Eroğlu'dan Ban'a Mektup Lefkoşa

-EROĞLU'DAN BAN'A MEKTUP LEFKOŞA (A.A) - 24.04.2010 - KKTC CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) GENEL SEKRETERİ BAN Kİ MUN'A, KIBRIS

 

-EROĞLU ' DAN BAN ' A MEKTUP

LEFKOŞA ( A . A ) - 24 . 04 . 2010 - KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu , Birleşmiş Milletler ( BM ) Genel Sekreteri Ban Ki Mun ' a , Kıbrıs sorununa çözüm bulma amacıyla başlatılan müzakere sürecine kaldığı yerden devam etmeye hazır olduğunu bildirdi .

Eroğlu , bu yöndeki niyetini Ban ' a gönderdiği 23 Nisan tarihli mektupta belirtti .

Eroğlu mektupta , adada çözümün mümkün olduğunu ve Kıbrıs Türk tarafının , BM ' nin İyi Niyet Misyonu himayesinde adada kalıcı bir çözüm bulma yönündeki taahhüdünün devam ettiğini kaydetti .

Cumhurbaşkanı Eroğlu mektubunda , ' İki bölgelilik , iki halkın siyasi eşitliği , iki kurucu devletin eşit statüsü ve çözümün yeni bir ortaklık yaratacağı gibi temel Birleşmiş Milletler parametreleri , Kıbrıs ' taki herhangi bir çözüm çabasının temel taşları olmayı sürdürmelidir ' ifadesini kullandı .

Mektupta , 23 Mayıs 2008 Ortak Açıklaması ' na uygun olarak devam eden BM sürecinin esas çerçevesinin Kıbrıs Türk tarafınca tam olarak desteklendiğini belirten Eroğlu , 1960 Garantiler Sistemi ' nin ve iki halkın eşit egemenliği ilkesinin Kıbrıs Türk tarafı için yaşamsal olduğuna işaret etti .

Eroğlu , Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların haksızlığını vurgulayarak , müzakerelerde yeni bir tura başlanacak olmasının izolasyonların kaldırılması sürecinin geciktirilmesi için bir gerekçe olmaması gerektiğini , izolasyonların kaldırılmasının Kıbrıs ' ta adil ve acil bir çözüm için Kıbrıs Rum tarafını teşvik edebilecek birkaç kozdan birisi olduğunu kaydetti .

Cumhurbaşkanı Eroğlu mektubunda , ' Tam teşekküllü müzakerelere bir zaman sınırlaması konulmasının erken çözümü teşvik edeceği ve bu yüzden zorunlu olduğu inancındayım . Aksi halde Kıbrıs Rum tarafının bugüne dek sergilediği ayak sürüme uğraşı dikkate alındığında çok kıymetli zamanımızı boş yere harcama tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz ' ifadesini kullandı .

24 . 04 . 2010 19 : 28 : 20