'Ergenekoncusun' deyip alacaklar

Erzincan Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu'nun Başsavcıyla birlikte tutuklanacağını, tam bir yıl önce ilgili kurumlara bildirdiği ortaya çıktı.

  Ergenekon ' dan tutuklanan , Erzincan eski Jandarma Komutanı ' nın , cemaat soruşturması nedeniyle ' Ergenekoncu ' denilerek başsavcıyla birlikte tutuklanacağını , tam bir yıl ö ; nce ilgili kurumlara bildirdiği ortaya ç ; ıktı

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile dö ; nemin Erzincan Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Genç ; oğlu ' nun Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmasına yol aç ; an yargı savaşı , iki gazetecinin kitabına konu oldu . Gazeteci İsmail Saymaz ' ın &ldquo ; Postmodern Cihat&rdquo ; , gazeteci İlhan Taşç ; ı ' nın &ldquo ; Cü ; ppeli Adalet&rdquo ; adlı kitaplarında ç ; arpıcı yeni bilgi ve belgeler bulunuyor .

İsmail Saymaz ' ın , &ldquo ; Postmodern Cihad&rdquo ; kitabındaki ' gizli ' kodlu bir belge ö ; ne ç ; ıkıyor . Eski Erzincan , yeni Eskişehir Jandarma Komutanı Genç ; oğlu , tutuklanmadan ö ; nce kendisinin ve Cihaner ' in Ergenekon soruşturması kapmasında hedef alındığını bir yıl ö ; ncesinden devlet kurumlarına bildirdi . İsmailağa cemaati soruşturmasının Erzurum ' a gö ; nderilmesinden hemen sonra , 1 Nisan 2009 ' da , yazılan yazıdan bir yıl sonra da hem Genç ; oğlu hem de Cihaner , Ergenekon soruşturmasında tutuklandı . Genç ; oğlu ile Cihaner , Kasım 2007 ' de başlayan İsmailağa soruşturmasını birlikte yü ; rü ; tmü ; ştü ; . Bu soruşturma kapsamında , 23 Şubat 2009 ' da cemaatten 9 kişi tutuklanmış , dosya 18 Mart 2009 ' da Erzurum Ö ; zel Yetkili Savcısı Osman Şanal ' a gö ; nderilmişti . Aradaki 23 gü ; nlü ; k sü ; reç ; te , yapılan telefon dinlemelerinden yola ç ; ıkan Albay Genç ; oğlu , 1 Nisan 2009 ' da , Cihaner ile Jandarma Genel Komutanlığı ile Erzurum Bö ; lge komutanlıklarına ' gizli ' bir yazı gö ; nderdi . Başsavcı Cihaner ' in HSYK ' ya ve Adalet Bakanlığı ' na ilettiği yazıda , şö ; yle denildi :

&ldquo ; Operasyon sonrasında 9 şahsın tutuklanmasının cemaat iç ; erisinde bü ; yü ; k huzursuzluk yarattığı , faaliyetin Ergenekon soruşturmasına misilleme olarak yapıldığının yorumlanması sebebiyle , İsmailağa cemaatine mensup bazı şahısların başta Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Recep Genç ; oğlu olmak ü ; zere , tahkikatı yü ; rü ; ten rü ; tbeli personellere yö ; nelik ' iftira ve karalama ' vb . tarzda kampanya başlatacakları bilgisinin alındığı . . . &rdquo ;

Tutuklama ' Tarikatlara dokunma ' mesajı


Saymaz ' ın kitabında Cihaner ' in , cezaevine gö ; nderilen sorulara verdiği yanıtlardan oluşan bir rö ; portajı da yer alıyor . Cihaner ö ; zetle şunları anlatıyor :

* Tutuklanmam ile hakim ve savcılara , suç ; işleyen tarikat ve cemaatlere , muktedirlere dokunmayın şeklinde ç ; ok gü ; ç ; lü ; bir mesaj verilmiştir .

* Tutuklanmamın nedeni tabii ki cemaat soruşturmaları ve İliç ; ' teki soruşturmalardır . Ayrıca daha bü ; yü ; k bir komplonun ipuç ; larını yakalamış olmam .

* Benim soruşturmalarım 2007 ' de , İrticayla Mü ; cadele planları 2009 ' da oluşturulmuş .

* Silah koyma niyetinde olsaydım İsmailağa soruşturmasında yapardım .

* Gü ; len soruşturmasını emniyetle yapmaktayım . Jandarma ya da MİT ' e verilmiş gö ; rev yoktur .

Asıl mesele parasal ilişkiler ve dengeler

İsmailağa cemaatinin ayrıntılı olarak irdelendiği İlhan Taşcı ' nın kitabında ise , cemaatin Başbakanlık dü ; zeyinde ilgi gö ; rmesinin nedeninin yalnızca siyaset ile tarikat ilişkisinin değil asıl ö ; ne ç ; ıkanın ' parasal ilişkiler ve dengelerin ' belirleyici olduğunun altı ç ; iziliyor . Kitapta dikkat ç ; ekenler şö ; yle :

* Cihaner , Ankara Ö ; zel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı ' ndan , Gü ; len dosyasını ; Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı ' ndan Kayseri ' deki Işıkevleri dosyasını istedi . Ardından tü ; m bankalara 26 Mayıs 2009 tarihinde bir yazı yazarak , Fethullah Gü ; len cemaatine yakın isimler listesini iletip bu kişilerin son 5 yıllık hesap hareketlerini istedi .

* Ö ; zel yetkili savcı Osman Şanal ' ın Cihaner ' in tutuklanmasından ö ; nce yaptığı arama kararı yanlış ç ; ıkarıldı . Şanal ' ın 16 Şubat sabahı elinde taşıdığı arama ve gö ; zaltı kararından 1 gü ; n ö ; nce ç ; ıkarılan karardaki hatalar ü ; zerine mahkeme tarafından iptal edildi .

* Arama kararında , Cihaner ' in makam arabasının aranması da yer alıyordu . Ancak bu resmi araç ; o hafta , başka bir soruşturma nedeniyle bö ; lgede bulunan bir Adalet Başmü ; fettişi tarafından kullanılıyordu .

İşte o diyaloglar :


Saymaz ' ın kitabında geç ; en ve Albay Genç ; oğlu ' nun yazısına kaynak oluşturan telefon gö ; rü ; şmeleri şunlar :

* İsmailağa ' nın Erzurum sorumlusu Ş . G . ile Ş . K . arasındaki 23 Şubat 2009 tarihli gö ; rü ; şme :

Ş . G : Şimdi bu olay arkası Ergenekon devamı onları sıkıştırınca bastırıyorlar seç ; im arifesi AKP ' yi vurmak istiyorlar bizim iç ; in AKP si veya başka bir şey umrumuz da değil

Ş . K : Yani

Ş . G : Ben sizden şunu rica edecem biz arkadaş arasında yapacağız AKP nin bü ; tü ; n milletvekillerini arıyalım bakın bizim ü ; zerimizden sizi vuracaklar .

* İsmailağa ü ; yesi işadamı M . Ç ; . ile iktidara yakın bir medya grup başkanı olan A . A . arasında 10 Mart 2009 ' daki gö ; rü ; şme :

M . Ç ; : Şimdi geç ; en seferde paşaları iç ; eriye almışlardı ya . . Genelkurmay toplanmıştı . ' Biz de onların jandarma mıntıkasından ne var ne yok onların ü ; zerlerine gidelim ' diye bir karar ç ; ıkmıştı .

A . A : Him

M . Ç ; : Şimdi JİTEM ' le beraber oradan şey yaptılar şimdi haksız yere zü ; lü ; m yapıyorlar ne yapmamız lazım?

A . A : Bi dü ; şü ; neyim yarın bi konuşayım ona gö ; re şey yapalım