Melikşah'dan 'Gen Hukuku' Sempozyumu'

Melikşah Üniversitesi tarafından Türkiye'de bir ilk gerçekleştiriliyor

Melikşah Üniversitesi tarafından Türkiye'de bir ilk gerçekleştiriliyor. 2-3 Nisan tarihleri arasında yapılmakta olan 'Uluslararası Gen Hukuku' Sempozyumu Türkiye'nin dört bir yanından akademisyenleri Kayseri'de birleştiriyor.
Melikşah Üniversitesi, Boydak Hukuk Fakültesi konferans salonunda düzenlenen, 2 gün sürecek ve 8 oturumdan oluşmakta olan Sempozyum'un ilk gününde konuşma yapan Prof. Dr. Veysel Başpınar, gen analizleri ve şahsiyet haklarının korunması hakkında konuşarak, gerek tıp gerekse de hukuk alanında yapılan gen analizlerinin birbirinden farklı olduğuna dikkat çekti. Başpınar, "Bunlar zamanla anlaşılıyor. Gen sadece bireyin kendisini etkilemez aynı zamanda akraba ve nesilleri de ilgilendirmektedir" dedi. Artık gen analizleri sayesinde sır alanı diye bir kavramın kalmadığına dikkat çeken Başpınar, "Artık Şanlıurfa'da ki kelaynak sürüleri, okyanuslardaki yunuslar ve dünyanın herhangi bir yerindeki insan üzerine yerleştirilen 'çip' yardımıyla takip edilebiliyor" dedi.
Prof. Dr. Veysel Başpınar, "Her gün bize formlar dağıtılıyor. 'Bunları doldurmanız lazım' deniliyor. Artık bıkıyoruz, her şeyi oralara yazıyoruz. Bunlar da kişilik hakların ihlaline sebep olabilir. Bu yüzden yazdıklarımıza dikkat etmeliyiz. Onların depolanması ve sonrasında pazarlanması ihlale sebep olabilir. Bunların olmaması için bir takım düzenlemeler yapılmalıdır. Bilgiler kullanıldı ve yok edildiyse kabul edilebilir. Ama sonradan tekrar tekrar gündeme getirilip kullanılması olmaması gereken bir durum" diye konuştu.