Köşk'ten onay geldi

Emre Taner'in görev süresinin dolmasından sonra Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı'na Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten Dr. Hakan Fidan getirildi.

  Fidan ' ın atama kararnamesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l tarafından onaylandı . Emre Taner ' in gö ; rev sü ; resi 27 Kasım 2009 tarihinde dolmuş ve bir kez daha 6 ay sü ; reyle uzatılmıştı .

MİT ' in 42 yaşındaki genç ; patronu Ankara ' da dü ; nyaya geldi . 1986-2001 yılları arasında 15 yıl sü ; reyle Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri ' nde gö ; rev yaptı . Almanya ' da bulunan NATO Sü ; ratli Reaksiyon Kolordusu Karargâ ; hı ' nda yurtdışı gö ; revinde bulundu . Ordudan ayrıldıktan sonra Avustralya ' nın Ankara Bü ; yü ; kelç ; iliği ' nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak ç ; alıştı . University of Maryland University College ' den Yö ; netim ve Siyaset Bilimi ü ; zerine lisans dereceleri aldı . Bilkent Ü ; niversitesi ' nde uluslararası ilişkiler alanında yü ; ksek lisans ve doktora yaptı . Fidan ' ın master tezi , ' Dış Politikada İstihbaratın Rolü ; ' başlığını taşıyor . Doktora tezi ise , ' Bilgi Ç ; ağında Diplomasi : Enformasyon Teknolojilerinin Uluslararası Antlaşmaların Doğrulanmasında Rolü ; ' . Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( Viyana ) , Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitü ; sü ; ( Cenevre ) ve Verification Technologies Research Center ' da ( Londra ) akademik araştırmalarda bulundu . Hacettepe ve Bilkent ü ; niversitelerinde dersler verdi .

2003 yılında , Tü ; rk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi ( TİKA ) Başkanlığı ' na getirildi . TİKA ' da yaptığı başarılı ç ; alışmalar ile kamuoyunun dikkatini ç ; eken isim oldu . TİKA ' nın yurtdışındaki faaliyetleri ile Tü ; rk dış politikasının etkin yü ; rü ; tü ; lmesine katkı verdi . Fidan ' ın TİKA başkanlığı dö ; neminde Tü ; rkiye , OECD nezdinde ' donö ; r ' ( yardım veren ü ; lke ) sıfatını kazandı . Hakan Fidan , başında bulunduğu TİKA ' nın yaptığı başarılı hizmetlerini anlattığı bir MGK toplantısında , asker ü ; yelerin de takdirini kazandı .

Hakan Fidan , 14 Kasım 2007 tarihinde dış politika ve uluslararası gü ; venlik konularından sorumlu Başbakanlık Mü ; steşar Yardımcılığı gö ; revine atandı . Dö ; nemin Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Prof . Dr . Ahmet Davutoğlu ile birlikte pek ç ; oğu kamuoyu tarafından bilinmeyen bö ; lgesel temaslarda bulundu . Başbakan ' ın tü ; m yurtdışı gezilerinde ve yabancı devlet adamları ile gö ; rü ; şmelerinde bulundu . Fidan ' ın oturduğu mü ; steşar yardımcılığı koltuğu , ö ; ncesinde dış politika alanında bu kadar etkin değildi .

Hakan Fidan , Cumhurbaşkanı ' na da yakın ve takdir ettiği bü ; rokratların başında geliyor . Fidan , TİKA Başkanlığı ' nda , dö ; nemin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Abdullah Gü ; l ile yakın ç ; alışma iç ; erisinde olmuştu . Hakan Fidan ismi , Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l ' ü ; n Ç ; ankaya Kö ; şkü ; ' ne ç ; ıktığı gü ; nlerde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği iç ; in de geç ; mişti . Fidan , Başbakanlık Mü ; steşar Yardımcılığı gö ; revini yü ; rü ; tü ; rken 2008 yılı Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yö ; netim Kurulu ü ; yeliğine atandı . Fidan , aynı zamanda Uluslararası Ahmet Yesevi Ü ; niversitesi Mü ; tevelli Heyet ü ; yeliğini de yü ; rü ; tü ; yor . Sanata dü ; şkü ; nlü ; ğü ; yle de bilinen Hakan Fidan , aynı zamanda iyi bir sinemasever .


Zaman