Sinop'ta termik santrale karşı eylem

Sinop Yeşil Gerze Çevre Platformu, Yaykıl Köyü Çakıroğlu mevkiinde yapılması planlanan termik santrale karşı protesto mitingi düzenledi.

Miting önce

  Sinop Yeşil Gerze Çevre Platformu , Yaykıl Köyü Çakıroğlu mevkiinde yapılması planlanan termik santrale karşı protesto mitingi düzenledi .

Miting öncesi Sinop-Samsun yolu üzerinde toplanan , Sinop ve çevre illerden gelen çok sayıda vatandaşlar ve çocuklar ellerinde ' Termikçi şirket Sinop ' umuzu terk et ' , ' Yeşilime dokunma ' , ' Ölüm bacaları istemiyoruz ' , ' Gerze nükleer termik santral istemiyor ' yazılı döviz pankartlarla slogan atarak , Okullar Caddesi ' ni takip ederek Cumhuriyet Meydanı ' na kadar yürüdü .

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüş sırasında Sinop İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri de herhangi bir taşkınlığa karşı eylemcilerin önünden yürüdü . İlçede termik santral yapacak olan firmaya ait ofise giden yol , çevik kuvvet ekipleri tarafından kapatıldı .

Cumhuriyet Meydanı ' nda toplanan vatandaşlara , Greenpeace Nükleer Enerji Kampanya Sorumlusu Koral Diker ile Greenpeace İklim Sorumlusu Gülay Atıcı birer konuşma yaptı .

Mitinge , Rusya ' dan katılan Greenpeace Enerji Uzmanı Vladimir Çuprov , amaçlarının Greenpeace ' i kapatmak olduğunu söyledi . Çuprov , " Biz çevrecileri Rusya ' ya çağırıyorduk . Şimdi biz size katıldık . Amacımız tüm çevre sorunlarının ortadan kalkması . Ardından Greenpeace ' e de gerek kalmayacak ve kapatacağız . Örgütümüz kapatılmak üzere kurulmuş bir örgüt . " dedi .

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül de yaptığı konuşmada , kurulması planlanan termik santralin yılda 4 milyon ton kömür yakacağını belirterek , İzlanda ' daki yanardağ patlamasını hatırlattı . Ergül , " İlimize kurulması planlanan termik santraller kurulursa , burada her gün kara bulutlar olacak . " diye konuştu . Daha sonra yapılan konuşmalar ardından miting olaysız sona erdi .

Mitinge CHP Sinop Milletvekili Engin Altay , CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal , Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül , Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı , Hacı Bektaş-ı Veli Dernekleri Genel Başkanı Erol Sencar , Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici , CNP Sinop İl Başkanı Mustafa Acun , Yaykıl Köyü Muhtarı Ahmet Tiryaki ile İstanbul ' daki Sinop derneklerinin temsilcileri , çok sayıda çevreci ve vatandaşlar katıldı .

Bu arada , miting sonrası Gerze açıklarında demirleyen Greenpeace ' in Gemisi Rainbow Warrior ' ı uğurlamak için çok sayıda balıkçı motoru denize açıldı .