Boeing 747, dev bir teleskop taşıyacak

Almanya-ABD ortak yapımı SOFIA adlı teleskobun bir Boeing 747'ye yerleştirileceği bildirildi

Boeing 747, dev bir teleskop taşıyacak
  Amerikan uzay ajansı NASA ve Alman uzay ajansı DLR tarafından ortaklaşa geliştiren ve uzayı gö ; zlemleyecek olan dev teleskop , bir ç ; ö ; le veya bir dağın tepesine değil , bir Boeing 747 ' ye yerleştirilecek .

Kızılö ; tesi Gö ; k Bilimi iç ; in Stratosfer Gö ; zlemevi ( SOFIA ) , ilk uç ; uşlara birkaç ; hafta kala , ABD ' nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles kentinin 60 kilometre kuzeyindeki Mojave ç ; ö ; lü ; nde bulunan NASA ' nın Palmdale ü ; ssü ; ndeki bir hangarda bekletiliyor .

SOFIA , yü ; kleneceği Boeing 747 ' de , evreni stratosferden geç ; erken gö ; zleyecek .

Uranü ; s gezegenin halkalarını keşfeden Kuiper Airborne Observatory ( KAO ) adlı teleskobun gö ; revlerini devam ettirecek olan SOFIA ' nın merceği , KAO ' nun 91 santimetrelik merceğinin aksine 2 . 5 metre genişliğinde .

Araştırmacılara gö ; re , SOFIA ' nın geniş merceği evrende sü ; regelen bazı ö ; nemli olayları bilimsel olarak anlamaya katkıda bulunacak .

AFP ' ye konuşan SOFIA gö ; zlem programının bilimsel operasyonlarını yö ; neten Erick Young , ' Kızılö ; tesi ışığı kullanan SOFIA sayesinde , yıldızların oluşumları sırasında geç ; irdikleri ilk evreleri tam olarak anlayabileceğiz ' dedi .

Programı yö ; neten Bob Meyer de daha ileri giderek , SOFIA sayesinde , evrende hayatın nasıl ortaya ç ; ıktığını anlayabileceklerini belirtti .

Dü ; nya ' da hayatın oluşumunu sağlayan temel unsurların kuyruklu yıldızlar tarafından bırakıldığını sö ; yleyen Meyer , ' SOFIA ' nın dışındaki teleskoplar , kuyruklu yıldızları , gü ; neşin ç ; ok yakınından geç ; tikleri iç ; in gö ; zlemleyemiyorlar ama SOFIA gö ; zlemleyebilir ' diye konuştu .

Araştırmacılara gö ; re , uç ; ağa yerleştirilecek SOFIA , gezgin bir gö ; zlemevi haline gelecek ve dolayısıyla tutulmalar gibi , dü ; nyanın her yerinden gö ; rü ; nmeyen herhangi bir olayı da gö ; zlemleyebilecek .