Gül, ÖSYM Başkanı'na talimat verdi

ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan'ı Çankaya Köşkü'nde kabul eden Cuhmurbaşkanı Abdullah Gül, Yarımağan'a sınav merkezleri ile ilgili uyarılarda bulundu.

  Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l , Ö ; SYM Başkanı Prof . Dr . Ü ; nal Yarımağan ' ı , Ç ; ankaya Kö ; şkü ; ' nde kabul etti .

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan aç ; ıklamaya gö ; re , Cumhurbaşkanı Gü ; l , Ö ; SYM Başkanı Yarımağan ' ı kö ; şke davet ederek , 2010 Yü ; ksekö ; ğretime Geç ; iş Sınavında ( YGS ) bazı adayların farklı illerdeki sınav merkezlerinde sınava girmeleri konusunda bilgi aldı .

Cumhurbaşkanı Gü ; l ' ü ; n sunulan bilgilerden ' ' ikna olduğu ' ' belirtilen aç ; ıklamada , ' ' Sayın Cumhurbaşkanımız kabulde , gelecek yıl aynı sorunların yaşanmaması iç ; in , Ö ; SYM Başkanı Prof . Dr . Ü ; nal Yarımağan ' a bazı illerde sınav merkezlerinin kapasitelerinin hızla artırılması talimatını vermişlerdir ' ' denildi .

Aç ; ıklamada , Cumhurbaşkanı Gü ; l ' ü ; n , kamuoyunun doğru bilgilenmesi amacıyla Ö ; SYM Başkanı Yarımağan tarafından kendisine sunulan bilgi notunun olduğu gibi yayımlanmasını istediği de bildirildi .

- ' ' KIBRIS YA DA EDİRNE GİBİ UZAK BİR MERKEZDE SINAVA GİREN YOK ' ' -

Cumhurbaşkanı Gü ; l ' e sunulan bilgi notunda , YGS ' ye girmek iç ; in başvuran 1 milyon 512 bin 450 adaydan sınava girmek istedikleri merkezlere ilişkin birinci ve ikinci tercihlerinin başvuruları sırasında alındığı belirtildi . Sınav yapılan 152 merkezden 142 ' sinde sınav kapasitesi yeterli olduğu iç ; in , bu merkezleri ilk tercihlerinde isteyen adayların atamalarının birinci tercihlerine yapıldığı bildirilen aç ; ıklamada şö ; yle denildi :

' ' 10 Sınav Merkezinin kapasiteleri ise bu merkezleri birinci tercihinde isteyen adaylar iç ; in yetersiz kalmıştır . Bu merkezler Hakkari , Van , Şırnak , Batman , Mardin , Diyarbakır , Şanlıurfa , Gaziantep , Gebze ve Nazilli ' dir . Sınav kapasitesi yetersiz kalan bu merkezleri birinci tercihinde isteyen yaklaşık 159 bin adayın yaklaşık 133 bini birinci tercihinde istediği merkezde sınava girebilmiş , yaklaşık 8 bin aday ikinci tercihinde istediği merkezde sınava girmiş , yaklaşık 17 bin aday ise adres iline yakın olan bir merkezde sınava girmek zorunda kalmıştır .

Birinci tercihinde sınav kapasitesi yetersiz olan 10 merkezden birinde sınava girmek istediğini belirten yaklaşık 159 bin adaydan , birinci tercihinde istediği merkezde sınava girecek 133 bin aday seç ; ilirken başvuru sırasında son sınıf ö ; ğrencisi olan ( 2009-2010 ders yılı sonunda mezun olabilecek ) adaylara ö ; ncelik verilmiştir . Bu durumda tercih yaptığı iki merkez dışında sınava girmek zorunda kalan yaklaşık 17 bin aday , başvuru sırasında ortaö ; ğretim kurumlarından mezun durumunda olan ( 2010 ö ; ncesi mezun olmuş ) adaylar arasından kura ile seç ; ilmiştir .

Basında adayların cezalandırılmak iç ; in uzak merkezlere gö ; nderildiği , adaylar arasında Kıbrıs ve Edirne gibi ç ; ok uzak merkezlere gö ; nderilenlerin olduğuna ilişkin haberler yer almıştır . Bu haberler gerç ; eği yansıtmamaktadır . Yukarıda aç ; ıklandığı gibi yapılan işlemlerin tek nedeni ç ; oğu Gü ; neydoğu Anadoludaki belirli sınav merkezlerindeki kapasitenin yetersizliğidir . Kapasite yetersizliği nedeniyle yaklaşık 8 bin aday ikinci tercihinde belirttiği merkezde sınava girmiş , yaklaşık 17 bin aday ise istekte bulunduğu merkezler dışında , adres iline yakın ve kapasitesi yeterli bir merkezde sınava girmiştir . Bu 17 bin aday arasında Kıbrıs ya da Edirne gibi uzak bir merkezde sınav giren tek bir aday bile yoktur . Yapılan incelemelerde , birinci tercihinde Mardin ya da Şırnak ' ta sınava girmek istediğini belirten dö ; rt adayın ikinci tercihinde Lefkoşa ' da sınava girmek istediğini belirttiği ve bu dö ; rt adayın ikinci tercihinde istediği Lefkoşa ' da sınava girdiği tespit edilmiştir . Kısaca , istemediği halde , sınava girmek iç ; in Kıbrıs ' a gö ; nderilen hiç ; bir adayın bulunmadığı gö ; rü ; lmü ; ş . ' '


AA