Vecdi Gönül: Başbakan ne derse o olur

Bazı AK Partili milletvekilleri Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den bedelli askerliğin çıkarılmasını istedi. Bakan Gönül bu isteğe karşılık milletvekillerine şu cevabı verdi: Söz Başbakan'da. O ne derse onu yaparız, onun konuştuğu yerde bizim konuşmamız olur mu?

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın bedelli askerlik konusuyla ilgili olarak sü ; rpriz ç ; ıkışının ardından dü ; n de Ak Parti grup toplantısında milletvekilleri Milli Savunma Bakanı Vecdi Gö ; nü ; l ' den bedelli askerliğin ç ; ıkarılmasını istedi . Taleplere kapıyı kapatmayan Gö ; nü ; l , &ldquo ; Sö ; z Başbakan ' da . O ne derse onu yaparız&rdquo ; yanıtını verdi .

Erdoğan ' ın ö ; nceki gü ; nkü ; bedelli askerlik taleplerinin yoğunluğuna ilişkin sorular ü ; zerine , &ldquo ; Bakanımla ve Genelkurmay Başkanı ile konuyu tekrar mü ; zakare edeceğim&rdquo ; demişti .

Basına &ldquo ; no comment

Dü ; n yapılan Ak Parti grup toplantısında milletvekilleri ve gazeteciler Gö ; nü ; l ' e bedelli askerliği sordu . Bazı milletvekilleri Gö ; nü ; l ' den bedelli askerlik uygulamasının yapılmasını istedi . Gö ; nü ; l de &ldquo ; Sö ; z Başbakan ' da . O ne derse onu yaparız&rdquo ; dedi .

Milliyet ' in sorusu ü ; zerine , Başbakan ' ın bedelli askerlik konusuyla ilgili sö ; zlerine yorum yapmak istemeyen Gö ; nü ; l , gü ; lerek , &ldquo ; Gö ; rü ; şü ; mü ; vermeyeceğim . Ben de Başbakan ' ın sö ; zlerini dinledim . Sayın Başbakan ' ın konuştuğu yerde bizim konuşmamız olur mu? Yorum yok . No comment . Benimle gö ; rü ; şü ; nce dü ; şü ; ncelerimi ona sö ; ylerim&rdquo ; diye konuştu .
Erdoğan ö ; nceki gü ; n , bedelli askerliğe ilişkin ç ; ok sayıda mail geldiğini bö ; yleyen gazetecilere , &ldquo ; Gelen mailleri bir klasö ; re koysanız da bunu Silahlı Kuvvetler ' e gö ; nderseniz ç ; ok iyi olur . Ve Milli Savunma Bakanlığımıza . Milli Savunma Bakanımız ve Genelkurmay Başkanımız ile bu konuyu tekrar mü ; zakere ederiz&rdquo ; demişti .

' Bedelliyi izah edemeyiz '

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ , 29 Nisan 2009 ' da dü ; zenlediği toplantıda bedelli askerlik konusunda şunları sö ; ylemişti : &ldquo ; Eğer , o sene askere giden yü ; kü ; mlü ; talebi , mü ; racaat eden personel talebi bizim ihtiyacımızdan fazla olursa uygulanabilir . Silahlı Kuvvetler ' in ihtiyacını karşılayamama durumunda , bizim TSK olarak bedelli askerlik uygulamasını dü ; şü ; nmemiz sö ; z konusu değil .
Bir de bunun moral boyutu var . Tü ; rkiye terö ; rle mü ; cadele ediyor . Terö ; rle mü ; cadele devam ettiği zaman kimse bedelli askerliğe ' evet ' diyemez . Biz bunu insanımıza nasıl anlatırız? Dokuz tane vatan evladı şehit oluyor , ö ; bü ; r tarafta 7500 dolar , 10 bin dolar ö ; deyerek diğer Tü ; rkiye Cumhuriyeti vatandaşı da askerlik yapmayacak .
Bunu izah edemeyiz . Tü ; rkiye ' de bu terö ; r sorunu devam ettiği mü ; ddetç ; e bu olaya herkesin doğru bakması lazım . Bedelli askerlik uygulaması sö ; z konusu değil . Tü ; rkiye ' nin gü ; ndeminde değildir ve ileriki dö ; nemde de gü ; ndemde olma ihtimali yoktur . &rdquo ;

Gelir sağlamak iç ; in kabul edildi

Tartışma konusu olan bedelli askerlik uygulaması son olarak Gö ; lcü ; k ve Dü ; zce depremlerinin ardından 1999 ' da uygulanmıştı . Dö ; nemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hü ; seyin Kıvrıkoğlu , deprem nedeniyle darboğazda olan Tü ; rkiye iç ; in kaynak yaratmak amacıyla hü ; kü ; mete bedelli askerlik yasasını ö ; nerdiklerini aç ; ıklamıştı . Genelkurmay olarak bedelli askerlik yasasına aslında sıcak bakmadıklarını belirten Kıvrıkoğlu , &ldquo ; 1987 ve 1992 ' de sıcak bakmadık . Biz ' parası olana tezkere , olmayan askere ' anlayışına karşıyız . Ama bugü ; n ü ; lke darboğazdan geç ; iyor . Buradaki amacımız bu darboğazdan geç ; erken ü ; lkemiz iç ; in kaynak yaratmaktır&rdquo ; diye konuşmuştu .