1.yöresel Ürünler Fuarı

Antalya'da bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan Yöresel Ürünler

1.yöresel Ürünler Fuarı
Fuarıyla (YÖREX) ilgili düzenlenen basın toplantısında fuarda Anadolu kültürünün sergileneceği vurgulandı.
Antalya Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıya Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Çetin Osman Budak, Antalya İhracatçı Birlikleri Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ve il müdürleri katıldı.
Toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, kaybolmaya yüz tutmuş veya markalaşamamış yöresel ürünlerin üretimini artırıp, markalaşmalarını sağlayıp, istihdam yaratarak, bu ürünlerin marketlerde satışı ile ihracatını sağlamak istediklerini söyledi. "Sizlerden aldığımız güçle böyle bir organizasyona cesaret ettik" diyen Çandır, şöyle konuştu;
"Şu anda Türkiye'nin ihtiyacı olan, yerinde istihdamın ve ticaretin gelişmesi, milli hasılanın güçlenmesi ve ihracatın gelişmesine neden olacak projenin ilk ayağı yöresel ürünler fuarıdır. Bundan sonra biz sizlerle birlikte projeyi daha da geliştirerek gün ışığına çıkmayan ürünleri gün ışığına çıkaracağız bunların süper marketlerde satılmasını ve ihraç edilmesini sağlayacağız. Türkiye'nin cazibesinin artırmanın yolunu bu yolla gerçekleştireceğiz. Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle çocuklara unutulan değerleri tattıracağız, tanıcağız. Heyecan verici bir proje."
Çandır, 54 ilden 7 oda, 26 borsa, 19 ticaret sanayi odası, 7 belediye, 3 kaymakamlık, 20 firma 29 diğer katılımcılarla 111 katımcının fuarda yer alacağını açıkladı. Çandır, fuarda Adana kebabının tanıtım şovu yapılacağını, Antalya sofrası kurulacağını, Karadeniz ekibi gösterileri yapılacağını da söyledi.
"10 bin yıllık Anadolu kültürü, rengerank Türkiye haritası olarak EXPO Center'da sergilenecek" ifadesini kullanan Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü; " Fuar kıyıda köşede kalmış ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayacak. Türk patent Enstitüsü 7-8 uzmanıyla gelip bütün yöresel ürünlerle ilgili bilgilendirme yapıp coğrafi işaret konusunda çalışma yapacak" diye konuştu.
BİNLERCE YILLIK ÜRÜNLERİN TANITIMI YAPILACAK
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ise Yöresel Ürünler Fuarı'nda Anadolu'nun binlerce yıllık ürünlerinin tanıtımının yapılacağını belirtti. Budak, "Binlerce yıllık kültürün globalleşen dünyada kaybolmaya yüz tuttuğu dönemde projenin ATB tarafından ortaya atılması hepimizin dört elle buna sarılmasına sebep oldu. Bu yerel bir organizasyon değil ulusal bir organizasyondur ve uluslararası olacaktır" dedi
Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre coğrafi işaret alabilecek 1800'ün üzerinde ürün bulunduğunu belirten Budak, "Bu fuar, bunların ulusal anlamda bilinirliğinin artırılmasının ilk adımıdır. TOBB da bu projenin arkasında. Bundan sonra da arkasında olacaktır. Gelecekte de bu fuar genişletilerek başka illerde de yapılabilir" diye konuştu.
Yunanistan'ın uluslar arası tescilli 86 ürünü olduğuna dikkat çeken Budak, "Maalesef biz biraz geriyiz ama geç kalmadık. Çünkü küresel rekabet bu tür ürünlerin rekabet şansını da tamamen ortadan kaldırıyor. Devlet politikası olarak da bunun desteklenmesi gerekiyor" dedi.