Çin ve Türkiye otomotivde birleşiyor

Mermerler Otomotiv Genel Müdürü Murat Mermer, Çin Halk Cumhuriyeti'nin en önemli otomobil markalarından Chery ile birleşip Türkiye'ye kesinlikle bir fabrika kuracaklarını ifade etti.

Çin ve Türkiye otomotivde birleşiyor
  Murat Mermer , ' ' Yü ; zde bir milyon bu iş oluyor , bu konuda iddialı konuşuyorum . Her şey planlandı . Şu an son detaylar ü ; zerinde gö ; rü ; ş alışverişi yapıyoruz ' ' şeklinde konuştu .

' ' Chery ' ' araç ; larını 2006 ' dan beri Tü ; rkiye ' ye ithal eden Mermerler Otomotiv ' in Genel Koordinatö ; rü ; Nazım Arman , Yö ; netim Kurulu Başkan Vekili Veysel Mermer , Başkan Yardımcısı Yü ; cel Mermer , Genel Mü ; dü ; r Murat Mermer , 2010 Pekin Uluslararası Otomotiv Fuarı ' na katıldı .

Fuarda Mermerler gurubuna Chery Başkan Yardımcısı Zhou Biren eşlik etti .

Murat Mermer ile Zhou Biren , Chery showroomundaki araç ; ları inceledikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıt verdi .

Murat Mermer , Chery ile Tü ; rkiye ' de kurmayı planladıkları otomobil fabrikası konusunda son aşamaya geldiklerini , şu anda fabrikanın kurulacağı yer konusunda ç ; alışma yü ; rü ; ttü ; klerini ifade etti .

İki yer ü ; zerinde durduklarını bu yerlerle ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile ö ; nü ; mü ; zdeki hafta gö ; rü ; şeceklerini dile getiren Mermer , kurmayı planladıkları fabrikanın maliyeti itibariyle ilgili kanuna gö ; re ö ; zel yatırım olarak değerlendirildiğini , bu konuda hü ; kü ; metle gö ; rü ; şmelerinin sü ; rdü ; ğü ; nü ; , gö ; rü ; şmelerin sonucunu beklediklerini bildirdi .

Ortaklık kurmayı planladıkları Ç ; inlilerle hü ; kü ; met ü ; yelerini zaman zaman ziyaret ettiklerini ifade eden Mermer , şunları sö ; yledi :

' ' Son sö ; z Maliye Bakanlığında . Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergü ; n konu ile yakından ilgileniyor . Son olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile gö ; rü ; şü ; p konuyu gü ; ndeme getirdiğimizde nihai kararın Maliye Bakanında olduğunu sö ; yledi . Kendisiyle teşvik kanunu ilgili , ö ; zellikle de arsa dışında nelerin verilebileceği konusunu gö ; rü ; ştü ; k . ' '

Sakarya ' nın Karasu ilç ; esinde fabrika iç ; in dü ; şü ; nü ; len arazinin ortasında bataklık bulunduğunu , bataklığın inşaat maliyetini 150 milyon dolar kadar artıracağını tahmin ettiklerini dile getiren Mermer , konunun kısa sü ; rede değerlendirilemeyeceğini , sorunu mü ; zakere ettiklerini sö ; yledi .

-TEŞVİK SÜ ; RESİNCE FABRİKA KURULAMAZSA YATIRIM KAÇ ; AR-

Bir gazetecinin istenen bazı koşulların gerç ; ekleşmemesi halinde yatırımın gerç ; ekleşip gerç ; ekleşmeyeceğini sorması ü ; zerine Murat Mermer , bö ; yle bir durumda yatırımın yerinin değişebileceğini sö ; yledi .

Yeni ç ; ıkan teşvik kanunun sü ; resinin yıl sonunda bittiğini , fabrikayı kuramamaların halinde yatırımın kaç ; acağını ö ; ne sü ; ren Mermer , şö ; yle devam etti :

' ' Fazla bir sü ; remiz de yok , son noktaya da geldik . Fabrika kurulabilecek alternatif yerler arasında Sakarya dışında şu anda gö ; zü ; ken Eskişehir var . Bazen diğer illerden yatırımı kendi bö ; lgelerine ç ; ekmek isteyenler gelip bizimle gö ; rü ; şü ; yor . Konya , Balıkesir , Mersin ' den geldiler . Tü ; rkiye ' nin hemen hemen her yerinden birileri bu yatırımı kendi bö ; lgelerine ç ; ekmek iç ; in uğraşıyor .

Tü ; rkiye ' de kurmayı planladığımız fabrika Avrupa ' yı hedefleyen bir merkez , kale olacaksa Avrupa ' ya yakın bir noktanın seç ; ilmesi gerekiyor . Bu konuda lojistik ç ; ok ö ; nemli . Lojistiğin araç ; maliyetine etkisini değerlendirmemiz gerekiyor .

Şu an fabrikanın hangi ile kurulacağı bekleniyor . Bu konuda yatırım ö ; zel teşvik kapsamında olduğu iç ; in birç ; ok noktanın aydınlığa kavuşturulması gerekiyor . Bunda da son ve en yetkili ağız Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek . 500 milyon dolarlık bir yatırımdan sö ; z ediyoruz ve ö ; zel verilen farklılıklar var , bunların hü ; kü ; met tarafından ortaya konmasını bekliyoruz . ' '

- ' ' YATIRIMIN GECİKMESİNİN Ç ; EŞİTLİ NEDENLERİ VAR ' ' -

Yatırımın gecikmesinin ç ; eşitli nedenleri bulunduğunu , en ö ; nemli unsurun arsa olduğunu vurgulayan Mermer , Sanayi ve Ticaret Bakanlığına arsa konusunda yaptıkları mü ; racaatta kendilerinden Ç ; ED raporu istendiğini anımsattı .

Mermer , şö ; yle devam etti :

' ' Bakanlıkta bizden arazinin tapusu istendi ve biz bu tapuyu veremedik , ç ; ü ; nkü ; tapuyu alabilmek iç ; in de Ç ; ED raporu isteniyor . İki bakanlığın arsa konusunu değerlendirip gö ; rü ; ş birliğine varması gerekiyordu . Geç ; en hafta bize iyi haberi verdiler , sorunu kendi aralarında ç ; ö ; zmü ; şler . Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , arazinin tahsis belgesini verdi , bunun ardından Ç ; ED raporuyla ilgili ç ; alışmayı yapacağız . Tabii Ç ; ED raporu ile de iş bitmiyor . Ç ; ED raporunu alabilmek de 6 ile 8 ay sü ; rü ; yor . Olayı ciddi şekilde yü ; rü ; tü ; yoruz .

Sakarya ' daki arazide geç ; miş yıllarda başka yabancı yatırımcılar da yatırım yapmak istenmiş ama Ç ; ED raporuna takıldıkları iç ; in yatırım başka illere kaymış . Bu ö ; nemli yatırım sü ; recini gö ; z ö ; nü ; nde bulunduruyoruz . Aksaması durumunda bir B planımız da mevcut . ' '

-2 BİN DÖ ; NÜ ; M ARAZİ Ü ; ZERİNE KURULACAK-

Fabrikanın 2 bin dö ; nü ; m arazi ü ; zerine kurulacağını anlatan Mermer , arazinin liman gelişmesine uygun olması gerektiğini , bu nedenle Karasu Limanı ' nın ö ; nemli avantaj sağladığını vurguladı .

Fabrika yapılmak istenen arazinin bir bö ; lü ; mü ; nü ; n mera alanı olduğunu , kanunun , mera vasfının kaldırılması iç ; in bazı şartlar ö ; ngö ; rdü ; ğü ; ne dikkati ç ; eken Mermer , ' ' Meranın sanayi alanına dö ; nü ; ştü ; rü ; lmesini istiyorduk . Sanayi ve Tİcaret Bakanlığı o araziyi 9-10 aylık bir ç ; alışmanın ardından sanayi alanı olarak dü ; zeltti ' ' diye konuştu .

Hü ; kü ; metin , arazinin 49 yıllığına kiralanması teklifini Chery ' nin kabul etmediğini dile getiren Mermer , 49 yıl sonra farklı problemlerin ortaya ç ; ıkabileceğini , bir otomobil fabrikasını kurulduğu yerden taşımanın mü ; mkü ; n olmadığını , Chery ü ; st dü ; zey yö ; netiminin ö ; nü ; nü ; gö ; rmek adına bu teklifi reddettiğini kaydetti .

Yatırımın hangi ilden ziyade Tü ; rkiye ' de olup olmayacağının ö ; nem taşıdığını , projenin gerç ; ekleşmesi halinde Chery ile ortaklıklarının yü ; zde 50 olacağını belirten Mermer , şunları kaydetti :

' ' Yü ; zde bir milyon bu iş oluyor , bu konuda iddialı konuşuyorum . Her şey planlandı . Şu an son detaylar ü ; zerinde gö ; rü ; ş alışverişi yapıyoruz . 2010 yılı teşvik yasası bitmeden bu projeyi gerç ; ekleştirerek Tü ; rkiye ekonomisine ivme kazandıracağız , tarihi İpek Yolu ' nu tekrar oluşturup Tü ; rkiye ' ye gü ; ç ; katacağız . ' '

-FABRİKA TÜ ; RKİYE ' YE KURULURSA CHERY ' LERİN FİYATI UCUZLAYACAK-

Murat Mermer , fabrikanın Tü ; rkiye ' de kurulması halinde motor ve şanzımanın Ç ; in Halk Cumhuriyeti ' ndeki fabrikalarda ü ; retilerek Tü ; rkiye ' ye getirileceğini , bu konuda Chery ' nin dü ; nyanın sayılı motor fabrikalarından birine sahip olduğunu savundu .

Fabrikada ilk yılda 20 bin araç ; ü ; retmeyi , 5 yıl iç ; inde ü ; retim kapasitesini 100 bine ç ; ıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Mermer , ü ; retimin Tü ; rkiye ' de gerç ; ekleşmesinin maliyetleri aşağı ç ; ekeceğini , araç ; fiyatlarının en az yü ; zde 17 ucuzlayacağını , yerli parç ; aların yoğun olarak kullanılması halinde ise fiyatlardaki dü ; şü ; şü ; n yü ; zde 30 ' lara kadar varabileceğini kaydetti .

Ç ; in Halk Cumhuriyeti ' nden Chery dışında bazı firmaların da Tü ; rkiye ' de yatırım yapmak konusunda kendileriyle gö ; rü ; ştü ; ğü ; nü ; , bu firmalarla zaman zaman bilgi alışverişinde bulunduklarını anlatan Mermer , firmalar arasında savunma sanayine ve Chery ' ye parç ; a ü ; retenlerin de bulunduğunu sö ; yledi .

-TÜ ; RKİYE CHERY İÇ ; İN Ç ; OK Ö ; NEMLİ PAZAR-

Chery Başkan Yardımcısı Zhou Biren ise Chery ' nin ü ; rettiği araç ; ların başta gü ; venlik olmak ü ; zere bü ; tü ; n testlerden başarı ile geç ; tiğini , yeni teknoloji ile yeni ü ; rü ; nler ü ; retmeye devam ettiklerini vurguladı .

Tü ; rkiye ' nin , Chery iç ; in ç ; ok ö ; nemli bir pazar olduğunu belirten Biren , şu cevaplara yer verdi ;

' ' Tü ; rkiye ' den buradan Avrupa ' ya aç ; ılacağız . Tü ; rkiye Avrupa ' daki en ö ; nemli stratejik noktamız . Chery buna ç ; ok dikkatle bakıyor ve ö ; zel bir durum olarak inceliyor .

Mermerler Otomotiv ile birkaç ; senedir Tü ; rkiye ' de kurmayı planladığımız fabrikanın projesi ü ; zerinde ç ; alışıyoruz . Tü ; rkiye ' deki yatırım iç ; in koşulların oluşması gerekiyor . Yatırımla ilgili son olarak bir fizibilite ç ; alışması yapıyoruz . Siz de takdir edersiniz ki bu tü ; r yatırımlar ç ; ok bü ; yü ; k yatırımlardır . Fizibilite ç ; alışmasını ç ; ok dikkatli bir şekilde yü ; rü ; tmeliyiz . ' '

Biren , fabrikanın Tü ; rkiye ' de kurulması halinde Chery ' nin A3 ve G3 serisi otomobilleri ile Rely ' nin Tü ; rkiye ' de ü ; retileceğini bildirdi .

Kü ; resel finansal krize de değinen Biren , krizin dü ; nya ç ; apında giderek etkisini yitirdiğini , kendilerinin de bunu takip ettiğini , yaşanan dar boğazı aşmak ü ; zere olduklarını , haziran sonunda yeni modelleri Tü ; rkiye ' ye gö ; tü ; rü ; p 2011 model olarak piyasaya sunacaklarını kaydetti .

Bir gazetecinin fabrikanın kurulacağı ü ; lke konusunda Tü ; rkiye dışında başka alternatifleri olup olmadığını sorması ü ; zerine Biren , ö ; zellikle gü ; mrü ; k konularında sorun yaşamamak iç ; in serbest bö ; lgesi olan ü ; lkelerle ç ; alışmalar sü ; rdü ; rdü ; klerini bildirdi .

Biren , Tü ; rkiye ' nin Gü ; mrü ; k Birliğine dahil olması ve lojistik maliyetinin diğer ü ; lkelere gö ; re ç ; ok daha dü ; şü ; k olmasının kendileri iç ; in avantaj olduğunu sö ; zlerine ekledi .