Karaca: Cennette VIP rezervasyon var mı?

Habertürk gazetesi yazarlarından Nihal Bengisu Karaca bugünkü köşesinde Baykal'ın Kutlu Doğum Haftası etkinliğinde yaptığı konuşmaya değindi.

Karaca: Cennette VIP rezervasyon var mı?
  DENİZ Baykal , AK Parti ' ye karşı aç ; ılan kapatma davasının delillerinden biri olarak gö ; sterilen &ldquo ; Kutlu Doğum Haftası&rdquo ; etkinliğinde sö ; z alarak klas bir ç ; ıkış yaptı . Geç ; tiğimiz haftanın hayhuyu iç ; inde bile bu katılım epey ses getirdi . Zira milliyetç ; i geç ; mişi olan muhafazakâ ; r Tü ; rkler iç ; in &ldquo ; demokratik aç ; ılım&rdquo ; ne ise &ldquo ; peygamber , peygamberimiz . . . &rdquo ; aç ; ılımı da Baykal iç ; in ö ; yle bir şey .

Baykal mü ; thiş bir hatip . Hem belagat sahibi , hem de bir tevriye sanatı mü ; tehassısı . Hem puan topladı , hem de manevi iç ; erikli bir konuşma yapıyor gibi gö ; rü ; nü ; rken , aslında epey siyasi bir konuşma yaptı . Hz . Muhammed ' i ö ; vü ; yor gibi yaparken aslında kendi tarz-ı siyasetini ö ; vdü ; , &ldquo ; İslam ' ın algılanmasındaki yanlışlıklar&rdquo ; dan bahsediyor gibi gö ; rü ; nü ; rken aslında AK Parti ' yi eleştirdi

&ldquo ; Kuran ' ın ve İslamiyet ' in siyasetle ilişkisi konusunda yanlışlıklara karşı hepimizin duyarlı olmasına ihtiyaç ; vardır . Şû ; ra , adalet ve işlerin ehillerine verilmesi temel değerlerdir . Ama bunların hiç ; biri siyasetin tekelinde değildir ve her zaman gö ; zetilmesi gereken unsurlardır . İstişare şarttır . İster Meclis ' te , ister kendi partinde yaparsın . İşi ehline vereceksin . Benim dostumdur , akrabamdır diye iş vermeyeceksin . Ve adaleti de gö ; zeteceksin&rdquo ; dedi misal .

Hü ; kü ; met partisine , &ldquo ; Parti iç ; i demokrasin yok , yeterince istişare etmiyorsun ve sü ; rekli kadrolaşıyorsun&rdquo ; demenin bundan daha dinsel bir kıvamı olabilir mi bilemiyorum .

Demek ki neymiş?

Din allem eder kallem eder , siyasetin iç ; ine girermiş! Bu da son derece doğal . Ç ; ü ; nkü ; siyaset hayatla ilgili , ve hayatın iç ; inde olan her şey siyaset tarafından kapsanmak zorunda . Eh , bu topraklarda hayatın iç ; inde bolca din var , dinden değilse bile dindar olgusundan kaynaklanan bir dizi mesele var . Ö ; yle olunca nereye kadar dini siyasetten uzak tutacaksın? Baykal ' ın ç ; arşaf aç ; ılımı da , başö ; rtü ; sü ; yle ilgili yasa değişikliğinin sö ; z konusu olduğu dö ; nemde , Meclis ' - te İmam-ı Azam Ebu Hanife ' den alıntı yapma gereği duyması da , Kutlu Doğum Haftası ' nda konuşma yapma gereği duyması da , hepsi hepsi bu gerç ; eğin bir izdü ; şü ; mü ; .

Baykal ' ın bu konuşmada sarf ettiği ,
&ldquo ; Cennette hiç ; bir cemaatin toplu rezervasyon yapma imkâ ; nı yoktur&rdquo ; cü ; mlesi ü ; zerinde ayrıca durulması gerektiğini dü ; şü ; nü ; yorum .

Cü ; mle hem havalı , hem doğru , zaten kim tersini iddia edebilir , bilmiyorum . Cennette toplu rezervasyon imkâ ; nı yok , ama bu bir gerç ; ek diye , tersi geç ; erli olacak diye bir şey de yok . Ç ; ü ; nkü ; cennette VIP rezervasyon imkâ ; nı da yok . Ahirette &ldquo ; Hamili kart yakınımdır&rdquo ; tü ; rü ; ilişkiler hiç ; bir işe yaramayacak . Ama &ldquo ; Benim kalbim temizdi , o yü ; zden dinden uzak durdum&rdquo ; şeklinde zuhur eden &ldquo ; sonuna kadar bireysel takılma&rdquo ; tavrının da itibar gö ; rmeyeceğini herhalde tahmin edebiliriz . Zira hiç ; bir din , kendisini &ldquo ; Ben dini bö ; yle yorumluyorum&rdquo ; , &ldquo ; Dini nasıl anlarsam ö ; yle yaşarım&rdquo ; sö ; ylemlerinin sü ; bjektivitesine ve belirsizliğine terk etmez .

Her din ortaya &ldquo ; belirli&rdquo ; bir perspektif koyar , o perspektifin olgu , olay ve edimlere uyarlanışında gö ; rü ; ş farklılıkları ortaya ç ; ıkar . Fakat asgari ortak paydalar , birbirine benzeyen pratikler ö ; nemini koruyacağından , bu durum benzer pratikler iç ; inde olanları birbirine yaklaştırır . Cemaat , birbirine yakınlaşmış insan topluluğundan daha fazla bir şey değildir . Ve bu insanların cennete girebilmek iç ; in cemaate girdiklerini ima ettiğinizde , cemaatlerin dü ; nyevi karşılığını ıskalarsanız . İnsanlar &ldquo ; cenneti garantileyelim&rdquo ; mantığıyla değil , bilakis dü ; nyada olmanın sıkletiyle ilgili nedenlerden ö ; tü ; rü ; , dini yaşam tarzını kaybetmeden ç ; ağdaş dü ; nyaya ayak uydurabilmeyi başarmak iç ; in &ldquo ; cemaat&rdquo ; haline gelirler . Bu arzunun bir yanı sekü ; ler dü ; nyaya bakar , zaten kıyamet de o cihette kopuyor .

İşin ilginç ; yanı , bunu en iyi bilen de Baykal ' dır . Anlaşılan kutlu doğum havasına girmiş , cemaat eleştirisini yanlış yerinden tutmuş , &ldquo ; Siz cennetle ilgilenin , bu kadar sekü ; ler olmayın , demokrasidir , yargıdır , bunlar dü ; nya işleri , size uymaz&rdquo ; dese , kendi kaygıları aç ; ısından daha isabetli bir eleştiri yapmış olurdu .