Çevrecilerden Termik Santrallere Hayır Mitingi

Sinop'ta kurulmak istenen termik santraller çevrecilerin katılımı ile Gerze ilçesinde düzenlenen geniş kapsamlı miting ile protesto etildi

Çevrecilerden Termik Santrallere Hayır Mitingi
  Sinop ' ta kurulmak istenen termik santraller çevrecilerin katılımı ile Gerze ilçesinde düzenlenen geniş kapsamlı miting ile protesto etildi . Samsun başta olmak üzere çevre illerin de katıldığı mitinge çevre örgütü Greenpeace ' nin bayrak gemisi Rainbow Warrior ile Gerze ' ye gelen 14 ülkeden 31 çevreci de destek verdi .
Gerze ilçesi Yaykıl Köyü Çakıroğlu mevkiinde yapılması planlanan termik santrale karşı ilçe merkezinde ' Yeşil Gerze Çevre Platformu ' tarafından protesto mitingi düzenlendi . Miting öncesi Sinop-Samsun karayolu üzerinde toplanan yüzlerce çevreci , ellerindeki döviz pankartlarla slogan atarak ve Okullar Caddesi ' ni takip ederek Cumhuriyet Meydanı ' na kadar yürüdü . Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüş sırasında Sinop Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri herhangi bir taşkınlığa karşı
tam teçhizatlı olarak eylemcilerin önünden yürüdü . Bu arada ilçede termik santral yapacak olan firmaya ait ofise giden yol çevik polisi tarafından kapatıldı . Meydan girişinde polis aramasından geçen eylemciler , uzun süre slogan atarak kurulması planlanan termik santrali protesto etti .
Köylerinin SİT alanı ve tarım arazisi olduğunu belirten Yaykıl Köyü Muhtarı Ahmet Tiryaki , Gerze ' nin su kaynaklarının köylerinden çıktığını söyledi . Tiryaki , " Birçok termik santrali gördük . Hepsi doğayı mahvetmiş . Biz ilçemizde kesinlikle termik santral istemiyoruz . Bu santrali kurdurmayacağız " dedi .
Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül yaptığı konuşmada , kurulması planlanan termik santralin yılda 4 milyon ton kömür yakacağını belirterek , İzlanda ' daki yanardağ patlamasını hatırlattı . Ergül , " İlimize kurulması planlanan termik santraller kurulursa , burada her gün kara bulutlar olacak " diye konuştu .
Daha sonra Greanpeace Nükleer Enerji Kampanya Sorumlusu Koral Diker ile Greampeace İklim Sorumlusu Gülay Atıcı birer konuşma yaptı . Mitinge Rusya ' dan katılan Greanpeace Enerji Uzmanı Vladimir Çuprov , amaçlarının Greanpeace ' i kapatmak olduğunu söyledi . Çuprov , " Biz çevrecileri Rusya ' ya çağırıyorduk . Şimdi biz size katıldık . Amacımız tüm çevre sorunlarının ortadan kalkması . Ardından Greanpeace ' e de gerek kalmayacak ve kapatacağız . Örgütümüz kapatılmak üzere kurulmuş bir örgüt " şeklinde konuştu .
Yapılan konuşmalar ardından miting olaysız bir şekilde sona erdi .
Mitinge CHP Sinop Milletvekili Engin Altay , CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal , Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül , Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı , Hacı Bektaş-ı Veli Dernekleri Genel Başkanı Erol Sencar , Sinop Ticaret ve Sanayi Odası ( STSO ) Başkanı Erol Derici , CNP Sinop İl Başkanı Mustafa Acun , Yaykıl Köyü Muhtarı Ahmet Tiryaki ile İstanbul ' daki Sinop derneklerinin temsilcileri , çok sayıda çevreci ve vatandaşlar katıldı .
Daha sonra Gerze Limanı ' na demirleyen Greanpeace ' nin bayrak gemisi Rainbow Warrior ile Gerze içindeki 14 ülkeden 31 çevreciyle birlikte balıkçı tekneleri tarafından sirenler çalınarak Sinop ' a uğurlandı .
Greampeace , Çernobil kazasının yıldönümü olan 26 Nisan ' da nükleer santral kurulması planlanan Sinop ' ta bir dizi etkinlik yürütecek .