Balık Çiftliklerine Yargı Engeli

Mersin'de balık çiftliklerinin kurulmasına yol açacak olan ÇED belgeleriyle ilgili olarak Danıştay 6. Dairesi'nin 'yürütmeyi durdurma' kararı verdiği bildirildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Mersin Platformu adına yapılan açıklamada, geleceğini yeniden kurgulamakta olan Mersin'in, turizm alanındaki beklentilerini yok etmeye yönelik, sahillerin balık çiftliklerine açma girişimlerine karşı Mersin Platformu olarak yürütülen mücadelede önemli bir aşamaya gelindiği belirtildi.
Silifke ve Aydıncık ilçeleri gibi eşsiz doğal güzelliğe sahip sahillerin, Ege'deki balık çiftliklerinin akıbetine sürüklememek amacıyla başlatılan ve Mersin Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden alınan 'ÇED uygunluk ve ÇED gerekli değildir' belgelerine karşı, bölgedeki kimi vatandaşların Mersin İdare Mahkemelerinde açmış oldukları davaların mahkemelerin bu talepleri reddetmesi üzerine Danıştay nezdinde temyiz edildiği hatırlatılan açıklamada, şu gelişmelere yer verildi: "Başvuruyu değerlendiren Danıştay 6.
Dairesi, dosyayı incelemiş ve 5 Mart 2010 tarihinde '2009/11633 sayılı kararla' balık çiftliklerinin kurulmasına yol açacak ÇED belgeleriyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu durumda Mersin Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce verilen 'ÇED uygunluk ve ÇED gerekli değildir' belgelerinin uygulanması şimdilik ortadan kalkmış, balık çiftliklerinin cennet koylarımızı işgal etme tehlikesi de şimdilik savuşturulmuştur."
Çevre Bakanlığı'nın Mersin kıyılarının bir kısmını balık çiftliklerine açmayı hedefleyen 'Yüzbinlik Çevre Düzeni Planı'nın da, Mersin Platformu içinde yer alan Mersin Barosu ve Taşucu Belediyesi'nin başvuruları sonucunda, Danıştay 6. Dairesi'nce iptal edildiği anımsatılan açıklamada, "Hukuk içinde yürüttüğümüz Mersin'in geleceğine sahip çıkma çabalarımızın boşa gitmediği ortaya çıkmaktadır. Kaybedilen yıllara inat, geleceği kurtarma gayretindeki Mersin'in ve kentin tüm dinamiklerini bir araya getiren
Mersin Platformu'nun 'balık çiftliklerine' karşı mücadelesiyle ortaya çıkan birlikteliği gelecek adına umut vericidir. Bu birlikteliğin verdiği güçle, bundan sonra karşımıza çıkacak benzer veya farklı, Mersin'in belirlediği önceliklerini görmezden gelen, geleceğini karartacak her türlü girişime daha büyük azim ve daha yüksek sesle karşı çıkacağız" denildi.