Ben kimseyle herhangi bir polemiğe girmem

Pakistan temaslarını tamamlayarak yurda dönen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı açıklamalar şöyle:

Pakistan paralarının yabancı paraların karşısındaki artışı işadamlarımızla birlikte görmenin mutluluğunu yaşadık. En büyük değişiklik Pakistan'ın demokratik sürece girmiş olması ve gelişiyor olmasıdır. 2007'de yapılan ziyaret bir geçiş sürecinde yapılan bir ziyaretti. Bugün görülen şu ki bütün siyasi partiler arasında Pakistan'ın geleceği söz konusu olduğunda büyük bir uzlaşı olduğunu gördüm ve etkilenerek büyük bir takdir duygusu ile ayrıldık.

Bu uzlaşı adımları fevkalade önemlidir. Benazir Butto'nun partisi ve bütün muhalefet ile o zaman ayrı ayrı görüşmüştüm ve önlerindeki seçim sürecinin ne kadar önemli olduğunu söylemiştim. Bugün gördüğüm Pakistan'daki iktidar ve muhalefet partileri arasındaki uzlaşı gerçekten bizi çok mutlu etti. İkili ilişkilerimizi gözden geçirdiğimiz gibi bölge konularını ve üçlü Türkiye Pakistan Afganistan arasındaki üçlü toplantıları tekrar gözden geçirme fırsatı buldum. Bakanlar da çok yararlı görüşmeler yaptı.

Tarafıma verilen fahri doktora benim için onur olmuştur. Pencap eyaletini ziyaret ettim. Bu ziyaretler esnasında Başbakan Gilani'nin Pencap'a gelmesi ayrı bir önem gösterdi. Pakistan her şeyin en güzeline ve en iyisine layık, Türkiye'nin en iyi dostlarından bir ülkedir.

Türkiye ve Pakistan'ın birlikteliği, huzuru ve olumlu iradeyi yalnızca iki ülkeye yaşatmıyor bölgeye çok faydaları oluyor. Afganistan, Pakistan, Hindistan dünyanın en çok ilgilendiği ve takip ettiği bölgedir. Türkiye'nin dostluğu ve üçlü toplantıları çok yakından takip edilmektedir. O bakımdan bu ziyaret ayrı bir önem taşımıştır. Ziyaretlerimizde ağırlıklı olarak ekonomiyi ele aldık.

Pakistan zengin bir kültürü olan bir ülkedir. Şu bir gerçek ki 180 milyon nüfusu olan eğitilmiş çok büyük bir nüfusu olan ve çok büyük zengin tabi kaynaklı olan, Türkiye ile dostluğu köklü olan bu iki ülke arasında çok büyük bir ekonomi potansiyeli vardır. Bu konu ile ilgili hem devlet kurumları hem de işadamları arasında önemli toplantılar yapıldı. Bunların neticesinin iyi olacağına inanıyorum. Bana ve heyetime gerçekten muhteşem bir ev sahipliği yapılmıştır. Bundan dolayı Zerdari, Başbakanı Gilani, Şahbaz Şerif'e Türkiye ve Türk insanına kalpten bağlı olan ve dostluk gösteren tüm Pakistan halkına teşekkür ediyorum.

Bu ilgi şahıslarımızdan ziyade Türkiye ve halkına gösterilen ilgidir. Binlerce güvenlik görevlileri fedakârlık yaptılar. Pakistan halkı kesinlikle güvenlik önlemi içermiyordu ki herhalde misafirperverlik doğrultusunda böyle bir önlem alındı bu yüzden kendilerine çok teşekkür ederim.

SORULAR

ALPARSLAN ALTAN'IN ATAMASI ÇOK TARTIŞILDI NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Ben kimseyle herhangi bir polemiğe girmem. Yalnız bilinsin diye söyleyebilirim ben üst kademe yöneticisi olarak atama yapmam gerektiğinde AYM Yedek üyeliğine kimlerin olabileceğine ilişkin bir hazırlık yaptırdım. Önüme gelen listede birbirinden değerli isimler vardı. Ama baktım ki içlerinden birisi ki hiç daha önce tanımadığım birisi 7 yıl savcılık yapmış ve Anayasa Mahkemesi'nde raportörlük yapmış birisi. Dolayısıyla bunun takdirle karşılanmasını beklerim.

Ayrıca hukuk doktorası yapmış. Türkiye'nin her yerinde savcılık yapmış. Şimdi bu işi kim ne derse desin ben doğru bir atama yaptığım kanaatindeyim. Gerçekten bu görevleri en iyi yapabilecek bürokratlardan da tayin yapabilirdim.

Ben milletvekillerimizi de bütün siyasi partilerimizden ki gittiler orada çok başarılı toplantılar yaptılar. Önemli yazarları, önemli işadamlarını da aynı şekilde gidip bu ülkede daha çok çalışmalarını, Türkiye'nin etkinliğini göstermelerini uygun bulurum.

MECLİS BAŞKANI'NIN İMZASININ OLDUĞU İDDİASI

Bana söylenince o zaman isminin çıkması gerekir dedim. Bilmiyorum inanın biz yurt dışında iken Türkiye'de olup bitenleri yakından takip edemedik ki oradaki işlerimizi düzenli yapalım diye. Orada bulunduğumuz süre içerisinde oradaki önceliğimizi her alanda sağlamlaştırmak oldu. Buranın iç politikası ile ilgili konuşmadık. Oradaki arkadaşlar konuşunca bende varsa ismi çıkartılır dedim.