KKTC'de şimdi karar zamanı

Kıbrıs'ta ipi kim göğüsleyecek? İşte son gelişmelerden derlemeler...

KKTC'de şimdi karar zamanı
  KKTC Cumhurbaşkanlığı seç ; imleri iç ; in yarın sandığa gidiyor . Anketlere gö ; re Başbakan Eroğlu , yarışı rakibi Cumhurbaşkanı Talat ' ın 14 puan ö ; nü ; nde gö ; tü ; rü ; yor .

Kıbrıs Tü ; rk halkı , 18 Nisan Pazar gü ; nü ; yapılacak cumhurbaşkanı seç ; imiyle , kendi devlet ç ; atısı altında , cumhurbaşkanlığı iç ; in 1976 ' dan bu yana 8 ' inci kez sandık başına gidecek . 5 yıl sü ; recek gö ; rev iç ; in 7 aday yarışıyor . Ancak yarış halen Cumhurbaşkanı olan bağımsız Mehmet Ali Talat ile Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi lideri Derviş Eroğlu arasında geç ; ecek . 164 bin kayıtlı seç ; menin oy kullanacağı seç ; imlerde , adayların kazanması iç ; in ilk turda oyların yü ; zde 50 ' sini alması gerekiyor . Bu ç ; oğunluk elde edilemezse , 25 Nisan ' da yapılacak ikinci tur seç ; imlerde , en fazla oyu alan Cumhurbaşkanı olacak . Sadece Tü ; rkiye değil , başta Avrupa Birliği olmak ü ; zere , dü ; nyanın da yakından takip ettiği seç ; imlerde , iki aday da Rum Kesimi ile mü ; zakerelerin devam etmesini savunuyor ancak yö ; ntemlerde farklılık gö ; steriyorlar .

Eroğlu , Talat ' ı mü ; zakerelerde , &ldquo ; adada egemenliği Rumlar ' a vermek , Tü ; rk yö ; netimini belediye seviyesine indirmekle&rdquo ; suç ; luyor . İki adayı ayıran bir diğer nokta ise , Kıbrıs ' ta ç ; ö ; zü ; mü ; n Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yeliğine etkisi . Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yeliğinin Kıbrıs ' tan geç ; tiğini &ldquo ; ifade eden Talat , &rdquo ; Tü ; rkiye ' nin AB sü ; reci iç ; in , Kıbrıs ' ta Kıbrıs sorununun barışç ; ıl ç ; ö ; zü ; mü ; şarttır &ldquo ; derken , Eroğlu , &rdquo ; Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yelik yolunun Kıbrıs ' ta geç ; tiğine inanmadığını&ldquo ; vurguluyor . İki aday da mü ; zakerelerde , Tü ; rkiye ' den gelen KKTC vatandaşlarının haklarının tartışma konusu bile yapılamayacağını sö ; ylü ; yor .

Talat ' tan Eroğlu ve Denktaş iç ; in şok iddia

Seç ; imlere iki gü ; n kala , dü ; n Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ' tan , Serdar Denktaş ile ilgili mü ; thiş bir iddia geldi . CNN Tü ; rk ' e konuşan Talat , &ldquo ; Serdar Denktaş size neden destek vermedi&rdquo ; sorusuna , &ldquo ; Kendisi Eroğlu ' yla hiç ; bir yakınlığı olmadığını sö ; ylemiştir . Peki şimdi ne oldu da ona destek veriyor . Bu tamamen duygusal yani para meselesidir . Tabii bu destek yü ; zü ; nden para aldığını sö ; ylemek istemiyorum ama iktidara gelince oradan ç ; ıkarlar elde etmeyi planlamaktadır&rdquo ; diye cevap verdi . Denktaş ' ın bu iddiaya yanıtı ise , &ldquo ; Şoke oldum . Sayın Talat ' dan hiç ; beklemezdim . Ben sabahtan beri Rum basınından onunla ilgili sorulan sorulara onu savunan cevaplar veriyordum . İnanılır gibi değil&rdquo ; oldu .

SON SEÇ ; İM ANKETİ

Tarihi kapışmadan sü ; rpriz sonuç ; ç ; ıktı

İngiltere ' de 6 Mayıs ' taki genel seç ; imler ö ; ncesinde başlıca ü ; ç ; siyasi partinin liderleri TV ' de canlı yayımlanan tartışmada karşı karşıya geldi . Başbakan Gordon Brown , Muhafazakâ ; r Parti lideri David Cameron ve Liberal Demokratlar ' ın lideri Nick Clegg , 200 kişilik izleyici kitlesinin sorduğu ya da e-posta yoluyla gö ; nderilen soruları yanıtladı . 90 dakikalık programa , &ldquo ; Şimdi bu akşam size tek seç ; eneğinizin , yıllardır ikisi arasında seç ; im yaptığınız bu iki eskimiş parti olduğunu sö ; yleyecekler . Ama biz de varız&rdquo ; diyen Clegg damgasını vurdu . YouGov anketinde kapışmayı Clegg ' in yü ; zde 61 ' le ö ; nde bitirdiği gö ; rü ; ldü ; .

&ldquo ; Oy verirken Tü ; rkiye ' yi de dü ; şü ; nü ; n&rdquo ;

% 40 . 7

Kaynak : Kadem araştırma

Halen Cumhurbaşkanı olan Mehmet Ali Talat ' ı , meclisten Cumhuriyetç ; i Tü ; rk Partisi ( CTP ) , Toplumcu Demokrasi Partisi ( TDP ) , Ö ; zgü ; rlü ; k ve Reform Partisi ( Ö ; RP ) ile meclis dışından Birleşik Kıbrıs Partisi ( BKP ) destekliyor . Talat , 2005 ' teki seç ; imlerde CTP adayı olarak yü ; zde 56 oy alarak ilk turda kazanmıştı .

- &rdquo ; Ya dü ; n , ya dü ; nya&ldquo ; sloganı ve nar amblemi kullanan Talat , rakibini destekleyen Rauf Denktaş ile Demokrat Parti lideri oğlu Serdar Denktaş ' ı &rdquo ; şer ittifakı&ldquo ; olarak tanımlıyor ve Denktaş-Eroğlu ikilisinin yanlış politikalar nedeniyle Kıbrıs Rum tarafını tek başına AB ' ye sokarak Kıbrıs Tü ; rklerine ve Tü ; rkiye ' ye bü ; yü ; k zarar verdiğini sö ; ylü ; yor .

- Rum Kesimi ile mü ; zakerelerde &rdquo ; taviz verdiği&ldquo ; yö ; nü ; ndeki eleştirilere , Tü ; rkiye ile birlikte belirlendiğine işaret ederek , &rdquo ; Hadi ben hainim , Tü ; rkiye de mi hain&ldquo ; diye karşılık veriyor . Tü ; rkiye ' nin garantö ; rlü ; ğü ; nü ; n devamını isteyen Cumhurbaşkanı Tü ; rkiye ile birlikte belirlenen hedefleri şö ; yle aktarıyor : İki kesimli , iki toplumlu , iki halkın siyasi eşitliğine dayalı bir yeni ortaklık devleti . Bu yeni ortaklık devleti , Tü ; rkiye ' nin garantö ; rlü ; ğü ; nü ; n devam edeceği bir sistemle gü ; vence altına alınacak .

- Seç ; menlerden , karar verirken sadece KKTC ' yi değil , Tü ; rkiye ' yi de dü ; şü ; nmelerini isteyen Talat , &ldquo ; dü ; ne dö ; nme kararının sadece KKTC ve halkını değil , Tü ; rkiye ' nin de AB sü ; recini ve uluslararası ilişkilerini etkileyeceğini&rdquo ; kaydediyor .

' Mü ; zakerelerde tavize son '

% 54 . 6

Kaynak : Kadem araştırma

- Propaganda ç ; alışmalarını &ldquo ; Halk geliyor , fark geliyor&rdquo ; ve &ldquo ; Fark var , arkasında halk var&rdquo ; ana sloganlarıyla sü ; rdü ; ren Başbakan Derviş Eroğlu , partisi Ulusal Birlik Partisi dışında mecliste temsil edilen Serdar Denktaş ' ın Demokrat Parti ( DP ) ile meclis dışındaki Halk İç ; in Siyaset Partisi ( HİS ) ve Milliyetç ; i Adalet Partisi ( MAP ) destekliyor . 2005 ' te UBP ' nin adayı olan Eroğlu , yü ; zde 23 oy almıştı

- Mü ; zakerelerde , Talat ' ı taviz vermekle suç ; luyor . Cumhurbaşkanı seç ; ilirse mü ; zakerelerin aynen devam edeceğini sık sık ifade eden Eroğlu , &ldquo ; Tü ; rkiye ' nin AB ü ; yelik yolunun Kıbrıs ' ta geç ; tiğine inanmadığını&rdquo ; vurguluyor .

- Kendisinin sadece UBP ' nin değil , Tü ; rkiye ' ye &ldquo ; ana vatanım&rdquo ; diyen , Tü ; rkiye ' nin etkin ve fiili garantisini isteyen herkesin adayı olduğunu belirten Eroğlu , &ldquo ; Beni destekleyen tü ; m partiler ve kesimler Tü ; rkiye ' ye ' ana vatanım ' diyor ve egemenlikten taviz vermiyor&rdquo ; diyor .

- Eroğlu , seç ; ilirse mü ; zakerelerin , kurulacak ulusal konsey ve halk konseyleriyle iş ve fikir birliği iç ; inde sü ; rdü ; rü ; leceğini , halkın gö ; rü ; şlerinin de mü ; zakere masasına taşınacağını sö ; ylü ; yor .

- Talat ' ın mü ; zakere masasında tek egemenlik , tek kimlik ve ç ; apraz oy &ldquo ; taviziyle&rdquo ; halkını toplum , devletini de belediye seviyesine indirdiğini savunuyor .

Kaynak : Gazetevatan