Yedisu'da Yabancı Arıcılara Tepki

Bingöl'ün Yedisu ilçesinde arıcılık yaparak geçimlerini sağlayan çiftçiler, dışarıdan gelerek ilçede konaklayan ve arılara şeker verip bal kalitesini düşüren yabancı arıcılara tepki gösterdi.

Yedisu balının markalaştığını belirten çiftçiler, son yıllarda ilçelerine gelen yabancı arıcıların kullandığı şeker nedeniyle kalitenin düştüğünü ve bundan dolayı ilçelerinde dışarıdan gelen arıcı istemediklerini belirtti. Çevre illerden gelen arıcıların şeker kullanarak elde ettikleri balı 'Yedisu balı' olarak piyasaya sürdüğünü belirten Mehmet Doğan isimli çiftçi, bu durumdan dolayı her geçen gün ilçelerinde üretilen bala rağbetin azaldığını söyledi. Doğan, "Yedisu ilçesinde üretilen bal kalitesiyle biliniyor. İlçe çiftçilerinin ürettiği bal ülkemizin her köşesinde satılıyor ve adeta markalaşmış durumdadır. Yedisu balı diyince akla ilk gelen hakiki baldır. İlçemizdeki bütün arıcılar asla şeker kullanmıyor ve kalitemizi koruyoruz. Ancak son yıllarda çevre illerden ilçemize gelerek konaklayan arıcılar, şeker kullanıp elde ettikleri balı 'Yedisu balı' olarak piyasaya sürüyor. Bu da bizleri zor durumda bırakıyor. Dışarıdan gelip bal kalitemizin düşmesine neden olan arıcıların ilçemizde konaklamasını istemiyoruz. Yabancı arıcıların balımızın kalitesini düşürmemesi için yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.
Yedisu ilçesinde arıcılar için önemli bitki örtüsü olduğunu belirten Mehmet Doğan, özellikle Ordu ilinden gelen arıcıların daha fazla kazanç elde etmek için şeker kullandığını ve bu durumun hakiki bal üreticilerini zora soktuğunu söyledi. Doğan, "Ürettiğimiz bal hiçbir zaman elimizde kalmıyordu. Ancak son yıllarda dışarıdan gelen yabancı arıcıların şeker kullanarak elde ettikleri balı 'Yedisu balı' olarak piyasaya sürmesi ürünümüzün kalitesinin düşmesine neden oldu. Şeker kullanarak elde edilen balın ilçemizin ismi ile satılmasını istemiyoruz. Bu arıcılar ya ilçemize gelmesin, ya da bal satarken ilçemizin ismini kullanmasın. Bütün arıcılar olarak bu durumdan şikayetçiyiz" şeklinde konuştu.