Aydın:Evet, hakemlik gerçekten yürek işi!

Zaman gazetesi köşe yazarı hakem Hüseyin Göçek'i bugünkü köşesinde kaleme aldı.

  ' Hakemlik yü ; rek işi , olmayana yaptırmamak lazım . ' diyor Beşiktaş Teknik Direktö ; rü ; Mustafa Denizli . . . Denizli ' nin ilk kez bö ; ylesine sert bir aç ; ıklamasına şahitlik ediyoruz .

Peki bu sö ; yleminde haklı mı haksız mı? Ö ; nceki gü ; nkü ; maç ; analizinde pozisyonları yü ; zeysel değerlendirmiştik . Şimdi Denizli ' nin ç ; ıkışına yol aç ; an hakem kararlarının sebeplerini irdeleyeceğiz .

Geç ; en hafta iç ; inde MHK Başkanı Oğuz Sarvan ' ın yaptığı basın toplantısı sonrası kaleme aldığım yazımın kü ; ç ; ü ; k bir bö ; lü ; mü ; nü ; hatırlatmak istiyorum . Sarvan , ' En iyi eğitim ç ; alışmasını biz yapıyoruz . Bu konuda eleştirileri hak etmiyoruz . ' demişti . Ben de , ' TFF tarihinin belki de en fazla eğitim harcamasını yapan sizsiniz . Tamam ama siz sadece eğitim ç ; alışması yapıyorsunuz , eğitim veremiyorsunuz , iyi hakem/insan olmak başka , iyi yö ; netici olmak bambaşkadır . ' demiştim . Bu ifadelerimi , Sayın Denizli ' nin konuşmasıyla bü ; tü ; nleştirip , hakem kararlarının neden bu kadar tartışıldığına değinelim .

Hakem , FIFA kokartlı Hü ; seyin Gö ; ç ; ek . . . Yardımcıları da FIFA yardımcı hakemleri . Maç ; ın oynanacağı hafta başında Beşiktaş kanadından bir aç ; ıklama geliyor : ' Biz Yunus Yıldırım ve Hü ; seyin Gö ; ç ; ek ' i istemiyoruz . ' Bu ç ; ıkış kamuoyunda , Siyah-Beyazlı kulü ; bü ; n ç ; ıkarlarını korumak adına yaptığı algısı oluştu . Tam bu sırada MHK ( cinlik yaparak , ilk kez salı gü ; nü ; ) maç ; a ( bir tarafın istemediği ) istenmeyen Gö ; ç ; ek ' i atadığını aç ; ıkladı . Bö ; ylece gü ; ndemi farklı yö ; ne kaydırdı . O gü ; n demiştim ki : ' MHK ilk kez doğru bir iş yaptı , kulü ; plere rest ç ; ekti . Bu işin patronu benim , imajını ç ; izdi . ' Meğer atamanın nedeni farklıymış . Hü ; seyin Gö ; ç ; ek ' in mentö ; rü ; maç ; a geliyormuş . Oysa bu mentö ; re , aç ; ıklamalardan dolayı Gö ; ç ; ek ' in iyi bir maç ; yö ; netemeyeceğinin sö ; ylenmesi gerekirdi . Mentö ; rü ; nü ; n kendisini izleyeceğini bilen Gö ; ç ; ek ' i de korumak gerekiyordu .

Şimdi merceği maç ; iç ; indeki kararlara ç ; evirelim : Ben ilk kez , bir yardımcı hakemin , orta hakeme bir karşılaşmada ü ; ç ; ü ; de yanlış olan kırmızı kartlar gö ; sterttiğine şahit oldum . Dü ; dü ; k kimde , bayrak kimde belli değildi! Hü ; seyin Gö ; ç ; ek ' in yardımcılarına nasıl esir olduğunu Fabian Ernst ' e gö ; sterdiği kırmızı kart ispat ediyor . Pozisyon hemen Gö ; ç ; ek ' in ö ; nü ; nde . Ernst , topu rakibinden kaparak topla rakibinin arasına giriyor . Topun ve rakibinin arkasında kalan Emre Belezoğlu , kendisini dirsek yemiş gibi yere atıyor . Gö ; ç ; ek ö ; nce koluyla ' oynayın ' işareti yapıyor . Pozisyon kısa sü ; re devam ettirildikten sonra oyun Gö ; ç ; ek tarafından keskin bir dü ; dü ; kle durduruluyor . Herkes kendisini yere atan Emre Belö ; zoğlu ' nun , hakeme itirazdan kart gö ; receğini zannediyor . Ama tam tersi oluyor . Ç ; ü ; nkü ; Gö ; ç ; ek kulaklığına kilitlenerek diğer yarı alandaki yardımcı hakem Serkan Gencerler ' i dinliyor ve Ernst ' e kırmızı kartını gö ; steriyor . Ü ; stelik 50 metre uzaklıktaki Gencerler ' in uyarısıyla ' dirsek attın ' diyor . Yani kendini inkâ ; r ediyor .

Serkan Gencerler 90+3 ' te yine sahne alıyor . Gö ; ç ; ek ö ; nü ; nde cereyan eden pozisyonda hatalar zincirine bir yenisini ekliyor . Vederson ve İbrahim Toraman mü ; cadele sonrası yere dü ; şü ; yor . Sarı kartın bile tartışılacağı pozisyonda iki futbolcu da Gencerler ' in işgü ; zarlığıyla kızarıyor! Aslında spor kamuoyuna ve Beşiktaşlılara diyor ki : Bakın gö ; rdü ; nü ; z . Vallahi benim suç ; um yok . Her şeyi yardımcı hakemim Serkan Gencerler iç ; in yapıyorum . Buna mecburum . Suç ; lu varsa odur! İşte Oğuz Sarvan ve ekibinin ikinci eğitim ç ; alışması!

Diyelim ki Gö ; ç ; ek ile Gencerler yanlış kararlarda işbirliği yaptılar . Peki dakika 37 , oyun durmuş ; İbrahim Toraman yerde oturuyor . Kendisine faul yapan Bilica , Toraman ' ı yerden kaldırmak iç ; in elini uzatıyor . Toraman rakibinin elini ' Hem vur hem tribü ; nlere oyna , yok ö ; yle yağma . ' der gibi itiyor . Bu defa ayaktaki Bilica , yerdeki İbrahim Toraman ' ın arkasından saç ; ını ç ; ekiyor ve bırakıyor . Şiddetli hareket , tam 1 No ' lu yardımcı hakem Baki Tuncay Akkın ' ın ö ; nü ; nde . Hem yardımcısı hem hakem olayı gö ; rü ; yor . Ancak ne Hü ; seyin Gö ; ç ; ek , ne Baki Tuncay Akkın ne de diğer pozisyonlara 50 metreden yorum getiren Serkan Gencerler oralı olmuyor! 4 . hakemde de hiç ; bir hareket yok . Bir tarafta olmayan dirsekle kırmızı kart geliyor , diğer yanda ' şiddetli hareket ' kapsamındaki saç ; ç ; ekmede herkes gö ; zlerini kapatıyor .

Sanırım Mustafa Denizli ' nin , ' Hakemlik yü ; rek işidir . Olmayanlara yaptırmamak lazım . ' demesini daha iyi anlayabiliyoruz . Ceza alanında Lugano topu elle taşımış veya ç ; arpmış , penaltı verilmeli ya da verilmemeliymiş . Bunlar hakemin takdiridir , tartışılır . Ancak gö ; sterilmeyen bazı sarı kartlar var ki yorumsuz olmalıydı . Gerç ; ekç ; i ve dü ; rü ; st olmak gerekirse bu maç ; ta tek taraflı birç ; ok hata vardı . ' Ben dememiş miydim? ' gibi bir niyetim asla yok . Geç ; en hafta ç ; arşamba gü ; nü ; , ' Beşiktaş ' ın penaltısı niye verilemedi? ' başlıklı yazdığım panorama yazısının sonunu şö ; yle bağlamıştım : ' Hü ; seyin Gö ; ç ; ek ' e Allah hakem şansı versin diyorum . Gö ; ç ; ek ' in yardımcılarının ikisinin de İzmir bö ; lgesinden olması dikkatleri ç ; ekiyor . Şurası muhakkak ki yardımcı hakemler bu maç ; a damgasını vuracaktır . '

Bilica ' nın sarı kartı raporda değişti mi?

Fenerbahç ; e-Beşiktaş derbisinin 66 . dakikasında Uğur İnceman ' ı dü ; şü ; rerek penaltıya sebebiyet veren Bilica ' nın sarı kartı ' yaptığı hareketten mi , yoksa penaltı noktasını ayağıyla ç ; ukurlaştırmasından mı ' gö ; rdü ; ğü ; tartışılıyor . Hakemin ilk raporunda Bilica ' yı penaltı noktasını eşelemesinden cezalandırıldığı iddia edilirken , bu durum gö ; rü ; ntü ; lerle ç ; elişiyor . Hakem Hü ; seyin Gö ; ç ; ek , penaltı verdikten sonra kart gö ; stermek iç ; in cebine hamle yapıyor . Bu esnada Bilica ' nın henü ; z beyaz noktaya teması gö ; rü ; nmü ; yor . 90 dakika sonunda ise Bilica ' ya kartın penaltı noktasını eşelemesinden verildiği ortaya ç ; ıkıyor . Beşiktaş ise hakem raporunun 55 dakika sonra kendilerine ulaşmasının sebebini sorguluyor ve raporun değiştirildiğini dü ; şü ; nü ; yor .