Bedelli askerlik 2010 kararı Maliye'yi üzdü

Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un görüşmesinden bedelli askerlik kararı çıkmadı.Bu haber 2,6 milyar lira gelir bekleyen Maliye'yi de üzdü.

Bedelli askerlik 2010 kararı Maliye'yi üzdü
  Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Başbuğ ' un gö ; rü ; şmesinden bedelli askerlik kararı ç ; ıkmadı . Şartların oluşmadığı aç ; ıklanırken , uygulamanın terö ; rle mü ; cadeleye zarar vereceği belirtildi . Erdoğan ' ın , ' Bedelli tamamen ortadan kalktı mı? ' sorusuna ' hayır ' cevabı dikkat ç ; ekti . Bu haber 2 , 6 milyar lira gelir bekleyen Maliye ' yi de ü ; zdü ; .

Başbakan Tayyip Erdoğan ' ın bedelli askerliği Genelkurmay Başkanı ile gö ; rü ; şeceğini aç ; ıklaması ü ; zerine , binlerce genç ; dü ; n Başbakanlık ' taki toplantıya kilitlendi . Ancak gö ; rü ; şmeden olumlu karar ç ; ıkmadı . Başbakanlık ' tan yapılan aç ; ıklamada , yü ; kü ; mlü ; sayısının TSK ' nın ihtiyacını karşılamaması ve terö ; rle mü ; cadele ü ; zerinde olumsuz etkilere neden olacağı gerekç ; esiyle uygun şartların oluşmadığı belirtildi . Aç ; ıklamada , ' Ancak , bu konuda oluşan toplumsal beklentileri karşılamak ü ; zere , orta vadede , mevcut askerlik sistemindeki farklı uygulamaları ortadan kaldıracak , askerlik sistemine ilişkin yeni yapısal dü ; zenlemeler yapılmasının ö ; nemi ve gerekliliği ü ; zerinde durulmuştur . ' denildi .

TBMM ' deki 23 Nisan resepsiyonuna katılan Başbakan Erdoğan , bedelli konusundaki aldıkları karar konusunda ' haklı bazı gerekç ; eler ' olduğunu sö ; yledi . Erdoğan gazetecilerin sorusu ü ; zerine , ' Askerlik sisteminde yeni yapısal dü ; zenlemelere ilişkin olarak ç ; ok ç ; eşitlilik var . Bunların ü ; zerinde duracaklar , bunları daha sade bir hale getirmek iç ; in ç ; alışma yapılacak . O ç ; alışma neticelendikten sonra aç ; ıklama yapılır . Bu tü ; r aç ; ıklamalar bir neticeye kavuşmadan yapılırsa doğru olmaz . ' dedi . Başbakan , ' Bedelli tamamen ortadan kalktı mı? ' sorusuna , ' Yo , şu anda biraz da terö ; rle bağlantılı . . . ' cevabını verdi .

Sö ; z konusu haber , bü ; tç ; e gelirlerini artırmanın yollarını arayan Maliye ' yi de ü ; zdü ; . Kü ; resel krize karşı bir dizi tedbir paketi hazırlayan Maliye Bakanlığı ' nın ajandasında bu kalemden elde edilecek gelirler ö ; nemli bir yer tutuyordu . Geç ; en yıl hazırlanan pakete gö ; re bedelli askerlikten 2 , 6 milyar liralık gelir hedefleniyordu . Askerlik bedeli olarak kişi başı 10 bin dolardan hesaplanıyordu . İlk etapta uygulamadan 100 bin kişinin yararlanacağı tahmin ediliyordu .

23 Nisan sebebiyle Meclis ' te dü ; zenlenen resepsiyonda , Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l ile Başbakan Erdoğan arasında bedelli askerlikle ilgili ilginç ; bir diyalog yaşandı . Gü ; l Erdoğan ' a gazetecileri kastederek , ' Arkadaşlar askerliği soracaklar . ' derken Başbakan aç ; ıklamayı yaptıklarını belirtti . Gü ; l , ' Biz de ö ; ğrenelim ' derken Başbakan , terö ; r sebebiyle bedelli askerliğin uygun olmadığını dile getirdi . Gü ; l ise ' Malumu ilan etmiş oldunuz . ' karşılığını verdi . Gazetecilerin bedelli askerliğe ilişkin sorularına muhatap olan Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin , ' Ben de beklemiyordum zaten . ' derken Başbakan Yardımcısı Bü ; lent Arınç ; şunları aktardı : ' Buna şahsen yana olduğumu bir televizyon programında da sö ; yledim . Ama Genelkurmay , Milli Savunma daha iyisini bilir . Benim bildiğim bir konu olsa , ü ; zerine giderdim . ' ' MHP Genel Başkanı Devlet Bahç ; eli ise ' Terö ; rdeki artış devam ediyor . Aynı zamanda belli aralıklarla şehitlerimiz oluyor . Bedelli askerlik yö ; ntemini dü ; şü ; nmek , gü ; ndeme taşımak yakışık almaz . ' aç ; ıklamasını yaptı .

Başbakan Erdoğan ' ın geç ; en hafta bir televizyon programında yeşil ışık yakması ü ; zerine bedelli askerlik tartışmaları yeniden alevlenmişti . Erdoğan , konuyu Genelkurmay Başkanı ile gö ; rü ; şeceğini vurgularken , binlerce genç ; dü ; n Başbakanlık ' ta yapılan olağan gö ; rü ; şmeye kilitlendi . Alınan bilgilere gö ; re , bedelli askerlik konusunda ekonomi yö ; netimi ise hazırlıklıydı . Kü ; resel krize karşı geç ; en yıl bir dizi tedbir paketi hazırlayan Maliye Bakanlığı ' nın ajandasında bu kalemden elde edilecek gelirler ö ; nemli bir yer tutuyordu . Bü ; rokratların hesaplamalarına gö ; re bedelli askerlikten 2 , 6 milyar liralık gelir hedefleniyor . Askerlik bedeli olarak kişi başı iç ; in 10 bin dolar hesaplanıyor . 1999 ' da ç ; ıkan ve 2000 ' de uygulanan bedelli askerlikten 70 binin ü ; zerinde vatandaş faydalanmıştı . Dü ; zenlemeden yararlanmak iç ; in ü ; ç ; taksit halinde 15 bin mark ö ; deme yapılmıştı . Bugü ; nkü ; rakamlara gö ; re bu bedel 15 bin liraya karşılık geliyor . 10 yıl ö ; nceki uygulamadan bü ; tç ; eye giren rakam ise 1 milyar 100 milyon lira . Yeni dü ; zenlemeye gidilmesi halinde ilk yıl yaklaşık 100 bin kişinin bu haktan faydalanmak iç ; in başvuruda bulunması bekleniyordu . İkinci yıl yaklaşık 75 bin başvuruyla toplam 2 , 6 milyar lira gelir hedefleniyordu . Milli Savunma Bakanlığı tarafından Meclis ' te bir soru ö ; nergesine verilen cevaba gö ; re 1987 , 1992 ve 1999 yıllarında olmak ü ; zere toplam 3 kez bedelli askerlikle ilgili dü ; zenleme yapıldı . 1987 ' de 18 bin 433 , 1992 ' de 35 bin 111 ve 1999 yılında da 72 bin 290 vatandaş bedelliden yararlandı . Maliye , geç ; en yıl dö ; vizle askerlik bedelinin artırılmasını da planlamıştı . Bu kapsamda 5 . 112 Euro olan bedelin 7 . 500 Euro ' ya ç ; ıkarılması planlanmıştı .

Kaynak : Zaman