Yunanistan'ın ihtiyacı artıyor

Avrupa Merkez Bankası Yunanistan'ın ödeme sıkıntısına düşmemek için ihtiyacı olan yardım miktarının 80 milyar Avro'ya çıkabileceğini açıkladı.

Yunanistan'ın ihtiyacı artıyor
Avrupa Merkez Bankası guvernörler konseyi üyesi Axel Weber, daha sonra yaptığı açıklamada sözlerini yalanlayarak söz konusu tutarın Yunan Maliye Bakanlığı tarafından verilen geçici bir rakam olduğunu söyledi. Wall Street Journal’a konuşan Weber aynı zamanda Euro Bölgesi’nde Yunanistan’a yapılacak yardımda en yüksek paya sahip olacak Alman Merkez Bankası’nın da başkanı. Yunanistan’a Avrupa Birliği ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından daha önce büyüklüğü 40-45 milyar euro’ya ulaşan bir mali yardım paketi hazırlanacağı açıklanmıştı.

IMF ATİNA’DA

Yunan hükümeti, IMF ve AB yetkililerinin Atina’da pazartesi için planladığı ancak kül bulutları nedeniyle ertelenen toplantının bugün yapılacağı açıklandı. Hava muhalefeti devam ederse, toplantının video konferans aracılığıyla yapılması bekleniyor. Toplantıda gelecek iki yıl boyunca Yunanistan’ın bütçe açığını düşürmek için alınacak önlemler konuşulacak. Yunan Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu, “Yunan hükümeti yardım mekanizmasını harekete geçirmeye karar verecek merci. Bu da borçlanma koşulları ve görüşmelerdeki ilerlemeye bağlı olacak” dedi.
Yunan tahvillerini olası bir temerrüde karşı sigortalamanın (CDS) bedeli artmaya devam ediyor. 10 yıllık Yunan tahvillerinin CDS’leri ile aynı vadeli Alman CDS’leri arasındaki getiri farkı dün, euroya geçişten bu yana görülen en yüksek seviye olan 489 puana yükseldi. Yunanistan, dün 13 haftalık hazine bonosu ihracıyla piyasadan 1,95 milyar euro borçlandı. Ancak borçlanmak için kağıdın getirisi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 3.65’i buldu.
Öte yandan Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, AB-IMF destek mekanizmasının, ülkenin çıkarına olması durumunda tereddütsüz uygulanacağını söyledi.