; n Anayasa Mahkemesi yedek ü ; yeliğine , mahkeme raportö ; rü ; Alparslan Altan ' ı atamasını eleştirdi .

Bunun ü ; zerine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin , konuşmacıları , Mecliste olmayan kişilerin isimlerini vererek eleştirmemeleri yö ; nü ; nde uyardı .

Sataşma olduğu gerekç ; esiyle sö ; z alan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ , teklifin getirdiği yeni dü ; zenlemeleri anlatarak , ' ' Bu teklif , PKK terö ; r ö ; rgü ; tü ; nü ; n yolunu değil , hukuk devletinin , demokrasinin , 72 milyon Tü ; rk milletinin yolunu aç ; ıyor ' ' dedi .

TARTIŞMA

Daha sonra kü ; rsü ; ye gelen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın , ' ' Demokratik aç ; ılım , kardeşlik ve milli birlik projesi ' ' olarak adlandırdığı projeyi , başından beri ' ' yıkım projesi ' ' olarak adlandırdıklarını sö ; yledi . Şandır , bu projenin , ileride ü ; lkeyi yıkmaya gö ; tü ; receğini sö ; ylediklerini belirtti .

TBMM Başkanı Şahin , Şandır ' ı konu dışına ç ; ıktığı gerekç ; esiyle uyardı . Konuşmasına devam etmesi ü ; zerine Şahin , Şandır ' ın sö ; zü ; nü ; kesti ve mikrofonu kapatarak yerine geç ; mesini istedi .

MHP ' li milletvekilleri , sıra kapaklarına vurarak Şahin ' in bu tutumunu protesto etti . Tartışmanın uzaması ü ; zerine , Şahin birleşime ara verdi .

Verilen aradan sonra MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural , Şandır ' ın kü ; rsü ; de konuşmasını kestiği iç ; in TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ' in tutumu hakkında usul tartışması aç ; ılmasını istedi . Vural , ' ' Bu kü ; rsü ; milletin kü ; rsü ; sü ; , milletin sesini kesemezsiniz ' ' diye konuştu .

Şahin , iyiniyetinin suistimal edilmesi ve konu hakkında konuşulmaması yü ; zü ; nden Şandır ' ın sö ; zü ; nü ; kestiğini ifade etti .

Şandır , Şahin ' in tutumu aleyhinde yaptığı konuşmada , ' ' Bana , ' gü ; venimi suistimal etti ' ithamında bulunmaya hakkınız yok . Cü ; mlemin ortasında sö ; zü ; mü ; kestiniz . Sabahtan beri tarafsız olmamakla suç ; lanıyorsunuz . Yorulduğunuzu biliyoruz ama bunun sorumlusu MHP değil , AKP Grubu ' ' gö ; rü ; şü ; nü ; savundu .

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da tutumun lehinde yaptığı konuşmada , Anayasa değişikliği teklifinin gö ; rü ; şmelerinin , Anayasa ve İç ; tü ; zü ; ğe uygun devam ettiğini ifade etti .

Şahin ' in tutumu aleyhinde sö ; z alan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ; , Meclis Başkanlarının , ç ; ok istisnai zamanlarda Meclisi yö ; nettiğini , Şahin ' in ise ' ' ısrarla Meclisi yö ; netmeye ç ; alıştığını ' ' ileri sü ; rdü ; .

Genç ; , ' ' Mehmet Ali Bey , Meclisi yö ; netme kapasitesine sahip değil , vallahi de değil , billahi de değil ' ' dedi .

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise lehte yaptığı konuşmada , gizli oylamalar yapılırken , hiç ; oy kullanmayanların , gizli oy hakkında fikir beyan ettiklerini belirterek , ' ' Gizli oylamanın nasıl yapıldığı hakkında fikir edinmek istiyorsanız , geliniz , milletin size verdiği vekaleti yerine getirin ve oylamaya katılın . Şu kabinler iç ; inde , iç ; inizden geç ; tiği gibi oy kullanınız ' ' diye konuştu .

Bu arada , konuşmacılar , Tü ; rkiye Barolar Birliği Başkanı Ö ; zdemir Ö ; zok ' un vefatından duydukları ü ; zü ; ntü ; yü ; dile getirerek , ailesine başsağlığı diledi .