Sungurlulu Öğrenciden Yeni Buluş

Çorum'un Sungurlu ilçesinde bir ilköğretim okulu öğrencisi Matematik alanında bir formül geliştirdi.

Memiş-Meryem Bekmezci İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Hasan Topuksak İlçe Milli Eğitim Müdürü Hürrem Dursun, Okul Müdürü Sebahattin Koçak, Matematik öğretmeni Civan Müjde ile birlikte Sungurlu Kaymakamı Hulusi Şahin'i makamında ziyaret ederek geliştirdiği formül hakkında bilgi verdi.
Formülün amacının dik üçgenin kenarları arasındaki bağlantılardan yararlanarak yeni bağlantılar elde etmek olduğunu dile getiren 8. sınıf öğrencisi Hasan Topuksak, "Formülümde, dik üçgenlerde Pisagor bağıntısından yola çıkarak daha farklı metotlar geliştirmeyi hedefledim. Denemelerim sonucunda ilginç bir bağlantı dikkatimi çekti. Dik kenarlardan sadece biri bilindiğinde diğer kenar uzunluklarının bulunabileceğini ispatladım. Bu yöntem kullanılırken tek sayılar ve çift sayılar için farklı iki bağlantı
keşfettim" dedi.
Geliştirdiği formül sayesinde bir dik kenarı bilinen üçgenlerin diğer iki kenarı hesaplanabileceğini dil getiren Topuksak, "Dik kenarı tek doğal sayı olan üçgenlerde, bu sayının karesi ikiye bölündüğünde çıkan sonuca en yakın büyük ve küçük doğal sayılar diğer iki kenarı vermektedir. Dik kenarı çift doğal sayı olan üçgenlerde ise bu kenarın karesi dörde bölünür, aynı işlem gerçekleştirilir" diye konuştu.
Formülüne "Tek Anahtar, Çift Kilit" ismini veren Topuksak, bağlantısını kullanarak elde ettiği sonuçları Pisagor bağıntısı ile doğruladığını, dik kenarları tek veya çift doğal sayı olan örnekleri çoğaltarak bağıntısını genellediğini belirtti.
Matematik öğretmeni Civan Müjde ise, öğrencisinin geliştirdiği formülün sıfır maliyetli olduğunu belirterek, bu formül ile "Bu Benim Eserim" proje yarışmasına katılacaklarını dile getirdi.
Kaymakam Hulusi Şahin de, matematik alanında yeni bir proje geliştiren Memiş-Meryem Bekmezci İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Hasan Topuksak'ı kutladı.