Yunus Emre anıldı

İstanbul Küçükçekmece Belediyesi, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlediği “Yunus Emre” söyleşisinde, Prof. Dr. İskender Pala'yı Küçükçekmeceli edebiyatseverlerle bir araya geldiler.

Yunus Emre anıldı
  14 Nisan Salı gü ; nü ; , saat 19 . 30 ' da başlayan sö ; yleşide İskender Pala , Tü ; rk şiirinin mimarı Yunus Emre ' yi yaşadığı dö ; nem ve şiir dili itibariyle mısralar eşliğinde değerlendirdi . Cennet Kü ; ltü ; r ve Sanat Merkezi ' ni dolduran Kü ; ç ; ü ; kç ; ekmeceliler , ü ; stad Yunus Emre ' nin şiirlerini İskender Pala ' nın eşsiz yorumuyla dinleti sundular .

Sö ; zlerine , Yunus Emre ' ye hayranlık duyduğunu ve onu ç ; ok kıskandığını belirterek başlayan İskender Pala , &ldquo ; O hepimizi kalbimizden vurdu . Basit sö ; yleyişle zengin bir medeniyeti dillendirdi . Bugü ; n dü ; nyada gelmiş geç ; miş en iyi şairlerin yarışacağı bir yarışma dü ; zenlense bizim şairimiz Yunus olur ve kesinlikle birinci gelir . Yunus ' la aynı dö ; nemde yaşayan Mevlana dahi onunla ilgili , ' Manevi makamlardan hangisine eriştiysem , orada şu Tü ; rkmen kocasının ayak izlerini gö ; rdü ; m ' demiştir . &rdquo ; dedi .

&ldquo ; Bunca varlık var iken , gitmez gö ; nü ; l darlığı&rdquo ;
Yunus Emre ' nin yaşadığı 13 . yü ; zyıla maneviyatın damga vurduğunu belirten İskender Pala , o dö ; nemde Moğol İstilası ' yla birlikte Anadolu ' nun ç ; ok fakirleştiğini ve halkın , ç ; alınmasın diye bir tavuğun başında beş ç ; ocuğa nö ; bet tutturacak duruma geldiğini ifade etti . Yunus Emre ' nin maddenin olmadığı bu ç ; ağda yaşanan maneviyatı ç ; ok iyi yansıttığını belirten İskender Pala , şairle ilgili bir anekdotu şu sö ; zleri dile getirdi ;

&ldquo ; Yunus Emre ö ; mrü ; boyunca , kırılıp dü ; şen dü ; z dallardan seç ; tiği odunları evine almış . Bunu gö ; renler bir sü ; re sonra merakla Yunus ' a neden dü ; zgü ; n odunları seç ; tiğini sormuşlar . Yunus onlara , ' Evime eğrilik girsin istemedim . ' demiş . İşte o bö ; yle dü ; zgü ; n bir adam . &rdquo ;

Sö ; yleşide Yunus Emre ' nin birç ; ok dö ; rtlü ; ğü ; nü ; okuyarak mana ve madde kavramları ü ; zerinde duran Pala , şairin ' Bunca varlık var iken , gitmez gö ; nü ; l darlığı ' dizesinin unutulmaması gerektiğini vurguladı . Pala , maddeye ve varlığa aşırı bağımlı hale gelen gü ; nü ; mü ; z toplumlarının , bu dü ; nyanın faniliğine tutundukç ; a sıkıntılarının bitmeyeceğini sö ; yledi .