Başkalık sistemine olumlu bakıyorum
ATV ekranlarında yayınlanan Başbakan ile Gündem isimli programa konuk olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

Programda sö ; z yeni Anayasa taslağına geldiği sırada konuşmaya başlayan Hasan Bü ; lent Kahraman , ' Taslağı bir mini paket olarak değerlendiriyorsunuz . Şimdi 1982 Anayasası ile ilgili garip bir noktada bulunuyoruz . Bu Anayasa ' nın askeri vesayet altında hazırlanmış bir Anaysa olduğunu biliyoruz . Fakat aradan geç ; en sü ; rede ç ; eşitli hü ; kü ; metler tarafından o anayasaya getirilmiş olan değişiklikler var . Bir araştırmanın gö ; sterdiğine gö ; re 1982 Anayasası ' nın aşağı yukarı yü ; zde 65 ' i orjinal haline gö ; re değişmiş durumda ve bu bir yerde siviller tarafından yapılmış olan değişiklikler ' diyerek Başbakan ' a mini paketin dışında yapmak istediği değişiklikler olup olmadığını sordu .
Kahraman ' ın sorusu ü ; zerin , kapsamlı bir anayasa değişikliğinin ile 2011 seç ; imlerinde kamuoyu ile paylaşılabileceğini anlatan Erdoğan vatandaşların bu değişikliği kendilerinin isteyeceklerini ö ; ne sü ; rdü ; .
Kendilerine bu konuyla ilgili bir ç ; ok değişiklik talebi geldiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan , ' Bu talepler iç ; erisinde Cumhurbaşkanlığı ile ilgili yetki meselesinde yetkilerin azaltılması konusu var . Yani sembolik bir cumhurbaşkanı mı olacak yoksa şu andaki gibi bir yarı başkanlık sistemini andıran bir cumhurbaşkanlığı yapısıyla mı devam edeceğiz ' diye konuştu .
Ardından başbakanlığının ilk yıllarında ç ; ok ciddi sıkıntılar ç ; ektiklerini dile getiren Erdoğan , yetkilerinin adeta kesildiğini belirterek başkanlık sistemi hakkında bilgiler verdi .
işte Erdoğan ' ın sö ; zleri arasında satır başları ; Başkanlık sisteminin en ö ; nemli ö ; zelliği kongre ve parlamentonun ç ; ok etkin olmasıdır . 411 ç ; ıkıyor bakın sonra 411 ' in ö ; nü ; atanmışlar tarafından kesiliyor . ABD ' de kongre onaylamadıktan sonra herhangi bir şey yapılamıyor bizde ise tam tersi . Biz gerç ; ekten kuvvetler artılığını savunuyorsan gerç ; ek kuvvetler ayrılığı orada var . ABD hak ve ö ; zgü ; rlü ; kler konusundan bizden daha ileride bunu yakalamakta fayda var .
Cumhurbaşkanının halkın seç ; mesi başkanlık seç ; imine gidişini bir alıştırmasıdır . Bö ; yle bir sü ; reç ; cumhurbaşkanlığı makamını gü ; ç ; lendiriyor . Ama başkanlık sistemine geç ; eceksek bu makam sembolik değil gü ; ç ; lü ; bir makam olmalıdır . 2011 ' den sonraki sü ; reç ; te halkımıza bunu gö ; tü ; rü ; rü ; z halkımız da bunu kabul ederse değişikliği yaparız . Başbakan olarak 7 , 5 yıllık bir tecrü ; bemiz var , 18 yaşından beri siyasetin iç ; indeyim . Ü ; lkemiz iç ; in ne iyi olur bunun endişesini yaşıyoruz . Ö ; nü ; mü ; z nasıl tıkandı onu gö ; rdü ; k . Bunları aşmamız lazım . Aşalım ki Atatü ; rk ' ü ; n dediği muasır medeniyetler seviyesinin ü ; zerine ç ; ıkalım .
