Çiçek'ten Baykal'a: Son teklifi ne?

İşte Yazar Murat Yetkin'in bugünkü köşe yazısı.

  Ö ; ncelikle şunu sö ; yleyelim ki , Meclis ' te mü ; cadele kızışıyor .
Nereden mi anlıyoruz? Başbakan Tayyip Erdoğan ' ın bü ; tü ; n bakan ve milletvekillerinden Anayasa değişiklik oylamasının sonuna dek Ankara ' da kalmasını istediğini , Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ' a dayandırarak duyurmuştuk . Dü ; n AK Parti cephesinde bu olağanü ; stü ; hal uygulaması -deyim yerindeyse sıkıyö ; netime dö ; nü ; ştü ; rü ; ldü ; .
Dü ; nden itibaren bakan ve milletvekillerinden beklenen , acil durumlar dışında Meclis binasından ayrılmamaları . Enerji Bakanı Taner Yıldız dü ; n Bosna-Hersek ' li muhatabını Meclis ' te kabul etti . Telefonla konuştuğum bir başka bakan , ö ; nü ; mü ; zdeki hafta birkaç ; yabancı konuğu olduğundan sö ; z ederek , ' Artık ne yapalım , ya Meclis ç ; alışmasından yarım saat izin alıp makama gideceğim , ya da Meclis ' te gö ; rü ; şeceğim ' dedi .
Başbakan ' Anayasa değişikliği sıkıyö ; netimi ' nin işareti sayılmak ü ; zere Bakanlar Kurulu ' nu daha ö ; nce rastlanmadık şekilde 18 Nisan Pazar gü ; nü ; ne , Grup toplantısını da değişikliklerin Meclis Genel Kurulu ' na gelmesine birkaç ; saat kala , 19 Nisan ' a koymuştu . Son bilgiler , Erdoğan ' ın Anayasa değişikliği oylamaları boyunca ' olabildiğince ' Başbakanlık ' taki değil , Meclis ' teki makamında ç ; alışacağı yö ; nü ; nde .
Bü ; tü ; n bu ö ; nlemlerin bir amacı var : AK Parti referandum iç ; in gerekli olan 330 oyun altına dü ; şmek endişesi yaşıyor . Meclis ' te 335 sandalyesi olan AK Parti en azından referandumu garantiye almak iç ; in her imkâ ; nı deneyecek ; Meclis ' i biraz izleyenler bunu gö ; rebiliyor .
Başbakan Yardımcısı Bü ; lent Arınç ; , ' CHP ve MHP ' de de en az 20-25 fire olur ' tahmininde bulunuyor , diğer Başbakan Yardımcısı Cemil Ç ; iç ; ek &ldquo ; CHP bu işin halka gitmesini istemiyor&rdquo ; diyor , ama AK Parti de dikensiz gü ; l bahç ; esi değil .
Fehmi Koru dü ; n Yeni Şafak ' ta Taha Kıvanç ; adıyla AK Parti iç ; inde Anayasa oylamasına nazaran durumu 1 Mart 2003 ' teki Irak tezkeresiyle karşılaştırıp , fire endişesinin boşuna olmadığını yazdı . Koru bunu 1 Mart ' ta da yazmıştı . ( O zaman bu fikri savunan bir de Ruşen Ç ; akır vardı ; ben ihtimal vermiyordum , onlar haklı ç ; ıktı . ) Ciddiye almak lazım , anlaşılan Erdoğan alıyor .

Ç ; iç ; ek : Baykal ciddi teklifle gelsin
CHP lideri Deniz Baykal ' ın ' Erdoğan ya samimiyetime inanmadı , blö ; f yaptığımı sandı , ya da Bü ; lent Arınç ; gibi fanatikler devreye girdi . Gel bu işi bitirelim ' sö ; zleri Akşam ' da İsmail Kü ; ç ; ü ; kkaya imzasıyla yayımladı . Baykal ö ; ğle saatlerinde bir de basın toplantısı yaparak , ' Ben samimiyim , pazartesiye kadar da yeni tekliflere aç ; ığım ' mesajı verdi .
Bu aç ; ıklama ardından konuştuğum Ç ; iç ; ek ise yine kendi gö ; rü ; şü ; olarak şunları sö ; yledi :

* &ldquo ; Sayın Baykal ' ın en son teklifi ne? Onu anlamış değilim ki? Ö ; nce Bu Meclis ' in Anayasa yapamayacağını sö ; yledi . Sonra bu parti yapamaz , laiklik karşıtı dedi . Taslağı sunmak istedik , kapağını aç ; mayız dedi . Ardından Cumhurbaşkanı ' nı Anayasal sınırın dışına ç ; ekmeye ç ; alıştı . Şimdi 3 konuyu ayıralım , bunlara dokunmayın diyor .

* Bize 20 sayfalık muhalefet şerhi verdiler ; taslağı hem usul , hem esas aç ; ısından Anayasa ' ya aykırı bulduklarını sö ; ylediler . Madem yaptığımız yanlıştı , şimdi CHP ile el sıkışırsak o Anayasal sakıncalar ortadan kalkacak mı? Anayasa ' ya uygunluk makamı CHP değil ki .

* Ö ; te yandan , yargı ve parti kapatmalarla ilgili konuları seç ; im sonrasına bırakalım diyor . Bunları yapmak yanlışsa , bu yanlışlar seç ; im sonrası mı dü ; zelecek? Doğruysa , şimdi yapalım . Baykal ' samimiyiz ' diyor . Bunlar derunî ; konular ; kimseye samimiyet testi yapacak değiliz . Ama Baykal adım atmıyor . Ayağını kaldırıyor , sonra aynı yere koyuyor . CHP bu işin halka gitmesini istemiyor . Anayasa Mahkemesi ' ne gidiyor , ama onun adına yargılama yapılan millete gitmiyor .

* Ne olursa ciddiye alırız? İşin ö ; zü ; ne ilişkin teklif gelirse alırız . Bize diyebilirler ki , ' Parti kapatma ö ; yle olmasın , bö ; yle olsun . HSYK şö ; yle olsun , Anayasa Mahkemesi şö ; yle olsun . Bunu tartışalım . ( ' Meclis ç ; oğunluğunuzla bu ö ; neriler ' Kabul edenler- etmeyenler ' gibi bir ' Bile bile lades ' e dö ; nü ; şmez mi? ' sorusu ü ; zerine ) Biz her tü ; rlü ; tenkidi ciddiye aldık , hatta meslek ö ; rgü ; tlerinden gelen tekliflerle kendimiz değişiklik yaptık . Keşke bu tekliflerini zamanında yapsalardı . &rdquo ;
Ortadaki manzara şu : MHP zaten kendisini resmin dışına atmış . BDP araya sıkışmış . AK Parti ve CHP ise ne birbirine , ne de ö ; nü ; mü ; zdeki haftaların ne getireceğine gü ; veniyor . Ç ; ok ç ; etin bir iki hafta bizi bekliyor .