3. Moda Ve Tekstil Günleri Bursa'da Başladı

Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) işbirliğinde, düzenlenen 3. Tekstil ve Moda Tasarım Günleri "İnnovasyon ve Tasarımla Geleceği Şekillendiriyoruz" sloganıyla Bursa'da başladı.

UHKİB Başkanvekili Ergun Hadi Türkay, Bursa'da bir Moda Tasarım Okulu açmak için çalışmalara başladıklarının müjdesini vererek, "Avrupa'nın moda ve tasarım konusunda söz sahibi eğitim kurumları ile görüşmeler için ilk adımlarımızı attık. Eğitimin yabancı kurumlar tarafından sağlanacağı, gereken her türlü yatırımın ise Birliğimiz tarafından karşılanacağı bir eğitim projesini ilk kez buradan sizlerle paylaşıyorum" dedi.

UTİB Başkanı İbrahim Burkay ise, Bursa'nın modanın üretildiği, yol gösterici bir merkez olduğunu belirterek, "Sektöre yön verenler; ARGE, ÜRGE, yenilik, verimlilik, tasarım yeteneği olan ve bu yeteneklerini kullanarak katma değeri yüksek ürünleri akıllı üretim ve pazarlama yöntemleri ile müşteriye sunabilenlerdir" dedi.

TOBB Hazırgiyim Konfeksiyon Sektör Konseyi Başkanı Umut Oran, tekstil ve konfeksiyon sektörünün işsizliğin panzehiri olduğunu ifade ederek, tasarım ve kurumsal sosyal sorumluluğun dünyada marka olmanın en önemli araçları olduğunu vurguladı.

İstanbul'dan sonra moda merkezi olma yolunda ilerleyen Bursa büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Bursa'da modaya ve tasarıma farklı bir bakış açısı getirmek ve sektörle tasarımcıyı buluşturmak adına ilki 2007 yılında düzenlenen Moda Tasarım Günleri'nin üçüncüsü, Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) işbirliğinde bu yıl 3. Tekstil ve Moda Tasarım Günleri adı altında başladı.

Sektörden çok sayıda tasarımcı, akademisyen ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleşen 3. Tekstil ve Moda Tasarım Günleri'nin açılış konuşmasını yapan UHKİB Başkanvekili Ergun Hadi Türkay, tekstil ve hazır giyimin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, "Sektörümüzün geleceği için çizdiğimiz yol haritasının odağına tasarım ve innovasyonu yerleştirdik" dedi. Global oyuncu statüsünü sürdürülebilir kılmanın en önemli unsurlarından birinin innovatif tasarımlar olduğunu vurgulayan Türkay, UHKİB olarak yaptıkları önemli bir çalışmanın müjdesini verdi.

"BURSA MODA TASARIM OKULU'NA KAVUŞUYOR"

Türkay, "Sektörümüzün geleneksel can damarlarından olan Bursa'mızda, gençlerimizi innovatif tasarımla buluşturacak, global arenada bu konuda elde edilen gelişmeleri anında uygulama esnekliğine sahip bir Moda Tasarım Okulu açmak üzere ön çalışmalarımıza başladık. Avrupa'nın moda ve tasarım konusunda söz sahibi eğitim kurumları ile görüşmeler için ilk adımlarımızı attık. Eğitim içeriğinin işbirliği yapan yabancı kurumlar tarafından sağlanacağı, buna karşın çağdaş ve ileri düzeyde bir moda tasarım eğitimi için gereken her türlü yatırımın Birliğimiz tarafından karşılanacağı bir eğitim projesini ilk kez buradan sizlerle paylaşıyorum" diye konuştu.

BURKAY: "SEKTÖRE YÖN VERENLER YENİLİKÇİ VE İNNOVATİF OLANLAR"

UTİB Başkanı İbrahim Burkay'da açılışta yaptığı konuşmada, artan küresel rekabet ortamında farklılaşmanın, yenilenmenin ve başkalarının yaptıklarını izleyen değil, küresel akımlara yön verenlerden olmanın her zamankinden daha önemli bir hale geldiğini söyledi. "Sektöre yön verenler; ARGE, ÜRGE, yenilik, verimlilik, tasarım yeteneği olan ve bu yeteneklerini kullanarak katma değeri yüksek ürünleri akıllı üretim ve pazarlama yöntemleri ile müşteriye sunabilenlerdir" diyen Burkay, ekonominin temel direklerinden olan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin üretim, istihdam ve ihracat başarısının artması için firmalara büyük görev düştüğünü belirtti.
Bursa'nın modayı üreten ve modaya yön veren bir şehir olmduğunu ve amaçlarının, etkinliğe katılan konukların bilgi ve deneyimlerinden yararlanarak, teknoloji, inovasyon ve tasarımla, üretim ve ticareti geleceğe taşıyacak bir yol haritasını şekillendirmek olduğunu ifade eden Burkay, "Sektörümüzü, bugün de tekstil ve hazır giyim olarak bir örneğini ortaya koyduğumuz şekilde, elbirliği ve güçbirliği ile geleceğe taşıyacağız. Giderek daha sık söz konusu ettiğimiz inovasyon süreci, bilimsel bilgi birikimi ve teknoloji geliştirmenin yanısıra, ticari başarıyı da içinde barındırmalıdır. Birlik olarak, reel sektör ile akademisyenlerimizin işbirliği içinde yürüyecek ARGE projelerinin gerek TÜBİTAK gerekse diğer fonlardan gerekli finansmanının sağlanmasında da firmalarımıza gerekli destekleri sağlamaktayız" dedi.

ORAN: "TEKSTİL VE HAZIRGİYİM SEKTÖRÜ İŞSİZLİĞİN PANZEHİRİ"

Panelin açılışında konuşan TOBB Hazırgiyim Konfeksiyon Sektör Konseyi Başkanı Umut Oran, tekstil ve hazırgiyimin öncü sektörler olduğunu belirterek, "Türk Tekstil ve Hazırgiyim sektörü stratejik sektördür. Üretimde bir dünya markasıyız, Avrupa'nın da dünyanın da en önemli tedarikçilerinden biriyiz. İhracatın lokomotifi olan bu sektörler desteklenmelidir. Sektör kan kaybediyor. İşsizliğin panzehiri bu sektördür. Maalesef sektör doğru bir  şekilde sevk ve idare edilmiyor. Sektörün doğru teşvik edilmesi lazım. İstihdam ve ihracat devlet politikası olmazsa yapacak bir şey yok" şeklinde konuştu.

Sektörün rekabetçi gücünü arttırmak için firmalara da iş düştüğünün altını çizen Oran, tasarım ve kurumsal sosyal sorumluluğun dünyada marka olmanın en önemli araçları olduğunu vurguladı. "Çin, Hindistan gibi yükselen rakiplere karşı en önemli rekabet avantajımız tasarımda üstünlük ve kurumsal sosyal sorumluluğa vereceğimiz önemdir" diyen Oran, gelecekte tüm dünyada bilinen markalara sahip olmak için bu iki anlayışın mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi.