Davutoğlu, Tahran'da Mutteki İle Görüştü Tahran

-DAVUTOĞLU, TAHRAN'DA MUTTEKİ İLE GÖRÜŞTÜ TAHRAN (A.A) - 20.04.2010 - DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU, TÜRKİYE İLE İRAN ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN SON D

 

-DAVUTOĞLU , TAHRAN ' DA MUTTEKİ İLE GÖRÜŞTÜ

TAHRAN ( A . A ) - 20 . 04 . 2010 - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin son derece özel olduğunu belirtti .

İran ' ın başkenti Tahran ' da bulunan Davutoğlu , İranlı dengi Manuçehr Mutteki ile baş başa görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında , İranlı bakanla bu çerçevede kapsamlı görüşmeler yaptıklarını , bundan sonra da görüşmelere devam edeceklerini kaydetti .

Davutoğlu , ikili ilişkilerde , son derece iyi seyreden ve gelişen ekonomik , siyasi ve kültürel ilişkilere ulaşıldığını söyleyerek , görüşmede bunları gözden geçirdiklerini ifade etti .

Bakan Davutoğlu , " İki ülke arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacminin kısa sürede 20 milyar dolara nasıl çıkarılacağı üzerinde durduk . İlişkiler bundan sonra da gelişerek devam edecek " dedi .

Bölgede önemli gelişmeler olduğunu ve bu gelişmelerin başında da Irak ' taki seçimler , sonrasında ortaya çıkan ortam ve hükümet kurma çalışmalarının bulunduğunu belirten Davutoğlu , " Irak , hem Türkiye hem de İran için çok önemli ve çok değerli , dost ve komşu bir ülkedir . Irak ' ın kendi iç istikrarını sağlaması , bütün bu süreçten sağlam ve güçlü olarak çıkması , komşu ülkelerin Irak ' ın iç işlerine karışmadan destek vermesi , güçlü bir bölgesel ortamın oluşturulması önemlidir " diye konuştu .

-İRAN ' IN NÜKLEER PROGRAMI-

Davutoğlu , ziyaretinin en önemli konusunun , özellikle nükleer güvenlik meselesinde son dönemde ortaya çıkan hareketlilik olduğunu ifade etti .

Washington ' daki nükleer güvenlik konferansında ABD ve Rusya liderleri başta olmak üzere diğer liderlerle görüşüldüğünü hatırlatan Davutoğlu , görüşmelere dair bütün izlenimlerini İranlı dostlarıyla paylaşma ihtiyacı hissettiklerini belirtti .

BM Güvenlik Konseyi ( BMGK ) üyesi olarak Türkiye ' nin , konseyin gündeminde olan her konuda doğrudan , özel bir sorumluluğu bulunduğunu , özellikle bölgede İran ' la ilgili konuların Türkiye ' yi daha fazla alakadar ettiğini söyleyen Davutoğlu , Türkiye ' nin her zaman , her yerde ve her zeminde , barışçı amaçlı nükleer teknoloji elde etmenin her ülkenin hakkı olduğunu açık bir şekilde vurguladığını kaydetti .

Davutoğlu , ancak insanlığın geleceğini tehdit eden nükleer silahın nerede olursa olsun herkesin karşı çıkması gereken silahlar olduğunun da altını çizdi .

Bakan Davutoğlu , " Ortaya çıkabilecek sıkıntılarda da çözüm yolu ; karşılıklı gerginlikler , askeri veya söylemsel gerginlikler veya yaptırımlar değil , diplomasi yoludur . Biz bu temel prensipler etrafında , İran ' ın nükleer programıyla ilgili tartışmaların mümkün olan en kısa zamanda çözülmesine büyük önem veriyoruz . Bu bölgemize , dolayısıyla küresel alanda barışa büyük katkı yapacaktır " diye konuştu .

İran ' da " Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve İmhası Konferansı " düzenlendiğini hatırlatan Davutoğlu , konferansta vurgulanan hususlar konusunda İran ' ı tebrik ettiğini söyledi .

" Nükleer silahlara ' hayır ' fikri herkesin benimsemesi gereken fikirlerdir " diyen Davutoğlu , gerçekten barışçı amaçlı nükleer çalışmaların önünü açan , ancak nükleer silahların , nükleer tırmanmanın ve nükleer silahların yayılmasını engelleyen NPT prensipleri etrafında uluslararası uzlaşının gittikçe artmasına büyük önem verdiklerini kaydetti .

İran ' ın uranyum değiş tokuşu ile ilgili olarak da son 6-7 ay içinde sürekli İran ile temas halinde , mümkün olan en doğru çözüme en kısa zamanda ulaşmak için çaba sarf ettiklerini söyleyen Davutoğlu , bundan sonra da bu diplomatik çalışmaları sürdüreceklerini , mümkün olduğu kadar gerginlikleri azaltan , çözümlerin oluşmasına katkıda bulunan bir süreci hızlandırmaya çaba göstereceklerini belirtti .

-TÜRKİYE-İRAN ENERJİ İŞBİRLİĞİ-

Bakan Davutoğlu , bir soru üzerine , Türkiye ile İran arasında son dönemde enerji konusunda işbirliğinin arttığını , bunlardan birinin de Güney Pars doğal gaz havzası olduğunu söyledi .

Davutoğlu , " Bu konuda çalışmalar sürüyor . Kesinlikle iptal edilmesi diye bir şey söz konusu değil . Biz bu çalışmaları Türkiye-İran enerji işbirliğinin önemli unsurları olarak görüyoruz " dedi .

20 . 04 . 2010 13 : 04 : 22