Çalışma Ruhtası Olmayan Esnafa Ceza

Bartın Belediye Başkanlığı 2009 yılı faaliyet raporunda Belediye Zabıta Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.

  Bartın Belediye Başkanlığı ' ndan yapılan açıklamaya göre , 2009 yılında Zabıta Müdürlüğü ' nün yaptığı çalışmalar açıklandı . Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın , Zabıta Müdürlüğü ' nün belde de esenlik , huzur ve düzenin sağlanmasıyla görevli olup bu amaçla belediye meclisi tarafından alınan ve belediye zabıtası tarafından yerine getirilmesi gereken emir ve yasaklarla , bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen yaptırımları uyguladığını belirtti . Başkan Cemal Akın , " Başlıca 5393 Sayılı Belediye Kanunu , Bartın Belediye Meclisi ' nin 13 Şubat 1992 gün ve 1992/14 sayılı kararı ile kabul edilmiş olan Bartın Belediyesi Zabıta ve Küşat Yönetmeliği , 5326 sayılı Kabahatler Kanunu , 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu , 2886 sayılı Devlet ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile bu kanunların uygulanmasına ilişkin yayımlanan genelge , yönetmelik ve tebliğlerin belediyemize yüklediği görev ve sorumluluklarını takip etmek ve yerine getirmek , esnaf denetimleri yapmak , ilgili birimlerden gelen tebligatları yapmak , işyeri mühürleme ve mühür açma işlemlerini yapmak , açıkta izinsiz satış yapanları ve dilencileri yakalamak ve cezai işlem yapmak , gelen şikayet dilekçelerini değerlendirmek , asker ailesi tahkikatlarını yapmak , gıda denetimleri yapmak , hafta tatili ruhsatı ile işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı kontrolünü yapmak , belediyemizce düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklerde görev almak , trafik düzenini sağlamak , eksik olan trafik işaret ve yön tabelalarını tamamlamak ve eski olanları yenilemek , Ölçü ve Tartı aletleri kanunu gereğince tartıların damgalanmasını sağlamak , resmi kurumlardan gelen ihale ilanlarının , kurumların istekleri doğrultusunda ilanlarını yaptırmak , belediyemize gelen ticari durak devir işlemlerini yapmak , başkanlık makamınca verilen görevleri yerine getirmektir " dedi .
Bartın Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ' nde toplam 18 personelin bulunduğunu belirten Başkan Akın , " Zabıta Müdürlüğü Kemerköprü Mahallesi Bülent Ecevit Bulvarı No : 1 Kat : 2 ' de bulunan yeni hizmet binasında faaliyetlerini yürütmektedir . Zabıta Müdürünün yönetiminde 8 zabıta memuru , 1 büro görevlisi , 1 santral memuru , 1 ilan sorumlusu , 5 elektrik işçisi , 1 bekçi olmak üzere toplam 18 personelle hizmet vermektedir . Zabıta Müdürlüğümüzce Ocak-Aralık 2009 yılı içinde 393 işyeri denetlenerek , yapılan denetimler sonucu çeşitli noksanlıkları olan esnafa ( sağlık karnesinin vizesini yaptırmamak , iş gömleği giymemek , genel temizlik kurallarına uymamak , açıkta gıda satışı yapmak ) dolayı uyarı yapılarak , eksikliklerini gidermeleri için süre verilip , verilen süre sonunda eksikliklerini gidermeyen esnaflara cezai işlem yapılmıştır . Ayrıca , 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ile ilgili kanun gereği 183 yer ( resmi kurumlar , hastaneler , lokantalar , sağlık ocakları , kahvehaneler , kafeteryalar , barlar taksi ve otobüs durakları ) denetlenmiştir . Belediyemize gelerek müracaat eden 47 asker ailesine , asker aile yardımı almaları için zabıtamızca yaptırılan tahkikattan sonra asker aile yardımı talepleri encümenimizce de değerlendirilerek 4109 sayılı Asker Ailelerine Yardım Hakkında Kanun ve Yönetmeliğe göre yardıma muhtaç olanlara verilmiştir . Zabıtamızca yapılan denetimlerde , İşyeri Açma ve Çalıştırma ruhsatı olmadan faaliyet gösteren 5 esnafa 3 bin 52 lira cezai işlem uygulanıp bir esnafın da , ruhsat alıncaya kadar faaliyetinin durdurulduğu , yine esnaf denetimlerinde , işyerine Gıda Üretim izni almadan faaliyet gösteren işyeri sahiplerine , Gıda Üretim İzin Belgesi almaları konusunda gerekli uyarılar yapıldı " diye konuştu .
Yaya kaldırımını işgal eden , emre aykırı hareket eden ve belediyeye ait yeri işgal etmekten 16 kişiye ceza verildiğini de kaydeden Akın , " Yaya kaldırıma tezgah açmak , emre aykırı hareket etmek , Belediyeye ait yeri işgal etmek gibi suçlardan 16 kişiye zabıt varakası tanzim edilip , encümenimizce ( kişi başına 140 lira ) 2 bin 240 lira ceza uygulandı . Belediye malına zarar veren ( gülleri ve ağaçları kesen ) 3 kişiye zabıt varakası tanzim edilip , belediyemiz encümenine havale edilmiş 420 lira ceza uygulanmıştır . Köpeklerini köyden getirip , başıboş caddeye bırakan 1 kişiye zabıt varakası tanzim edilip , belediyemiz encümenine havale edilmiş ve 140 lira ceza uygulanmıştır . İlimiz Gecen köyü mevkiinde bulunan Şehirlerarası Otobüs Terminali ' nde , terminal çıkışı almadan hareket eden 6 otobüs işletmesine zabıt varakası tanzim edilip 840 lira ceza ile 5 tanesine de 100 lira çıkış ücreti cezası verilmiştir . İlimiz Şehirlerarası Otobüs Terminali ' nde zaman tarifesine riayet etmeyen 1 işletmeciye 26 adet zabıt varakası tanzim edilip , belediyemiz encümenine havale dilerek 3 bin 640 lira ceza uygulanmıştır . Çöplerini gelişigüzel terminal içerisine bırakan 2 otobüs işletmesine zabıt tanzim edilip , belediyemiz encümenince kendilerine 280 lira ceza uygulanmıştır . 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununa göre 150 esnafın müracaatı üzerine terazileri damgalanmıştır . Resmi kurumlardan gelen ihale ilanlarının , kurumların istekleri doğrultusunda ilanları yaptırılarak , ilanların yapıldığına dair tutanaklar tekrar kurumlara gönderilmiştir " dedi .
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın , belediyeye gelerek ilan , reklam , el broşürü asmak için müracaatta bulunan vatandaşların , talepleri değerlendirilerek , uygun görülenlere ücreti mukabili gerekli izin verilip , 5 bin 560 lira tahsil edildiğini belirtti . Başkan Akın , " İlimizde İl Trafik Komisyon Kararlarına istinaden , eksik olan trafik işaret ve yön tabelaları tamamlanmakta ve eski olanlar yenilenmektedir . Belediyemize gelerek şahsi şikayetleri ile ilgili dilekçe ile müracaatta bulunan 191 vatandaşın talepleri değerlendirilerek , şikayetleri giderilmiş ve vatandaş bilgilendirilmiştir . Belediyemize gelerek ticari minibüs ve taksi durağını devir etmek isteyen 26 vatandaşın talepleri incelenerek devir işlemleri yapılmış ve 12 bin 150 lira devir ücreti tahsil edilmiştir . İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince tespit edilen , 2559 Sayılı Polis Vazife Selahiyet Kanununa aykırı olarak , işyerinde kumar oynamak ve oynatmaktan 6 işletmecinin 7 ile 17 gün arası işyerleri kapatılarak , işyerinde 18 yaşından küçük çocukların oyun oynamasına izin vermek , işyerinde alkol almak ve satmak , işyerinde mesul müdür bulundurmamak , işyeri kapanış saatlerine riayet etmemek gibi suçlardan Valilik Makamı ' nın da olurları doğrultusunda 18 bin 108 lira cezai işlem uygulanmıştır . İşyerinde sigara içilmesine müsaade eden 5 işletmeciye Kabahatler Kanununa göre 836 lira ceza uygulanmıştır " dedi . Kaldırım çalışmaları kapsamında yaya geçişini engelleyen malların kaldırılarak gereken düzenlemelerin yapıldığı belirten Akın sözlerini şöyle tamamladı :
" Zabıtamızca yapılan mıntıka kontrollerinde , belediyemize ait cadde ve sokak üzerine izinsiz kum , çakıl , demir gibi inşaat malzemeleri koyan bina sahibi ve müteahhitlere kaldırmaları için süre verilip , verilen süre sonunda kaldırıldığı tespit edilmiş , ayrıca kaldırım işgalleri çalışmaları kapsamında tüm esnafların yaya geçişini engelleyen malları kaldırılarak gerekli düzen sağlanmaktadır . İlimizde salı ve cuma günleri kurulan pazaryeri ile semt pazarları kontrol edilerek gerekli nizam ve intizam sağlanmıştır . İlimizdeki açılış , tören , milli ve dini bayramlar ile davetler müdürlüğümüzce takip edilerek , gerekli koordinasyon sağlandı . Müdürlüğümüzce diğer birimler ile irtibat kurularak , birimlerle ilgili işler tespit edildiği an ilgili birimler haberdar edilip , belediyemiz hizmetlerinin süreklilik içerisinde yürütülmesine yardımcı olunmaktadır . "