Başbakan Erdoğan Abd'ye Gidecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi'nde sözde Ermeni soykırım tasarısının kabul edilmesinin ardından ilişkilerin gerildiği ABD'ye gideceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, Küresel Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere 12-13 Nisan'da ABD'ye gidecek. Burada ABD Başkanı Obama ile de görüşecek olan Erdoğan'ın, 24 Nisan'da ABD Parlamentosu'nda görüşülecek Ermeni Tasarısı konusunu ele alması bekleniyor. Başyazıcıoğlu Camii'ndeki cuma namazı çıkısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, ABD'ye gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine, "Değerlendirmelerimizi arkadaşlarımla yaptık ve ABD'ye olan seyahatimizi uluslararası bir seyahat olması, bildiğiniz gibi nükleer silahların yayılmasını önlemekle alakalı yaklaşık 5- 6 ay önce aldığım bu daveti bu vesileyle gerçekleştirmiş olacağız. Bu davete gitmeden önce de, dün de söylediğim gibi büyükelçimizi de ABD'ye önümüzdeki hafta içinde göndereceğiz" dedi.

Bir gazetecinin 'İki ülke arasında kriz aşıldı diyebilir miyiz?' sorusu üzerine de Erdoğan, "Bu konuya ilgili daha önce de Dışişleri Bakanımla ABD Dışişleri Bakanı'nın görüşmeleri oldu. Bu konuda bazı gelişmeler var. Temenni ederim ki bu olumlu gelişmeler Nisan ayında da aynı şekilde devam eder" diye konuştu.

"OBAMA İLE GÖRÜŞECEĞİM"

ABD Başkanı Obama ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, "Görüşeceğimiz çok şey var. Tabii görüşeceğiz. Buraya gelecek 40'ı aşkın ülkenin hükümet başkanları, devlet başkanları var. Onların bir kısmıyla benim, bir kısmıyla Dışişleri Bakanımızın görüşmesi olacak. Bu görüşmeler bizim sadece basit bir misafir ağırlama olayı değil. Bunlar bizim için önemli fırsatladır. Biz bu ziyaretleri de en güzel şekilde, en ideal şekilde her gidişimizde değerlendiririz" şeklinde konuştu.

"BAYKAL, KENDİYLE ÇELİŞKİ İÇİNDE"

Bir gazetecinin, "CHP Genel Başkanı Baykal'ın sizin önce gitmeme kararınız, ardından gidiyor olmanızın bir hıncı olduğunu ve bunu TEKEL işçilerinden çıkardığınıza dair bir yorumu oldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna ise Erdoğan, "Bu tür bir benzetmeye siz acaba ne denli ilgi duyuyorsunuz? Bunun gitmeyle yakından uzaktan hiç alakası var mı? Yani ben ismini ağzıma almayacağım için konuşmayacağım dedim ama bu tür bir benzetmenin ne kadar alakasız olduğu ortada. Ne kadar beyefendinin artık kendiyle çelişki içinde olduğu da ortada. Bunu değerlendirmeye gerek yok. TEKEL işçilerinin gelme olayını ise tamamen provokatif, tamamen ideolojik bir yaklaşım olarak buluyorum. Gelenler TEKEL işçisi değildir. Cüzi bir miktarda, sembolik bir sayıda TEKEL işçileri vardır. Gerisi tamamen örgütlerdir, bunun dışında aşırı uçlar da vardır. Bütün bu yapılanlar ülkemizin şu anda girmiş olduğu olumlu süreci gölgelemeye yöneliktir. Bundan muhalefet ciddi manada rahatsız olmaktadır. Çünkü açıklanan rakamlar gördüğünüz gibi ortada. Büyüme, ihracat rakamları ortada. Bu şekilde inşallah 2010'u tamamlarsak; biz her ne kadar yüzde 3.5 diye mütevazı olarak büyümeyi ifade ettiysek de, görünen o ki IMF, OECD, Dünya Bankası'nın ifade ettikleri yüzde 4.5 gibi bir büyümeyi, belki de daha fazlasıyla yıl sonunda yakalayacağız" yanıtını verdi.

TEKEL işçileri için yeni bir adımın söz konusu olup olmadığına yönelik bir soruya da Erdoğan, "Atılan bütün adımlar atılmıştır" yanıtını verdi.  Anayasa değişikliği teklifi oylamasında milletvekillerinden fire bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine ise Erdoğan, "Böyle bir şey düşünmek istemem" karşılığını verdi.