Erdoğan'dan Baykal'a erken seçim yanıtı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın görevinden alınmasının ardından CHP Lideri Baykal, hükümete “Adana'da en kısa zamanda seçim şartları yaratılsın” çağrısı yaptı.

Erdoğan ise “Yasalar gereği mümkün değil” yanıtını verdi.

ADANA DÜELLOSU

CHP lideri Deniz Baykal, Adana’da belediye başkanlığı seçimine gidilmesini istedi. Başbakan Erdoğan’dan ise buna yasaların izin vermediği yanıtı geldi. Baykal, dün CHP grubunda şu değerlendirmeyi yaptı.

“Adana Büyükşehir Belediye Başkanı’nın hakkındaki iddialar nedeniyle görevden alınmasıyla Türkiye’nin en büyük illerinden biri olan Adana’da belediye başkanlığı boşaldı. Belediye başkanlığının vekalet yoluyla doldurulması halinde 4 yıl boyunca yönetim vekaletle yürütülecek. Bu uygun çözüm, doğru bir yaklaşım değildir. Gereken, Adana’da bir belediye başkanlığı seçimini gerçekleştirmektir. Bu en doğru çözümdür. Şu andaki yasal çerçeve bu amaca kolayca ulaşılmasına izin vermiyor olabilir ama ben hükümetin bütün olanakları değerlendirmesini ve Adana’da en kısa zamanda seçim şartlarını yaratmasını istiyorum. Çıkış yolu, aday dayatma olmamalıdır. Karar alındıktan sonra da gerçekleştirmenin yolları bulunur.”

CHP’liler istifaya hazır

Deniz Baykal şöyle devam etti: “Bunu gerçekleştirmek için siyasi partilerin seçilmiş belediye meclisi üyeliklerini boşaltması gerekiyorsa, biz CHP olarak bu fedakarlığı yapmaya hazırız. CHP olarak Adana’da bir yerel seçimi gerçekleştirebilmek için seçilmiş arkadaşlarımız istifa ederler.”

Erdoğan: Yapılsın ama..

Başbakan Erdoğan ise Baykal’ın yaptığı seçim çağrısına şu yanıtı verdi: “Sayın Baykal’a da, MHP’ye de diyoruz, seçim yapılabilirse yapılsın... Ama yasalar gereği bu mümkün değil. Belediye Başkanı açığa alınınca, oradaki belediye kendi içinde seçimini yapar, tutuklama kararı çıkarsa, Meclis kendi içinden oraya başkan atar.”

POLİS GÖLGESİNDE TOPLANTI

İçişleri Bakanlığı kararıyla Aytaç Durak’ın Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılması sonrasında başkan vekili seçimi için toplanan meclis, Başkan Vekili Mustafa Tuncel tarafından, AKP adayı Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ın “adayolup olamayacağının İçişleri Bakanlığı’na sorulması” için tatil edildi. Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının yapılacağı tiyatro salonunda, toplantı öncesinde, dedektör köpek de kullanılarak arama yapıldı. Bina çevresindede polis ekipleri sıkı güvenlik önlemleri uygulandı. Meclis üyesi dışındakiler, salona üst araması yapıldıktan sonra alındı.

AKP ‘Hodri meydan’ dedi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Baykal’ın Adana’da seçim yapılması çağrısına ilişkin olarak, “Adana’da her an seçime hazırız ve seçime ’evet’ diyoruz. Hodri meydan” dedi. Çelik yaptığı yazılı açıklamada, Aytaç Durak’ın hemen istifa etmesi gerektiğini ifade etti. Aytaç Durak’ın seçimin önünü tıkadığını savunan Çelik, “Oyları çalmadıysa kendini ispat etsin. Milli iradenin şaibesiz bir şekilde tecelli etmesi için Adana’da her an seçime hazırız ve seçime ’evet’ diyoruz. Hodri meydan” dedi.